Aug
2
2019

Een foto in stroken

Wat is het toch leuk om te stoeien en te experimenteren met Gimp. Deze les werk je vooral met laaggroepen, laagstijlen, patronen en je selectie gereedschap.

Hieronder zie je wat ik gemaakt heb:

Open de foto die je wilt gaan gebruiken in Gimp. Ik heb deze genomen.

Zet de voorgrondkleur op een kleur die leuk bij je foto past. Ik heb #aad1f2 genomen. Maak een nieuwe laag aan en vul deze met de voorgrondkleur.

Voeg aan de laag van de kleur een patroonbedekking toe naar keuze. Ik heb wood genomen en als volgt ingesteld:

Neem je rechthoekige selectiekader en trek een selectie zoals hieronder te zien is:

Maak een nieuwe TRANSPARANTE laag aan en vul de selectie met een contrasterende kleur. Ik heb een donkere kleur blauw genomen. Het maakt niet uit voor het eindresultaat.

Dupliceer de laag 5x zodat je 6 stroken in totaal hebt.

Schuif de stroken met je verplaatsen gereedschap en draai ze wat via Laag- Transformeren- Willekeurig draaien totdat je zoiets hebt zoals hieronder te zien is. Maak dan een groep aan en stop alle lagen van de stroken in de groep. Dan hou je het lekker overzichtelijk.

Sleep de foto laag boven de groep van de stroken in je lagenpalet en selecteer de laag van de eerste strook door ALT in te drukken en dan met je muis op het laagicoontje te klikken.

Selecteer de laag van de foto in je lagenpalet en kies dan voor layer via copy.

(Als je deze optie niet hebt dan kun je kopiëren en plakken. Je krijgt dan een zwevende laag waar je dan een gewone laag van maakt in je menu Laag- naar nieuwe laag.)

Herhaal dit met alle stroken.

Je kunt nu de lagengroep van de stroken uitzetten je gaat verder met de foto stroken.

Voeg aan de lagen van de foto stroken een stroke als layer effect toe

Maak een nieuwe lagen groep aan en stop daarin de lagen van de stroken en de laagstijl stroke. Ga in het lagenpalet in de laag van de groep staan en voeg aan de groep een layer effect drop shadow toe.

sleep de laag van de drop shadow in de groep met foto stroken en layer effects. Zorg dat de drop shadow de onderste laag is in de groep. Koppel dan alle lagen aan elkaar.

Schuif nu de groep met je verplaatsen gereedschap en draai hem wat met willekeurige draaiing via menu Laag-Transformatie

Aanverwante berichten

Jumbojet

1 Reactie +REACTIE GEVEN

  • Dank je wel voor de duidelijke uitleg. Ik vond het een heel interessante les en ik heb ook veel nieuws bijgeleerd over het werken met Lagen-groepen.

Reageer

Archief

Categorie