Feb
9
2012

Vurige Valentijnskaart

Nog maar een paar daagjes en dan is het weer Valentijnsdag. De hoogste tijd om een liefdesverklaring in elkaar te knutselen. In deze oefening werk je met vormen, laagstijlen, uitknipmaskers, laagmaskers, het penseel en de pen. Het eindresultaat mag er zijn een vlammende liefdesverklaring. Hieronder zie je wat je gaat maken:

Voor het maken van de kaart heb je de volgende spullen nodig:

Webtreats grunge stripes patroon
Caviar dreams font
Romantic scenes brushset 
Hart van rozen
Vintage paper texture set

Als je alles gedownload hebt en geïnstalleerd start je Photoshop op en open je een nieuw document van 1000 x 1250 px, 72 px/inch.  Dubbelklik op de achtergrondlaag zodat deze ontgrendeld wordt en voeg dan als laagstijl een patroonbedekking toe met het rood/oranje grunge stripes patroon.

Open de foto van het rozenhart en dupliceer de laag van het hart. Haal de witte achtergrond weg door met je toverstafje op de witte achtergrond te klikken en vervolgens de selectie te deleten. Sleep of kopieer de laag van het hart in je document en maak het hart op maat met het transformatie gereedschap. (CTRL +T, rechtsklikken en kiezen voor schalen) Druk de SHIFT toets in tijdens het schalen zodat alles mooi in verhouding blijft.

Neem de aangepaste vorm op de gereedschapsbalk en zorg dat je vormlaag aan hebt staan in de opties balk. Kies een hartjes vorm van je standaard vormen die in Photoshop zitten en trek de vorm boven de laag van het rozenhart. Klik op het pen icoontje op je werkbalk en kies voor ankerpunten omzetten. Sleep en verzet de ankerpunten  totdat de vorm van het hart meer overeenkomt met de vorm van het rozenhart.

Dupliceer de laag van het hart en sleep de kopie hart laag onder de laag van het rozenhart. Zet nu de twee hartlagen uit en ga in de rozenhartlaag staan. Voeg nu een aanpassingslaag toe door op het aanpassingslaag icoontje onder aan in je lagenpalet te klikken. Kies voor kleurtoon/verzadiging en stel in zoals hieronder te zien is. Klik met rechts op de laag en kies voor uitknipmasker maken zodat de laag alleen de rozenhart laag beïnvloed. Zorg ervoor dat je het hokje voor vullen met kleur aanvinkt.

Open van de vintage paper texture set de donker rode en sleep of kopieer het texture in je document boven de zojuist aangebrachte aanpassingslaag. Maak een uitknipmasker van de laag en zet de laagmodus van de laag op zwak licht. De vormlaag van het hart zit nu boven de rode vintage paper texture laag. Zet deze aan en zet de vulling op 0%.

Je ziet het hart nu niet meer maar dat gaat zo veranderen want je gaat de volgende laagstijlen toevoegen aan de laag van het hart:

Klik op het vectormasker thumbnail van de vormlaag terwijl je de CTRL toets ingedrukt houdt zodat je de pixels van de laag selecteert. Ga in de rozen hart laag staan en klik op het laagmasker toevoegen icoontje onder aan je lagenpalet zodat alles buiten de selectie onzichtbaar wordt.

Zet nu de vormlaag die onder de rozen hart laag in je lagenpalet zit aan. Voeg aan de laag de volgende laagstijlen toe:

Maak een nieuwe laag aan boven alle andere lagen en zet de voorgrondkleur op #faac36. Zet met een van de rozen brushes uit de set romantic scenes wat afdrukken in de nieuwe laag. Voeg een laagmasker toe aan de laag en haal daarin met een zacht zwart penseel wat je op een dekking zet van 25% het teveel aan afdrukken van het penseel weg.

Tik met het font Caviar Dreams in grootte 125 pt met je typgereedschap de tekst onder het hart en voeg dan de volgende laagstijlen toe aan de tekstlaag:

Voeg dan tot slot onder de laag van de tekst een volle kleur aanpassingslaag toe en neem als kleur #c02b06. Zet de dekking van de laag op 80% en de laagmodus op vermenigvuldigen. Neem je rechthoekige selectiekader en trek een rechthoek die wat kleiner is dan je canvas. Ga naar menu SELECTEREN-BEWERKEN-DOEZELAAR en stel de doezelaar in op 50px.

Vul dan in het laagmasker van de kleurlaag de selectie met zwart. Dat maakt het plaatje helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

4 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Hallo jumbojet,
  Met veel plezier maak ik gebruik van je lessen ,geweldig dat je je kennis met iedereen wil delen,
  Nou heb ik een probleem met de valentijnskaart van 2012,op bl 11 staat een niewe laag maken geen probleem ,kleur gemaakt ,maar dan moeten er rozen bruches uit de set romantic in die niewe laag gemaakt ,ik probeer die op te halen maar er komt niks,
  wat doe ik verkeerd?ik hoop dat je mij daar mee kan helpen want ik vind hem erg mooi!
  Mvg,Truus.

  • Hoi Truus,
   Leuk om te horen. De brush kun je heel eenvoudig downloaden door op de link naast het plaatje te klikken. Je download dan een zip bestand wat je uit moet pakken en vervolgens in de voorinstellingenmap penselen van Photoshop zetten.
   Grtz,
   JJ

 • wat moet ik doen om in de patroonbedekking het
  rood/oranje grunge stripes patroon. te verkrijgen?

  • Hoi Maria,
   Heb je de patronenset in Photoshop geïnstalleerd? Je kunt daarna de set kiezen door op het pijltje te klikken achter het patroon wat je ziet en dan de grunge stripes set te selecteren uit de lijst. Daarna kun je de rood oranje stripes selecteren en gebruiken. Weet je niet hoe je een set moet installeren kijk dan bij deze basis les http://www.jumbojetje.nl/tutorials/patronen-patterns-toevoegen grtz, JJ

Reageer

Archief

Categorie