Jun
24
2014

Geschetst wallpaper

Naar aanleiding van een leuk schets tekst effect  dat ik zag op de site van PSD dude ben ik een wallpaper gaan maken voor mijn desktop. In deze les ga je aan de gang met FILTERS, LAAGMASKERS, LAAGSTIJL, het TRANSFORMATIEGEREEDSCHAP  en met je PENSEEL en het TYP GEREEDSCHAP.  Met verschillende papier textures en een paar leuke brushsets zorgen ervoor dat je aan het eind van de tutorial een geschetst wallpaper hebt gemaakt. Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb.

getekende tekst def

Om de les te maken heb ik de volgende spullen gebruikt:

Retro style doodles
Handmade doodles
Lastsunday paperscans
Textures__Paper_by_Dioma
Notebook texture

Open een nieuw document in Photoshop van 1920 x 1080 pixels met een witte achtergrond.

We beginnen met het maken van de achtergrond.  Neem naar keuze verschillende vellen papier uit de sets. Ik ben begonnen met het notebook texture. Open het texture en dupliceer of sleep het texture in je document. Schaal het texture kleiner met het transformatie gereedschap schalen.

schets 1

Voeg aan de laag van het papier een slagschaduw als laagstijl toe:

schets 2

Dupliceer de laag van het papier en sleep de kopie laag naar de rechter hoek aan de onderzijde.

schets 3

Neem zo nog een aantal verschillende papier textures naar keuze en sleep of kopieer ze in je document. Geef ze allemaal dezelfde slagschaduw als je eerder gebruikte bij het notebook texture. Haal witte randjes en gaatjes weg door deze met je toverstafje te selecteren en daarna te deleten.

schets 4

Het ziet er bij mij nu zo uit:

schets 5

Selecteer alle lagen van de verschillende papier textures (shift ingedrukt houden en dan alle lagen selecteren) en groepeer de lagen in een groep. Ik heb hem papier achtergrond genoemd.

schets 7

Zo dat was de achtergrond, nu gaan we verder met de tekst. Hiervoor gebruik je het font Cambria, dat zit standaard in Windows dus dat is een makkie. Neem je typgereedschap en tik je tekst.

Neem zwart als kleur en zet de grootte op ongeveer 165 pt.

schets 8

Hernoem de tekst laag in schets tekst en dupliceer de tekstlaag vervolgens. Noem de kopie tekstlaag lijn tekst 1.

schets 9

Zet nu de schets tekst laag uit. Ga in de lijn tekst 1 laag staan en voeg een lijn als laagstijl toe met de kleur zwart. Zet dan de vulling van de laag op 0%.

schets 10

Dupliceer de lijn tekst 1 laag 2 keer en noem de kopie lagen lijn tekst 2 en lijn tekst 3.

Zet alle tekstlagen uit behalve lijn tekst 1. Ga op de laag staan in het lagenpalet en klik met rechts. Kies uit het menu dat verschijnt voor laagstijl omzetten naar pixels. Nu kun je de laag gaan bewerken. Voeg een laagmasker toe aan de laag. Ga in het laagmasker staan in het lagenpalet en ga naar menu FILTER-RUIS-RUIS en stel het filter in zoals hieronder te zien is in het voorbeeld.

schets 11

Klik met rechts op het laagmasker en kies voor laagmasker toepassen. Ga dan naar menu FILTER-VERVAGEN-BEWEGINGSONSCHERPTE en stel het filter als volgt in:

schets 12

Maak nu lijn tekst 2 zichtbaar en herhaal de stappen die je bij lijn tekst 1 deed. Alleen stel je nu de hoek bij het filter bewegingsonscherpte in op 0 graden.

schets 13

Zet de dekking van de lijn tekst 1 en 2 laag op 50%.

Maak nu de lijn tekst 3 laag zichtbaar, zet de laagstijl om in pixels en ga naar menu FILTER-VERVORMEN-RIMPEL:

schets 14

Zet de dekking van de laag op 25%.

Zet nu de schets tekst laag aan en voeg een laagmasker toe aan de laag. Zet de tekstlaag om in pixels en dien ruis toe met dezelfde instelling als je al eerder gebruikte.

Pas het laagmasker toe en voeg dan via menu FILTER-VERVAGEN-BEWEGINGSONSCHERPTE toe. Stel in zoals hieronder te zien is in het voorbeeld.

schets 15

Zet de dekking van de laag op 40% en ga dan naar menu FILTER-VERSCHERPEN-SLIM VERSCHERPEN en stel het filter als volgt in:

schets 16

Groepeer de vier lagen van de tekst en noem de groep tekst. Dupliceer de tekst groep en ga dan in de laag van de schets tekst staan en voeg een kleurbedekking toe aan deze laag.

schets 17

Schuif en roteer de gekleurde tekst groep op een plaats naar keuze. Ik heb het zo gedaan:

schets 18

Maak een nieuwe laag aan en zet met je penseel afdrukken in de laag met verschillende brushes uit de 2 sets. Ik heb het zo gedaan.

schets 19

Herhaal dan met deze laag de stappen zoals je deze met de tekst hebt gedaan. Stel alleen de laagstijl lijn in op 1 px.

Omdat de wat kleinere penselen vlekkerig worden met een lijn als laagstijl heb ik een laagmasker toegevoegd aan de 3 lijn lagen en daarin deze met zwart bestreken zodat het er mooier uitziet.

schets 20

Dupliceer de laag van de doodle brushes en schuif deze helemaal boven alle lagen. Selecteer de stuifwolk van de spuitbus en keer de selectie om. Delete vervolgens de selectie zodat je alleen de stuifwolk over houdt. Voeg dan aan deze laag dezelfde kleurbedekking toe als aan de tekstlaag en zet de dekking op 45%.

schets 21

schets 22

En daarmee zijn we aan het eind gekomen van deze les.

getekende tekst def

Aanverwante berichten

Jumbojet

1 Reactie +REACTIE GEVEN

  • Een hele goede morgen,

    Erg bedankt nog voor de hulp vorige keer. Het is gelukt!:p
    Alleen had ik een proefversie en.die was gister verlopen. Flink balen. Maar ik ben op internet opzoek naar een goede photoshop, om te kopen. Welke raad u.mij aan?

    Mvg sabrina

Reageer

Archief

Categorie