Mar
28
2010

De Pen

De pen is een ongelooflijk veelzijdig stuk gereedschap. Het loont zeker de moeite om je eens goed te verdiepen in de mogelijkheden die de pen je biedt.  Soms duurt het even voordat je door hebt hoe het werkt maar oefenen baart kunst, geduld is een schone zaak en Rome en Aken zijn niet in een dag gebouwd!

Veel  proberen en experimenteren is de enige manier om de pen beter te leren kennen.  Maar de aanhouder wint! Om je een beetje op weg te helpen heb ik hieronder wat functies van de pen beschreven.

OK, laten we beginnen bij het begin. De pen zit op de gereedschapsbalk. als je de pen activeert zie je boven in de opties balk drie icoontjes. Te weten vormlagen, paden en vullen met pixels. Je kunt als je de pen activeert alleen kiezen voor vormlagen en paden:

Als je op het vormlaag icoontje klikt maak je een vorm met je pen en zie je in je lagenpalet een vormlaag verschijnen. Iedere keer als je met je pen klikt komt er een stukje vorm bij. Als je uitkomt bij je beginpunt (je ziet een klein nulletje naast je pen verschijnen als je bij het beginpunt komt) dan is de vorm klaar.

Je kunt je vorm aanpassen door in het pen menu te kiezen voor ankerpunt(de vierkantjes) omzetten of verwijderen of toevoegen. Hoe je dat doet komt bij de pad modus aan de orde.

Als je de vorm wilt bewaren dan kan dat. Klik dan met rechts op je werk en kies voor eigen vorm definiëren. Geef je eigen gemaakte vorm een naam:

Je kunt nu de vorm gebruiken door op  aangepaste vorm in je gereedschapsbalk te klikken en in de opties balk te kiezen voor je eigen gemaakte vorm.

Als het goed is, is het de laatste die erbij staat. Je kunt de vorm net zo gebruiken als je andere vormen.

Als je op het pad icoontje klikt zie je iedere keer als je met je cursor in je document klikt een ankerpunt verschijnen. Je kunt kaarsrechte lijnen maken door een ankerpunt te zetten met je pen en dan de SHIFT toets indrukken en dan een eind verder weer een ankerpunt te zetten (1). Je kunt zigzaggen (2) en je blijft de vierkantjes (ankerpunten) zien zolang je het pad niet sluit. Het pad sluit je als je met je pen klikt op het punt waar je bent begonnen. Je ziet dan een lijn  zonder ankerpunten (3):

Als je een pad gemaakt hebt dan kun je dat pad in een selectie veranderen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Als je het pad wilt bewaren omdat je het later nog wil gebruiken kun je het opslaan door naar het tabblad paden te gaan in je lagenpalet en daar te klikken op de naam van je pad. Dit heet nu tijdelijk pad en omdat je maar een tijdelijk pad kunt hebben moet je het een andere naam geven dan kun je het bewaren en later weer gebruiken.

Je hoeft overigens je pad niet te bewaren om er een selectie van te maken, het is gewoon handig om te weten dat het kan 😉

Als je onder aan bij je paden palet kijkt zie je een rijtje icoontjes. Als je op het icoontje pad laden als selectie klikt zie je dat je pad veranderd in een selectie.

Een andere manier is met rechts op je werk klikken en dan kiezen voor selectie maken:

Of de sneltoets CTRL + ENTER intoetsen, dat is het snelste.

Je kunt de selectie vullen met je vulemmertje of  naar een nieuwe laag kopiëren als je een onderdeel van een foto wilt uitsnijden:

Maar niet altijd is je pad helemaal zoals je het wilt hebben, gelukkig kun je je pad bewerken (voordat je er een selectie van hebt gemaakt) via je pen menu.

Je kunt bijvoorbeeld de hoeken rond maken door te klikken op ankerpunten omzetten je kunt aan de handels trekken zodat hoeken rond worden. Er zijn twee handels aan ieder ankerpunt. Als je op een bolletje van een van de handels gaat staan trek je alleen aan die ene handel. Klik je op het ankerpunt dan schieten de handels weer terug en is de vorm weer zoals hij was. Je kunt de ankerpunten verslepen door de CTRL toets in te drukken en dan het ankerpunt naar een ander punt schuiven.

Als je op SHIFT drukt en dan beweegt zie je dat de handels allebei gaan bewegen in tegengestelde richting.

Je kunt ook heel eenvoudig ankerpunten toevoegen en verwijderen via het menu.

Probeer naar hartenlust uit wat er allemaal kan en geef niet op als het niet meteen lukt. Om de pen “onder de knie te krijgen” moet je echt veel oefenen.

In het menu wat verschijnt als je met rechts op je werk klikt zie je nog meer mogelijkheden zoals pad omlijnen. Hoe je een pad pad omlijnt zie je in deze tutorial.

Aanverwante berichten

Jumbojet

4 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Ik probeer de tutorial de-pen te maken maar stuit meteen op een probleem:
  Hoe teken je een vierkantje van 5px met de pen? Kunt u me dit uitleggen?
  Bij voorbaat dank.

 • […] op de link om de tutorial de pen te […]

 • Een echte hoofdbreker die pen. Het gaat al om ermee te werken als alles uitgelegd staat, maar eens ik hetzelf moet doen wordt het een ramp. Bedankt voor de mooie lesjes en de uitleg.
  groetjes Dominique

  • Gewoon veel oefenen dan komt het zeker goed met de penvaardigheid!
   Groetjes en tot ziens op de site!
   Jumbojet

Reageer

Archief

Categorie