Nov
6
2013

Zelf tekenpapier maken en een uiltje tekenen

Deze keer weer eens een lekkere tekenoefening waarbij je natuurlijk de pen weer eens gebruikt maar ook lekker kunt kleuren met een mooi penselen setje. In plaats van een kant en klaar tekenpapier te nemen maak je deze keer ook je tekenpapier zelf dus je begint met niets anders dan Photoshop en het penselensetje. Een leuke uitdaging! Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb. Het is handig als je over een pentablet beschikt als je deze les maakt voor het inkleuren van je uil.

uiltje op tak

Download en installeer de penselenset die ik gebruikt heb bij het kleuren hier

Open een nieuw document in Photoshop grootte 1000 x 1250 px, 72 px/inch met een witte achtergrond. Zet de voorgrondkleur op #f4efd6 en vul de achtergrond met deze kleur.

Zet nu de voorgrondkleur op #fbf7e3 en de achtergrondkleur op #f9f2c3 maak een nieuwe laag aan en ga naar menu FILTER-RENDERING-WOLKEN.

tekenpapier 1

Ga in de bovenste laag staan en toets CTRL + E zodat de lagen samengevoegd worden. Ga nu naar menu FILTER-ARTISTIEK-RUW PASTEL en stel in zoals hieronder te zien is in het voorbeeld

tekenpapier 2

Maak een nieuwe laag aan en vul de laag met kleur #fdfae3 ga naar menu FILTER-RUIS en voeg ruis toe als hieronder te zien is in het voorbeeld.

tekenpapier 4

Zet de dekking van de laag op 58% en de laagmodus op 55%. Toets CTRL + E zodat de lagen samengevoegd worden. Noem de laag papier.

Zo en nu gaan we tekenen!

tekenpapier 5

Maak een nieuwe laag en noem de laag tekening. In deze laag ga je de schets van de uil maken met de pen. Zet de voorgrondkleur op zwart en teken een pad met de pen zoals hieronder te zien is.  Dit is het lijf van de uil.

tekenpapier 6

Kies nu in het menu van de pen voor ankerpunten omzetten en trek aan de handels van de ankerpunten zodat je zoiets krijgt als hieronder te zien is.

tekenpapier 7

Zet je penseel op een hard rond penseel en zet de dikte op 3 px ik heb de dekking op 27% staan waardoor er een vaag lijntje ontstaat dat is handig voor later. Zorg dat de voorgrondkleur op zwart staat en omlijn dan het pad in de laag tekening.

tekenpapier 8

Teken de oren van de uil en de vleugels.

tekenpapier 9

En dan de ogen en de snavel.

tekenpapier 10

En tot slot teken je een tak waar de uil op zit.Teken ook een paar blaadjes aan de tak.

tekenpapier 11

Zo nu nog de pootjes van de uil die de tak omklemmen en de tekening is klaar.

tekenpapier 12

Het ziet er nu bij mij zo uit:

tekenpapier met uil

Zo dan kun je nu beginnen met het kleuren van je uil. Maak een nieuwe laag aan boven de laag tekening en noem de laag kleurtekening. Neem dan een van de kleurpotloden brushes en teken in een kleur naar keuze langs de buitenkant van je uil.  Teken ook over de vleugels van de uil. Ik heb kleur #f632c6 genomen.

tekenpapier 13

Maak nog een nieuwe laag aan en noem deze laag inkleuren lijf schuif de inkleuren laag onder de kleurtekening laag. Vul dan de binnenkant van de uil met een tintje lichtere kleur als je voor de buitenkant hebt gebruikt. Ik heb #f89fe2 genomen hiervoor. Laat de ogen, de vleugels en de snavel vrij van kleur.

tekenpapier 14

Maak dan een laag die je inkleuren vleugels noemt en kleur de vleugels. Voor de vleugels heb ik een donkerdere kleur genomen #f109b8

tekenpapier 15

Kleur de snavel en de pootjes met een oranje kleurtje ik heb #fab309 genomen. Doe dat in een nieuwe laag die je inkleuren snavel en pootjes noemt. En kleur ook de ogen in een nieuwe laag die je inkleuren ogen noemt. Ik heb daarvoor een lichtgele kleur genomen #fbf0a7. Kleur ook de tak en de blaadjes in aparte lagen in ik heb voor de tak #b16502 en voor de blaadjes #95d106.

tekenpapier 16

Nu ga je lekker verder met kleuren. Zet de tekening laag uit en breng donkere en lichte accenten aan op je tekening. Gebruik verschillende lagen zodat als je een foutje maakt je gemakkelijk kunt herstellen. Gebruik het pipet om kleuren uit te kiezen die mooi passen. Doe dit naar eigen inzicht.

Het ziet er bij mij nu zo uit na al dat kleuren en 32 lagen verder:

uiltje

Als je tevreden bent met wat je ziet verenig je de zichtbare lagen via menu LAAG-VERENIGEN, ZICHTBAAR zodat je nog alleen de laag van de uil over hebt en de onzichtbare laag van de tekening.

tekenpapier 17

Je kunt de achtergrond nog een beetje opleuken met een vignet effect zodat de uil nog meer tot zijn recht komt. Maak hiervoor een volle kleur aanpassingslaag aan en kies als kleur #f7e002. Vul het laagmasker van de laag met zwart zodat je niets meer ziet. Zet de laagmodus van de laag op vermenigvuldigen en neem dan je penseel en kleur met wit langs de randjes met een van de kleurpotloden penselen.

tekenpapier 18

Ga in het laagmasker staan en ga dan naar menu FILTER-VEVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en vervaag het masker met 10 px.

tekenpapier 19

Zet de dekking van de laag op 50%, dat maakt het plaatje helemaal af!

uiltje op tak

Aanverwante berichten

Jumbojet

1 Reactie +REACTIE GEVEN

  • Hij is weer leuk. Ik heb een Grid (raster) gebruikt om het tekenen te vergemakkelijken. Werken met pen is niet mijn gemakkelijkste ding, maar ik ben er toch redelijk uitgekomen.
    Bedankt.

    Aart

Reageer

Archief

Categorie