Sep
11
2010

Draaiende tekst

Amaties hoeven helemaal niet moeilijk te zijn om leuk te zijn. Deze keer een hele basic animatie waarin de beweging centraal staat en verder geen toeters en bellen! De beginnende Photoshopper kan met deze animatie zeker uit de voeten. Hieronder zie je het eindresultaat van deze les, draaiende tekst:

OK, aan de slag!

Open een nieuw document in Photoshop van 800 x 300 px met een zwarte achtergrond.

Zet via menu WEERGAVE-NIEUWE HULPLIJN vier verticale  hulplijnen neer. Een op 200 px, 350 px, 450 px en de laatste op 600 px.

Voor de tekst heb ik dit lettertype gebruikt Swiss 924bt als je niet weet hoe je een lettertype (font) installeert  in Windows dan kun je dat hier lezen.

Tik met wit in grootte 200 pt de eerste letter. Tik alle letters van je woord in een aparte laag zodat je vier lagen hebt met één letter.

Zet de vier letters van het eerste woord uit in je lagenpalet en maak op dezelfde manier de lagen met de letters van je tweede woord:

Zet de eerste letter van je eerste woord aan en alle andere letters uit. Dupliceer de letter 3X en noem de kopie letters  80%,  40% en 20%. Zet alle letters uit behalve 80%, ga in de laag van 80% staan. Toets CTRL+T in om je transformatiegereedschap te activeren en schaal de letter in de breedte tot 80%.

Doe hetzelfde met de andere % lagen en schaal telkens net zoveel als dat de laag aan % heeft.

Groepeer de vier lagen en noem de groep naar de betreffende letter K in dit geval dus:

Herhaal deze stappen voor alle letters zodat je 8 groepen hebt met letters.

Neem een leuk fris kleurtje naar keuze, ik heb #fae10c genomen en neem van je vormen set natuur (zit standaard in Photoshop) blad 5. Zorg dat je in de opties balk in voorlaag staat en trek een vorm.

Dupliceer de laag en roteer, schaal, vervorm iedere kopie laag. Verdeel de bladeren over je document:

Zet alle lagen uit en ga naar het animatie gedeelte van Photoshop. Als je de tijdslijn (groene balk) ziet kun je rechtsonder op een klein icoontje klikken om je frame zichtbaar te maken.

Zet de vertraging van het frame op 0,2 sec en zet in de eerste laag de originele letters van je eerste woord aan.

Dupliceer het frame en zet de eerst laag van het blaadje uit en de tweede laag met blaadje aan. Dupliceer nu nog een keer en zet nu het tweede blaadje uit en het derde blaadje aan. Het blaadje raakt nu de letter! Zet de vertraging van het frame op 0,1 sec en dupliceer het frame. Zet de originele letter uit en de 80% letter aan. Dupliceer en zet 80% uit en 40% aan. Dupliceer en zet 40% uit en 20% aan. Je hebt nu zeven frames:

Dupliceer het frame en zet nu de eerste letter van je eerste woord uit en zet de 20% letter van de eerste letter van je tweede woord aan. Dupliceer nog een keer en zet 20% uit en 40% aan. Dupliceer nog een keer en zet  40% uit en 80% aan hierna nog een keer en zet 80% uit en de originele letter aan. Je hebt nu 11 frames. Als je de animatie afspeelt zie je dit:

Dupliceer het frame en zet de vertraging op 0,2 sec. Zet het blaadje wat de letter raakt uit en de volgende blaadjes laag aan. Ga door met het dupliceren en zet in iedere volgende laag het vorige blaadje uit en het volgende aan totdat je bij het blaadje komt wat je tweede letter raakt. Zet dan de vertraging weer op 0,1 sec en herhaal de stappen die je bij de eerste letter deed. Als je klaar bent met je letters zet je de vertraging van de frames weer op 0,2 sec en ga je weer verder met de blaadjes lagen totdat het blaadje de volgende letter raakt. Zo ga je door totdat alle letters omgedraaid zijn en het tweede woord er staat.

Dupliceer je frame en zet het blaadje uit en het volgende blaadje aan herhaal dit totdat je aan je laatste blaadje toe bent. Dupliceer dan nog een keer en zet het laatste blaadje uit zodat alleen de letters van je tweede woord aanstaan. Je bent nu precies op de helft van de animatie. Dupliceer het frame en zet het eerste blaadje weer aan.

Ga nu  op dezelfde manier verder zoals je bij de eerste keer hebt gedaan totdat je weer aan het einde bent en het eerste woord er weer staat en je laatste blaadjes laag aanstaat.

Dupliceer het frame en zet alle lagen uit, zet de vertraging op 0,5  Zet vooraan bij het eerste frame de animatie op altijd.

Je kunt de hulplijnen wissen door in menu WEERGAVE voor HULPLIJNEN WISSEN.

Sla je animatie op als gif file in menu BESTAND-OPSLAAN VOOR WEB EN APPARATEN.

Veel plezier van je draaiende tekst!

Aanverwante berichten

Jumbojet

7 Reacties +REACTIE GEVEN

 • ik heb een probleem,als ik mijn letters typ met behulp van hulplijnen dan gaat de letter niet automatisch naar die hulplijn,maar word ze op willekeurige hoogte getypt,moet ik soms iets veranderen aan instellingen of zo?want bij presentatie zag ik die letter op verschillende hoogtes

  • Dag Karel,
   Je schuift je letters naar de lijnen toe met je verplaatsen gereedschap.
   Grtz, JJ

 • mijn vriendin heeft voor mij de een animatie gemaakt voor op mijn website maar deze is te groot, maar als ik hem verklein dan doet hij het niet meer, kan je mij vertellen hoe dat moet

  • Hi Astrid,
   Als je een gif verkleind werkt hij inderdaad niet meer. Als je vriendin de originele PSD nog heeft kan ze hem in PSD formaat verkleinen naar het formaat wat je wilt hebben en daarna opslaan als GIF dan werkt hij prima.
   Groet,
   JJ

 • Hoi jumbojet ik had een vraagje werkt dit ook in fotoshop cs3
  en nog iets zou je ook van die hoe noem je dat nou voor je iphone touch van die wanneer je de tekst op scherm aanraakt dat ie gaat veranderen of weg vagen iets van aanraak geanimeerde gif’s mee kan maken of werkt dat niet zo makkelijk ik hoop snel van je te horen afz danny

  • Ja hoor ook in CS3 werkt dat prima. Ik weet niet precies wat je bedoelt met je vraag maar geanimeerde gifs kun je in Photoshop maken. De draaiende tekst is daar een voorbeeld van. Je kunt animaties in allerlei variaties maken natuurlijk.
   Groetjes,
   JJ

 • […] op de link om de tutorial draaiende tekst te […]

Reageer

Archief

Categorie