Jul
26
2010

Mono

Een bezoek aan een museum vorig jaar zorgde ervoor dat ik mijn oude Phillips pickup weer terug zag. De zelfde pickup waarop ik mijn eerste zelf gekochte singeltjes en elpees draaide. Mono… maar wat was ik er blij mee! Natuurlijk maakte ik een foto van de pickup en nu een jaar later heb ik met deze foto en een aantal zelf gemaakte singeltjes in Photoshop een collage gemaakt. Een ode aan mijn eerste eigen mono pickup!.

OK, aan de slag!

We beginnen met de achtergrond. Open een nieuw document in Photoshop in de grootte die jij graag wilt voor je eigen beeldscherm zodat je de collage als bureaublad achtergrond kunt gebruiken. Ik heb 1600 x 900 px genomen voor mijn scherm.

Vul de achtergrond met kleur #cab18e. Verdeel je achtergrond in 6 gelijke rechthoekige gedeelten door hulplijnen te zetten via menu WEERGAVE- NIEUWE HULPLIJN. Ik heb de eerste hulplijn op 800 px (precies in het midden bij mijn afmetingen) gezet. Vervolgens heb ik er eentje op 0 px gezet en eentje op 16 px. Hierna heb ik 1600 door 6 gedeeld en heb ik om de 266 px een lijn gezet zodat ik uiteindelijk deze verdeling kreeg:

Neem je rechthoekige selectiekader en selecteer het gebied tussen de twee eerste hulplijnen maak een nieuwe laag aan en vul de selectie in de nieuwe laag met kleur #009edc.

Geef de laag een lijn als laagstijl door in je lagenpalet op het laagstijlicoontje   te klikken en te kiezen voor lijn. Gebruik wit #ffffff als kleur voor de lijn.

Vul de andere vijf vlakken met onderstaande kleuren en kopieer de lijn laagstijl van de blauwe laag naar de andere kleur vlakken (rechts klikken, kiezen voor laagstijl kopieeren, andere kleurvlakken selecteren, rechtsklikken en kiezen voor laagstijl plakken):

Selecteer alle lagen van de gekleurde vlakken en maar van de zes lagen een groep. Noem de groep kleurvlakken.

Dupliceer de groep kleurvlakken en noem deze kleurvlakken klein. Zet de groep kleurvlakken uit door op het oogje te klikken. Schaal kleurvlakken klein tot 12,5% van de grootte in de breedte met je transformatiegereedschap (CTRL+T)

Zet de groep kleurvlakken klein uit en groep kleurvlakken aan. Schaal de groep kleurvlakken tot 25% in de breedte.

Zet de groep kleurvlakken klein aan.  Voeg de groep kleurvlakken samen tot één laag en schuif de laag boven de groep kleurvlakken klein. Vervorm met je transformatie gereedschap de laag kleurvlakken totdat het er zo uit ziet:

Download dit grungy texture, open het in Photoshop en kopieer het in je document boven de achtergrondlaag.

Maak het texture passend met je transformatiegereedschap en zet de modus van de laag op zwak licht.

Download dit roestig texture:

Open het in Photoshop en toets CTRL+SHIFT+U om het te ontkleuren. Kopieer het in je document boven de laag kleurvlakken en trek het met je transformatiegereedschap over je document heen. Zet de laagmodus op zwak licht, de achtergrond is nu klaar.

Maak voor het singeltje een nieuw document in Photoshop met een witte achtergrond met een afmeting van  600 x 450 px.

Trek een cirkel met je ovale selectiekader houdt de SHIFT toets ingedrukt zodat de cirkel mooi rond blijft en vul de selectie in een nieuwe laag met wit:

Ga naar menu FILTER-RUIS-RUIS en stel als volgt in:

Ga naar menu FILTER-VERVAGEN en vervaag RADIAAL:

Neem je veelhoeklasso en maak een selectie zoals hieronder te zien is. Ga dan naar menu SELECTEREN-BEWERKEN en stel de doezelaar in op 15 px:

Keer de selectie om door CTRL + SHIFT +I in te toetsen en delete de selectie. Trek een nieuwe cirkel met je ovale selectiekader en vul de selectie in een nieuwe laag boven de achtergrondlaag  en onder de grijze gloed laag met zwart.

