Mar
31
2012

Paaskuikentje tekenen

Tekenen in Photoshop is erg leuk en met Pasen in het vooruitzicht is dit kuikentje een toepasselijk en niet te moeilijk onderwerp om te tekenen. Na het tekenen ga je natuurlijk ook nog even kleuren zodat het er op zijn paasbest uit komt te zien. Je werkt in deze les onder andere met je pen en je penseel. Als je niet weet hoe de pen werkt is het handig om bij de basis lessen te kijken naar deze les. Voor de achtergrond heb ik een papier textuur gebruikt van Fudgegraphics.  Hieronder zie je hoe mijn kuikentje eruit ziet.

Open een nieuw document in Photoshop van 1600 x 900, 72 px/inch met een witte achtergrond. Download nr 2 van de Fudgegraphics papier textures en sleep of kopieer het textuur in je document. Roteer het textuur 90 graden naar rechts met je transformatiegereedschap (CTRL + T, rechts klikken en kiezen voor roteren 90 graden naar rechts) Schaal het textuur kleiner totdat het mooi op je canvas past.

Maak een nieuwe laag aan boven de laag van het papier en noem de laag tekening. Stel je penseel in op rond, 3px hardheid 100% en kleur zwart. Zet nu vier punten zoals hieronder te zien is met je pen en kies dan voor ankerpunten omzetten in het pen menu. Trek dan aan de handels totdat je zoiets hebt als in het voorbeeld en kies dan voor pad omlijnen. Verwijder het pad nadat je het omlijnt hebt.

Teken dan voor het vleugeltje een nieuw pad met je pen. Omlijn dit pad in de tekening laag. Teken op deze manier aan de andere kant van het cirkeltje nog een vleugeltje.

Teken de buik als volgt:

Teken voor het pootje een pad als hieronder te zien is. Zet de ankerpunten om en omlijn dan het pad in de tekening laag. Teken nog een pootje op dezelfde manier.

Trek met je ovale selectiekader een ovaaltje voor het oogje en vul de selectie met zwart in de tekening laag. Maak nog een oogje aan de andere kant van het kopje op dezelfde manier. Teken dan een pad voor het snaveltje en omlijn het pad in de tekening laag.

Tot slot teken je nog een kuifje op het kopje van het kuikentje in de tekeninglaag. Gum als je het kuifje getekend hebt het stukje van het hoofd dat onder het kuifje zit weg en klaar is je kuikentje.

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de tekening en kleur in de laag het lijf en het kopje van het kuikentje geel. Ik heb hiervoor kleur #f9e611 genomen.

Maak een nieuwe laag aan boven de gele laag en kleur daarin het snaveltje en de pootje met kleur #f9c511. Selecteer dan de pixels van de laag van de tekening en vul in een nieuwe laag boven de tekening de oogjes van het kuikentje met wit. Zet hierna de laag van de tekening uit. Trek een kleine ronde selectie met je ovale selectiekader en vul de selectie in een nieuwe laag boven de laag met de witte oogjes. Doe dat ook zo boven het andere witte oogje.

Breng nu met een wat donkerdere kleur oranje accenten aan op de snavel. Gebruik de tekening als leidraad, selecteer de pixels van de laag van de tekening en kleur de selectie met het donkere oranje (#ddad05) bij de snavel en de pootjes. Doe dit in een nieuwe laag die je boven de laag van de snavel en de pootjes maakt. Selecteer de pixels opnieuw en maak een nieuwe laag aan boven de gele laag van het kuikentje. Vul de selectie boven het gele gedeelte met kleur #f8d802.

Voeg aan de witte laag van de oogjes een lijn als laagbedekking toe en gebruik daarvoor weer #f8d802.

Maak een nieuwe laag aan en zet daarin met een wit zacht penseel van 3 px grootte boven het zwart van de oogjes een wit accent zoals hieronder te zien in het voorbeeld.

Maak een nieuwe laag aan en zet daarin een pad onderaan de buik van je kuikentje. Stel het penseel in op kleur #f9d611, dikte 15 px en 0% hardheid en omlijn het pad in een nieuwe laag. Vink daarbij druk simuleren aan zodat je een mooie boog krijgt zoals hieronder in het voorbeeld te zien is.

Breng op deze manier donkere accenten aan op het lijfje van je kuikentje onder de vleugeltjes en onder het kopje. Vervaag de laag van de accenten via menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN met 3 px.

