Sep
15
2014

Polaroid schetseffect

Spelen met foto’s is zo  leuk om te doen. Tijdens een van mijn experimenten combineerde ik twee foto’s en maakte ik daarvan een schets. Als kader gebruik ik een polaroid foto.  Je werkt in deze les met overvloeimodus (laagmodus), laagmaskers en je penseel. Door te kleuren in het laagmasker van de tekening krijg je een gaaf  gekleurd schets effect. Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb.

schets

Ik heb de volgende spullen gebruikt voor het maken van deze les:

Polaroid foto
Meisje met paraplu
Valencia
Journal font
Coloured pencil brushset
IMG_0003 oud papier textuur

Als je alles bij elkaar hebt kun je beginnen open de foto van het meisje in Photoshop en haal het meisje uit de witte achtergrond. Doe dat op een manier die jij handig vindt. Open dan een nieuw document in Photoshop van 1000 x 1250 px, 72 px/inch. Sleep of kopieer de foto van het meisje in je document. Schaal de foto wat kleiner zodat je zoiets krijgt als hieronder te zien is.

schets 1

Open de foto van Valencia en sleep of kopieer de foto in je document. Schaal de afbeelding passend op je canvas. Sleep de laag van de foto van het meisje boven die van de stad.

schets 2

Zorg dat je in de laag van het meisje staat en stem dan de kleur van de laag van het meisje af op de kleur van de laag van Valencia. Doe dit via menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEUR AFSTEMMEN. Kies als bron de naam van je document en als laag de laag Valencia.

schets 3

Zet de laag van het meisje uit. Dupliceer de laag Valencia en zet de laagmodus van de bovenste laag op verdelen. Ga naar menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en vervaag de laag met 1,4 px.

schets 6

schets 5

Toets CTRL + ALT + SHIFT + E zodat er een nieuwe laag komt waarin de zichtbare laag verenigd word. Noem de nieuwe laag tekening Valencia.  Je kunt nu de twee foto lagen van Valencia uitzetten. Dupliceer detekening Valencia laag en zet de kopie laag op vermenigvuldigen. Voeg dan de twee lagen samen. (CTRL +E)

schets 7

Ga naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-MINDER VERZADIGING de tekening wordt nu zwart wit.

Zet de achtergrondlaag uit en de laag van tekening Valencia. Zet nu de laag van het meisje aan en herhaal de stappen die je bij de foto Valencia deed. Enige uitzondering is dat je de tekening laag van het meisje niet dupliceert.

Schuif de laag van de tekening Valencia onder de laag van de tekening van het meisje en voeg de laag samen. Noem de samengevoegde lagen van de tekeningen tekening.

schets 8

Zet de laag meisje en Valencia aan en schuif ze direct onder de tekening laag. Open de polaroid foto in Photoshop en sleep of kopieer de polaroidfoto boven de tekening laag in je document. Voeg een laagmasker toe aan de laag van de polaroid. Selecteer het zwarte vierkant van de foto en doezel de selectie met 5 px. Vul de selectie in het laagmasker met zwart.

schets 9

Open het paper texture nr 3 en sleep of kopieer het in je document. Ontkleur het (CTRL + SHIFT + U) Sleep het texture onder de laag van de tekening. Zet de laagmodus van de tekening op vermenigvuldigen en voeg hierna de laag van het papier en de tekening samen. Noem de nieuwe laag weer tekening.

schets 10

Maak een selectie zoals hieronder te zien in het voorbeeld en zorg dat je in de tekening laag staat. Voeg dan aan de tekening laag een laagmasker toe door op het icoontje onderaan je lagenpalet te klikken.

schets 11

Neem dan een potlood uit de set van de brushset en kleur met zwart in het laagmasker van de tekening laag.

schets 12

Tik dan in kleur #08508b in grootte 75pt de tekst bij de foto en roteer de tekstlaag. Schuif de tekst op zijn plek. Voeg een laagmasker toe aan de laag van de tekst en kleur met zwart over de tekst zodat deze wat vager wordt.

schets 13

Voeg tot slot een volle kleur aanpassingslaag toe kleur #08508b. Selecteer een rechthoek die net wat kleiner is als je document en doezel de selectie met 25 px. Vul de selectie in het laagmasker van de volle kleurlaag met zwart.

schets 14

Zet de dekking van de laag op 38% en de laagmodus op vermenigvuldigen. En dat is alles!

schets

Aanverwante berichten

Jumbojet

12 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Nice hoor!

 • Heel hartelijk dank voor uw snelle hulp.
  groetjes Willy

 • Beste Jumbojet

  Ik heb Adobe C4 daar staat in de laagmodus geen verdelen in. Is er een andere manier om toch deze leuke les te maken?

  met vriendelijke groet Willy

 • Beste Jumbojet

  Jammer dat ik het lesje niet kon maken. In mijn laagmodus staat geen verdelen. Ik werk met Adobe C4.ik neem aam dat u met Adobe C5 werkt.

  Maar uw idee vond ik wel leuk.
  H. Groeten Willy

 • nou zeg grappig nu werkt de site deviantfort na dagen weer gelukkig

 • super mooi les Maar ik kom ook al dagen niet op de site van deviantfort zowel niet met firefox ook niet met IE ook niet als ik pagina vernieuwen kli , begrijp het ook niet voorheen nooit problemen heb de pensrrl brwerking maar over geslagen nog een echt en les waar ik van houg gerda

 • Hallo Jumbojet,

  De link van de brushset is waarschijnlijk niet correct want die werkt niet.

  Groetjes Annet

  • Hoi Annet,
   de link gaat naar de site van devaint art en daar kun je de brush downloaden. Hij werkt dus prima. Rechtsboven staat een downloadknop voor het abr bestand.
   grtz,
   JJ

   • Heb ik gezien dat het naar devianart gaat. Ik heb de link in mijn browser zelf even aangepast en na de http:// er even www. bijgezet, dan werkt het wel. Zoals het er nu staat krijg je deze pagina kan niet weergeven worden.

    Probleem opgelost, bedankt voor je reactie en de leuke les:))

    Groetjes Annet

    • ha mooi, ik werk met chrome en kopieer de linke daaruit misschien komt het daar door.
     veel plezier bij het maken van de les!

     • Zou heel goed kunnen, Explorer geeft vaak problemen.

      Dankjewel!

      Groetjes Annet

Reageer

Archief

Categorie