Geef de laag van de grijze gloed een verloopbedekking. Gebruik hiervoor het standaard in Photoshop aanwezige transparante regenboogverloop:

Stel als volgt in:

Selecteer nu de pixels van de zwarte cirkel en slink de selectie met 5 pixels. Keer de selectie om en delete de selectie in de grijze gloed laag zodat je dit effect krijgt:

Trek een cirkel met je ovale selectiekader en vul de cirkel in een nieuwe laag met een kleur naar keuze. Maak een kleiner cirkeltje, vul dit met zwart in een nieuwe laag . Zet de laagmodus van de laag op bedekken en de vulling van de laag op 0%. Hierna maak je een nog kleiner cirkeltje en vult dit in een nieuwe laag weer met zwart. Zet de laagmodus weer op bedekken en de vulling op 0%.

Voeg aan de laag van het kleinste cirkeltje de volgende laagstijlen toen:

Aan de laag van de iets grotere cirkel voeg je schuine kant en reliëf toe met de zelfde instellingen als voor het kleinste circeltje.

Aan de grote gekleurde cirkel voeg je als laagstijl een lijn toe met de volgende instelling:

Neem het ontkleurde roestige texture en sleep dit in het document boven de laag van de gekleurde cirkel. Klik met rechts op de laag en kies voor uitknipmasker maken. Zet de laagmodus van het roestige texture op zwak licht.

Geef de onderste grote zwarte cirkel een slagschaduw:

Selecteer alle lagen behalve de achtergrondlaag en groepeer de lagen. Noem de groep single. Sleep de groep van het singeltje in je document en dupliceer de groep 2 keer. Schuif de groepen op de plaats waar je ze wilt hebben.

Het is nog leuker als je de labels van de singeltjes opleukt met een echt platenlabel. Ik heb hiervoor een paar labels op internet gegoogeld en deze als uitknipmakser op het gekleurde rondje gezet onder het roestige texture in de single groepen.

Voor de labels heb ik deze plaatjes gebruikt:Het blauwe label heb ik met de kloon stempel behandeld zodat alle witte gedeelten van de twee rondjes blauw werden.  Je kunt natuurlijk zelf andere labels googelen of foto’s gebruiken als je dat leuker vindt.

Voor de pickup heb ik deze zelf gemaakte foto gebruikt:

Open de foto in Photoshop en sleep hem in je document.  Selecteer het lichtblauwe gedeelte van de deksel van de pickup en bewerk dit met je doordrukken gereedschap totdat het ongeveer net zo donker is als de rest van de deksel. Ga naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-NIVEAUS en schuif Âde linkse (witte) regelaar totdat deze tegen de zwarte grafiek aankomt zodat de foto scherper wordt.

Snijdt de foto uit op de manier die je zelf het fijnste vindt. Ik heb de pen gebruikt. Schaal en roteer de pickup met je transformatie gereedschap en schuif hem op de plaats waar je hem wilt hebben. Ik heb hem op de middelste hulplijn gesleept.

Geef de pickup een slagschaduw als laagstijl:

Wis de hulplijnen via menu WEERGAVE-HULPLIJNEN WISSEN en dat is alles, je mono collage is hiermee helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

4 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Ha die Jet

  Vanmiddag even deze leuke oefening gemaakt het was er goed weer voor(regen in Noordwijk)en hij is toppie gelukt. Ga zo door met je site ik ben er erg blij mee en heb al heel wat oefeningen gemaakt.

  groetjes en een fijne dag nog toegewenst vannuit Noordwijk(zh)

  • Hoi John,
   Leuk om te horen! Veel plezier met Photoshoppen!
   Groetjes,
   JJ

 • Jawel,Jumbo het is mij weerom gelukt. Echt leuk om te doen, nooit gedacht dat het kon om zelf een LP te maken.

  Nu nog vlug een beetje in de tuin werken (gedaan met regenen).

  Dank,

  • 😀 das mooi! Nu maar hopen dat het lang genoeg droog blijft om de tuin nog gedaan te krijgen:)
   Groetjes,
   JJ

Reageer

Archief

Categorie