Jul
29
2019

Verander een foto in een puzzel in Gimp

Het is even wennen voor me maar ik kan toch al aardig de weg vinden in Gimp. Met veel plezier heb ik deze fotobewerking gemaakt en ik hoop dat jullie er ook veel plezier van hebben. In deze les werk je met de pen, met laagmaskers, met filters en met laagstijlen. Heb je nog geen laagstijlen in je Gimp staan kijk dan even bij deze tutorial want anders kun je de les niet goed maken.

Ik ben begonnen met deze foto:

Ik maakte hem lang geleden tijdens een vakantie in Frankrijk. Je kunt eigenlijk iedere foto nemen die je maar wilt. Dus zoek een leuke foto op en ga aan de slag met Gimp.

Open de foto in Gimp en dupliceer de laag van de foto. Dan heb je altijd nog een laag om terug op te vallen. Noem de nieuwe laag puzzel.

Klik op de kleurenvakjes in je lagenpalet en toets D in. Hierdoor gaan de kleuren standaard op zwart wit. Zwart is dan de voorgrondkleur.
Ga hierna op de onderste laag staan met je cursor en maak een nieuwe laag aan. Deze laag komt dan tussen de twee foto lagen in. Geef de laag de naam achtergrond en vul de laag met de voorgrondkleur.

De laag achtergrond ga ik later een kleur geven maar nu vind ik het wel handig voor het contrast tijdens het werken dat hij zwart is.

Nu gaan we de puzzelstukjes toevoegen aan de laag puzzel. Doe dit via menu FILTERS

Ik heb het als volgt ingesteld:

Je kunt dit natuurlijk helemaal naar eigen smaak doen.

Voeg aan de laag puzzel een laagmasker toe. Doe dit door met rechts op de laag te klikken en te kiezen voor laagmasker toevoegen. Achter het laag icoontje komt nu een wit rechthoekje te staan. Kies voor wit (volledig ondoorzichtig)

Selecteer nu het pad uit je gereedschapskist en zet met de pen punten om een puzzelstukje naar keuze.

Om in te zoomen kun je SHIFT + intoetsen

Maak dan van het pad een selectie via menu SELECTIE

Je ziet nu de stippellijn verschijnen dat is het teken dat het pad nu een selectie is geworden.

Via menu BEWERKEN knip je de selectie en Plak je de selectie als een Nieuwe laag. De laag heet dan geplakte laag. Hernoem de laag als puzzelstukje. Vul de selectie in het laagmasker van de laag puzzel met zwart zodat je de zwarte ondergrond ziet.

Je kunt het puzzelstukje verschuiven met het verplaatsen gereedschap

En verdraaien via menu LAAG

Voeg aan de laag van het puzzelstukje een drop shadow toe via menu Laag-Layer effects.

Het pad kun je verwijderen via Vensters- Dokbare venters–Paden-Pad verwijderen. De selectie zet je uit door SHIFT+CTRL+A in te toetsen.

Maak zo nog een paar puzzelstukjes los uit de puzzel en geef ze een dropshadow als laagstijl. Doe dat naar eigen inzicht. De rand van de puzzel heb ik in het laagmasker weggehaald met een zwart penseel maar ook dat kun je doen met het pad gereedschap als je dat liever doet. Ik werk in principe altijd met laagmaskers als ik wat weghaal van een afbeelding want dan kun je altijd weer met wit het teveel of verkeerd weggehaalde gedeelte herstellen.

Na het maken van de stukjes en het weghalen van de rand in het laagmasker ziet het er bij mij zo uit:

Ik ben tevreden dus nu kan ik kiezen voor het toepassen van het laagmasker. Doe dit door met rechts op de laag te klikken en te kiezen voor laagmasker toepassen.

Dit doe ik omdat ik nog een subtiele drop shadow wil geven aan de puzzel laag en dat kan pas als het laagmasker toegepast is.

En nu geef ik de achtergrondlaag nog een color overlay via menu Laag-Layer effects en ik gebruik een kleur die ik mooi vind passen bij mijn gebruikte foto.

En klaar is mijn puzzel!

Veel plezier bij het maken van de tutorial!

Aanverwante berichten

Jumbojet

7 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Het puzzelstukje vormt toch een aparte laag, die bovenaan staat?
  De laag Puzzel ziet eruit, als in jouw voorbeeld.Het maakt bij mij geen verschil, of ik in deze laag het afbeelding icoontje of het laagmaskericoontje selecteer. Zit daar mijn fout?

  • Je moet echt in de puzzel laag staan. Dus klik op het laagicoontje en knip en plak het stukje in een nieuwe laag.

   • Yes, dat was het het probleem! Veel dank voor je hulp!! Het was een superleuke opdracht.
    Gimp voelt al heel vertrouwd voor me door jouw lessen.

 • Het lukt me niet om deze les af te maken. Als de puzzelstukjes zijn gemaakt, moet er een Laagmasker over. Je kiest dan voor selectie, maar er is dan toch geen selectie?

  • Hoi Mir, het moet een wit laagmasker zijn. Volledig ondoorzichtig. Er stond een verkeerd plaatje bij dat heb ik even veranderd. Ik hoop dat je nu weer verder kunt. Groetjes, Jumbojet

  • Dank je wel, nu kon ik inderdaad weer verder met deze leuke les. Toch zit ik nu weer vast: Het kleine puzzelstukje, dat ik uit de grote puzzel heb geknipt en geplakt in een nieuwe laag blijft wit van kleur. Het lukt me niet om de witte kleur (het witte laagmasker?) van dit kleine stukje af te halen.

   • Sta je in het laagmasker van de puzzel laag of in de laag puzzel?

Reageer

Archief

Categorie