Aug
5
2019

Haarkleur veranderen

Het blijft altijd een leuk klusje om de haarkleur op een foto te veranderen. Ik heb wat gespeeld met Gimp met lagen, laagmaskers, filters, penseelinstellingen en dekking.

Hieronder zie je wat ik ervan gebakken heb:

Ik ben begonnen met deze foto te downloaden op Pixabay. Ik heb de foto op 1920 x 1280 genomen.

Open de foto in Gimp en maak een nieuwe TRANSPARANTE laag aan boven de foto laag.

Zet de voorgrondkleur op een leuke roze kleur en vul de transparante laag met roze met je emmertje (Shift+B). Zet de laagmodus op zwak licht. Voeg een laagmasker aan de laag toe door met rechts op de laag te klikken en te kiezen voor Maker aan de laag toevoegen. Stel in op zwart(volledig transparant.

Bestrijk nu het haar in het laagmasker van de roze laag met wit zodat de roze kleur zichtbaar wordt. Stel je penseel bij de randjes langs het gezicht in op een lage dekking want daar moet de kleur een beetje terughoudend worden aangebracht. Ik heb het ingesteld op een dekking van 5 bij de randjes bij het gezicht. Stel het penseel klein in op de plekken dat de achtergrond zichtbaar is tussen de haren en zorg dat je zo goed als je kunt de haren alleen bestrijkt.

Het fijne van een laagmasker is dat je altijd kunt corrigeren want als je teveel zichtbaar hebt gemaakt met wit, dan zet je je penseel weer op zwart en verbeter je je foutje.

Als je tevreden bent met wat je hebt dan ga je in het laagmasker staan van de roze laag en ga je naar menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANSE VERVAGING

Zet de dekking van de roze laag op 25% of kies een dekking die jij mooi vindt. Het meeste werk heb je nu gedaan. Nu kun je leuk gaan spelen met kleuren en lagen.

Bij mij ziet het er nu zo uit:

Ga op het laagmasker staan in de roze laag en klik met rechts op het laagmasker. Kies voor laagmasker naar selectie. De pixels van het laagmasker worden nu geselecteerd.

Stel de voorgrondkleur in op een mooi groen kleurtje en vul de selectie in een nieuwe transparante laag met je emmertje met die groene kleur.

Zet de laagmodus op HVS tint en de dekking op 25%

Experimenteer ook eens wat met menu Kleuren. Dus dupliceer je groene of roze laag en schuif dan met de regelaars tot je weer andere resultaten krijgt met de haarkleur.

En er zijn vast nog heel veel manieren om het haar te kleuren in menu kleur. Je kunt ook aanpassingen doen op verschillende lagen en die samen op de haren laten inwerken. Stel de dekking in op verschillende manieren en ga aan de slag met de laagmodus. Leef je lekker uit!

Aanverwante berichten

Jumbojet

4 Reacties +REACTIE GEVEN

  • Hallo Jumbojet, leuke opdracht om met lagen en laagmaskers te oefenen in Gimp. Bedankt voor de duidelijke gedetailleerde beschrijving! Even zat ik vast bij: ‘Alfa naar selectie’, misschien moet dat zijn: ‘Masker naar selectie’?

  • Beste Mevrouw ,
    waar kan ik a u b het programma vinden of douwnladen
    je zou me er een enorm plezier me doen
    alvast bedankt
    grtjs arlette

Reageer

Archief

Categorie