Zet in een nieuwe laag met dezelfde kleur als zojuist met een zacht rond penseel van 50 px grootte twee accenten op de wangetjes van het kuikentje. Zet de laagmodus van de laag op vermenigvuldigen en de dekking op 75%. Maak nog een nieuwe laag aan en zet daarin weer wat accenten met dezelfde kleur op het kopje van het kuikentje. Vervaag de accenten weer met 3 px GAUSSIAANS.

Zet de voorgrondkleur op #faf07e en maak een nieuwe laag aan waarin je met een zacht rond penseel van 15px grootte paden omlijnt op de vleugeltjes en het kuifje boven op het kopje van het kuikentje. Zet als je klaar bent de laagmodus van de laag op zwak licht. Zet dan je penseel op 150 px met dezelfde kleur en zet dan in een nieuwe laag op de buik een afdruk van je penseel. Zet de laagmodus van deze laag op bedekken en de dekking op 85%. Zet dan in een nieuwe laag boven op het kopje een afdruk met hetzelfde penseel maar zet de laagmodus van deze laag op zwak licht.

Maak nu een nieuwe laag aan boven de laag van het oranje van de pootjes van je kuikentje. Breng in deze laag donkere accenten aan op dezelfde manier als je bij het lijfje hebt gedaan. Vervaag de donkere accenten met1 px GAUSSIAANS. Ik heb kleur #fbb204 gebruikt en het penseel opeen grootte van 5 px ingesteld. Breng op dezelfde manier op het snaveltje wat donkere accenten aan.

Maak een nieuwe laag aan boven de laag met de donkere oranje accenten en zet daarin met een zacht rond penseel van 25 px grootte in kleur #fbd340 een stip bovenop het snaveltje. Maak dan een laag aan onder de lagen van de donkere accenten en zet op de poten met dezelfde kleur wat lichte accenten. Vervaag de laag met 1 px GAUSSIAANS en zet de laagmodus op zwak licht en de dekking op 73%.

Selecteer alle lagen van het kuikentje en groepeer de lagen in een groep die je kuikentje noemt. Voeg dan de groep samen zodat je één laag hebt die kuikentje heet. Selecteer de pixels van de laag van het kuikentje en ga in de laag van het papier texture staan. Toets CTRL+C en daarna CTRL +V. Hierdoor kopieer je de selectie naar een nieuwe laag.  Je hebt nu een papieren kuikentje gemaakt. Schuif de laag van het papieren kuikentje boven de laag van het kuikentje. Zet dan de laagmodus van de laag van het  papieren kuikentje op vermenigvuldigen en de dekking op 25%. Het kuikentje krijgt nu wat structuur van het papier op deze manier.

Voeg aan de laag van het papier textuur een verloopbedekking toe die je als volgt instelt:

Tik een tekst naar keuze met het font Fancy Footwork in grootte 150 pt. De kleur maakt niet uit want je gaat de letters zo meteen bedekken. Ik heb twee aparte tekstlagen gemaakt voor ieder woord. Schuif de ene tekstlaag in de donkere kleur van de achtergrond en de andere in de lichte kleur van de achtergrond.

Selecteer de pixels van de tekst en ga in de laag van het papier staan. Toets weer CTRL + C en ga dan boven de tekstlaag staan en toets CTRL+V zodat de selectie boven de tekst in een nieuwe laag geplakt wordt. Zet de originele tekstlaag hierna uit. Zet de laagmodus van de gekopieerde papieren tekstlagen op bedekken. Voeg dan als laagstijl een lijn toe aan de tekstlagen:

Voeg dan tot slot een nieuwe laag toe boven alle andere lagen en vul de laag met kleur #f3e10f. Selecteer een rechthoek die net wat kleiner is als je canvas en ga naar menu SELECTEREN-BEWERKEN-DOEZELAAR. Stel de doezelaar in op 50 px en delete de selectie in de gele laag.

Zet dan de laagmodus van de laag op vermenigvuldigen en de dekking op 25%. Dat maakt het plaatje helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

3 Reacties +REACTIE GEVEN

  • ik heb het over getekend en ze zeggen dat het mooier is dan op de pagina zelf maar toch mooi gedaan knap!

  • oooo jet wat een schattige les en een duidelijke beschtijving super bedankt gr gerda vg

Reageer

Archief

Categorie