Nov
13
2009

Wenskaart

Kaarten maken is een leuk klusje in Photoshop.  Voor de feestdagen is het iedere keer weer leuk om weer wat anders te maken. Hieronder een klassieke kaart waar je natuurlijk  leuk op kunt voortborduren:

OK, aan de slag!

Open een nieuw document in Photoshop met een witte achtergrond van 500 x 700 px. Dubbelklik op de achtergrondlaag zodat deze te bewerken is en geef deze laag als laagstijl een verloopbedekking:

Stel het verloop als volgt in:

Maak een nieuwe laag aan en vul deze met kleur #600213, zet de laag bovenaan in je lagenpalet op bedekken:

Geef de laag een patroonbedekking als laagstijl en gebruik dit Birthday patroon

Maak een nieuwe laag aan en selecteer met je rechthoekige selectiekader een rechthoek zoals hieronder is aangegeven:

Vul de selectie in de nieuwe laag met kleur #320002. Hou de selectie nog aan, maak een nieuwe laag aan en ga naar menu SELECTEREN-BEWERKEN-SLINKEN en slink met 4 px:

Vul de nieuwe laag met kleur #f1c43b, hou de selectie nog steeds aan en slink deze nog een keer, deze keer met 2 px.  Maak weer een nieuwe laag aan en vul deze weer met kleur #320002:

Open een nieuw document in Photoshop van 4 x 1 px met een transparante achtergrond en een resolutie van 300:

Zoom zo ver mogelijk in en maak met een zwart potlood van 3px in het document een zwart stipje zodat er 1 px transparant blijft:

Ga dan naar menu BEWERKEN-PATROON DEFINIEEREN en bewaar je patroon:

Ga nu naar de gele rechthoekige laag en geef deze laag als laagstijl een patroonbedekking:

Klik op het kleine pijltje naast het vakje patroon en selecteer dan je zelfgemaakte patroon, als het goed is, is dat het laatste patroon.

Stel het zo in:

Selecteer je typ gereedschap en tik de tekst voor je wenskaart in met het lettertype Amazone  in grootte 48 pt kleur #f1c43b:

Om de krullen te maken heb ik een van deze brushes gedownload en  gebruikt. Selecteer je penseel en neem er eentje die je mooi vindt. Ik heb met nr 10 genomen. Maak een nieuwe laag aan en klik een keer met je penseel in de laag in kleur #f1c43b. Vergroot indien je dat nodig vindt met je vrije transformatie (CTRL +T):

Selecteer het gedeelte dat je niet wilt zien met je veelhoeklasso en haal de selectie weg door op delete te klikken:

Maak een nieuwe laag aan en neem een ander penseel van deze set en en klik weer een keer in de laag, roteer en vergroot met je vrije transformatie gereedschap en haal ook hier weer het gedeelte weg dat over de tekst valt:

Voeg aan de laag van de tekst de volgende laagstijl toe:

Ga in je lagenpalet op de tekstlaag staan klik met rechts en selecteer LAAGSTIJL KOPIEEREN. Selecteer de twee lagen van de krullen door op de bovenste te gaan staan SHIFT in te toetsen en dan ook de onderste te selecteren. Klik met rechts en kies voor LAAGSTIJL PLAKKEN. Dat maakt het helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

11 Reacties +REACTIE GEVEN

 • meer dan de helft van de afbeeldinden staat er niet op

  • Beste Karel,
   Ik heb in verschillende browsers gekeken maar bij mij staat alles erop. Heel vreemd… welke browser gebruik je?

 • Wat een prachtige kaart! Hartelijk dank daarvoor. Ik heb ze gemaakt en dit zal mijn nieuwjaarskaart worden voor vrienden en familie.
  Nog een fijne avond.
  Aylojo

 • […] op de link om de tutorial wenskaart te […]

 • Ik krijg de kleur nr niet voor elkaar die jij gebruikt.
  Hoe moet ik dat doen.bij mij ziet het er anders uit
  Gebruik CS4

 • hee,,

  Het is gelukt, Dankje wel 🙂

  Groetjes,
  Mariska

  • Ha, das fijn om te horen!
   groetjes,
   Jumbojet

 • Hee,,
  Ik krijg het patroon niet in photoshop?
  zou je dat aub uit willen leggen ?:)

  Groetjes Mariska!

  • Hoi Mariska,
   Je opent het patroontje en dan ga je in Photoshop naar BEWERKEN-PATROON DEFINIËREN en sla je het patroon op onder een naam die je zelf kiest. Als je het patroon wilt gaan gebruiken klik je op het pijltje achter het patroon wat er dan staat en scroll je helemaal naar het laatste patroon. Als het goed is moet dat het patroon zijn wat je zelf hebt gedefiniëerd. Dit kun je dan selecteren en gebruiken. Ik hoop dat het zo lukt!
   Groetjes en veel succes,
   Jumbojet

  • Als je het patroon bedoeld dat je kunt downloaden dan kun je de basis tutorial http://jumbojet.eu/wordpress/?p=9843 volgen. Daar staat het hoe het voor Penselen moet, je gaat dan op het eind niet naar de map PENSELEN(brushes) maar naar de map PATRONEN(PATTERNS) en kopieert of sleept daar het patroon in. Als je Photoshop opnieuw opstart kun je het patroon gebruiken. Groetjes,
   Jumbojet

 • […] Read more from the original source: Photoshop tutorial, een wenskaart maken | Jumbojet's Photoshoptutors […]

Reageer

Archief

Categorie