Sep
22
2013

Herfst animatie met vallende bladeren

Het is weer herfst dus lekker binnen zitten Photoshoppen met een lekker bakkie koffie is nu een mooi tijdverdrijf. In deze les ga je aan de slag met het animatie gedeelte van Photoshop en werk je ook met laagmaskers. Met een paar foto’s de teksten een leuk PNG bestandje van herfstbladeren maak je de animatie. Verder gebruik je het transformatiegereedschap en werk je met je penseel in de laagmaskers om de tekst animatie te maken. Niet moeilijk maar wel erg leuk.

Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb.

herfst-animatie-wm

Ik heb de volgende spullen gebruikt voor het maken van de animatie:

-Herfstfoto
-crumbled paper textures
-Contribute font
1-17 herstbladeren

Open van de set crumbled paper textuur nr 2 in Photoshop. Open dan de herfstfoto en dupliceer het textuur van het papier in het document van de foto via menu LAAG-LAAG DUPLICEREN.

herfst 1

Schaal het papier textuur zodanig dat hij mooi op je canvas past.

herfst 2

Dubbelklik op de achtergrondlaag zodat deze ontgrendeld wordt. Sleep de laag boven de papier laag. Schaal de foto laag op 75% van de oorspronkelijke grootte.

herfst 3

Sleep de papierlaag boven de laag van de foto en selecteer de pixels van de laag van de foto. (CTRL + muisklik op de laagminiatuur). Keer de selectie om via menu SELECTEREN-SELECTIE OMKEREN en voeg dan een laagmasker toe aan de laag van het papier.

herfst 5

Voeg aan de foto laag de volgende laagstijlen toe:

herfst 6

herfst 7

Ga naar menu AFBEELDING-AFBEELDINGSGROOTTE en verklein je document flink want anders wordt je document veel te groot als je de animatie gaat maken. Ik heb hem op 600 x 800 px gezet.

herfst 8

Sla je document op onder een naam die je zelf handig vind. Ik heb hem herfst animatie genoemd.

Neem je typgereedschap en tik je tekst met het  font Contribute in grootte 150 je tekst. Kleur maakt niet uit want daar zie je zo niets meer van.

Zet de vulling van de tekstlaag op 0% en voeg dan de volgende laagstijlen toe:

herfst 10

herfst 11

herfst 12

herfst 13

En zo ziet het er dan bij mij uit.

We gaan als eerst de animatie van de tekst maken. Ga naar het bewegingsgedeelte van Photoshop. Dat is bij bijna iedere versie anders benoemd maar bij CC is het via een menu rechtsboven in de optiesbalk te benaderen. Je kiest dan in dat menu voor beweging. Klik dan vervolgens op de knop frameanimatie maken. Ook dit is helaas bij alle versies verschillend. Dus zoek even uit hoe dat bij jou versie is. Bij CC is het een grote zwarte knop midden onder in het scherm. Je ziet nu een frame en daarin is alles zichtbaar wat we tot nu toe hebben gemaakt.  Voeg nu aan de laag van de tekst een laagmasker toe en vul dat laagmasker met zwart. Je ziet hierna de tekst niet meer.

herfst 14

Selecteer nu de pixels van de tekstlaag zodat je ziet waar de tekst is. Dupliceer de tekstlaag, zet de 1e tekstlaag uit. Maak een stukje van de eerste letter van de tekst zichtbaar door er met wit overheen te strijken in het laagmasker van de kopie tekstlaag.  Herhaal de stappen totdat je de hele tekstlaag in de laatste laag zichtbaar hebt. Ik heb in totaal 13 lagen tekst gebruikt. Zet alle tekstlagen uit behalve de eerste waarin de tekst onzichtbaar is. Dupliceer het frame en zet dan de 1e tekstlaag uit en de 2e aan. Dupliceer zo door en zet in ieder volgend frame een volgende tekstlaag aan en de vorige uit totdat je in het laatste frame de tekst helemaal zichtbaar hebt. In mijn geval is dat dus het 13e frame.

herfst 15

Als je de animatie afspeelt zie je zoiets als dit:

herfst-animatie-rekst

Sla je document even op zodat je dit gedeelte in ieder geval voor elkaar hebt.

Ok, nu de bladeren nog. Open het png bestand van de bladeren in Photoshop. Ga in het eerste frame staan en dupliceer de laag van de bladeren in je document onder de papier laag. Zet de laag van de bladeren uit nu zijn ze in geen enkel frame meer zichtbaar. Ga in het laatste frame staan en dupliceer dit frame. Zet in het nieuwe frame de laag van de bladeren aan. Schuif de laag van de bladeren helemaal naar boven totdat je geen enkel blaadje meer ziet. Dupliceer het frame en schuif dan de laag van de bladeren een stukje naar beneden. Herhaal dit een aantal keren, schuif de bladeren ook een beetje naar links of rechts totdat de laag bijna helemaal onder is maar je nog wel bladeren ziet in je scherm.

herfst 16

Ik heb nu in totaal 23 frames. Voeg dan tussen het laatste frame van de tekst en het eerste frame van de bladeren 10 frames tussen. Herhaal dit bij ieder volgend frame. Ik heb nu 123 frames in totaal. Dupliceer het laatste frame en zet daarin de tekst en de bladeren uit. Voeg 5 frames tussen en vink dekking aan in het tussenvoegen venster. Zet de vertraging van het laatste frame op 5 seconden en zet de animatie op altijd.

Als je tevreden bent met je resultaat sla je het bestand op als een gif bestand bij menu BESTAND OPSLAAN VOOR WEB.

herfst-animatie-wm

Aanverwante berichten

Jumbojet

3 Reacties +REACTIE GEVEN

  • bij mij is dat een gans ander animatie kan iemand me zeggen waar ik die kan vinden ?

  • Dat was echt iets om je geduld niet te verliezen. Maar uiteindelijk is het me toch gelukt om deze leuke animatie te maken. U heeft het heel goed uitgelegd, dank u.

    Hartelijke groeten Willy

  • Ohh mooi… prachtige animatie, ik ga die met plezier maken… bedankt JJ!

Reageer

Archief

Categorie