Aug
14
2013

Regen animatie

Op speciaal verzoek van een trouwe bezoeker een regen animatie.  Je maakt in deze tutorial met behulp van  een penseel eerst regen op de foto en vervolgens maak je er een animatie van. Een leuk klusje en echt niet moeilijk dus ook goed te maken door de beginnende Photoshopper. Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb.

regenen

Voor de liefhebbers is hier de video tutorial te zien:

OK, aan de slag! Open de foto die je wilt gebruiken voor je animatie. Ik heb deze foto genomen van sxc. En de brushset die ik gebruikt heb kun je hier vinden.

Maak een nieuwe laag aan boven de laag van de foto. Noem de nieuwe laag regen.

regen 1

Voeg boven de achtergrondlaag en onder de regen laag even een laag tussen en vul de laag met een kleur waarop je je regen goed kunt bekijken. Ik heb een lichtgrijs genomen. De laag verwijder je later weer dus het is puur voor nu

Neem je regen penseel en zet de voorgrondkleur op wit. Zet een afdruk in je regen laag met een penseel naar keuze. Zorg dat je de randen vrij houdt. Het ziet er bij mij nu zo uit ik heb r.7 bmp gebruikt.

regen 3

Zoom in op de regen laag en gum de harde kantjes aan de boven en onderzijde met een zacht zwak afgesteld gummetje weg zodat de randjes mooi overvloeien in de achtergrond.

regen 4

Schuif nu de regen in de linker bovenhoek van je canvas en dupliceer de regen laag. schuif de kopie laag naast de laag totdat het er als één geheel uitziet. Dupliceer de laag nog twee keer zodat je ook de linker onderhoek en de rechter onderhoek met regen bedekt hebt. Schuif totdat je tevreden bent met wat je ziet en gum indien nodig teveel regen weg. Doe dat naar eigen inzicht wederom met een zwak zacht afgesteld gummetje.

regen 5

Je hebt nu vier lagen met regen. Selecteer de vier lagen in je lagenpalet en voeg de lagen samen tot één laag. (CTRL +E) Noem de laag weer regen.

Dupliceer de regen laag en zet de kopie laag uit.

regen 6

Schuif de regen laag met je verplaatsen gereedschap naar beneden tot ongeveer in het midden van je canvas. Zet dan de regen kopie laag aan en schuif deze laag omhoog totdat de twee lagen elkaar net raken in het midden.

regen 7

Gum in het midden waar de lagen elkaar raken het teveel aan regen weg totdat je tevreden bent met wat je hebt. Voeg dan de lagen samen tot één laag die je weer regen noemt.

Verwijder de kleurlaag deze heb je niet meer nodig. Het ziet er bij mij nu zo uit:

regen 8

Zo dat ziet er best aardig uit. Maar een beetje te wit dus zet je de dekking van de laag op ongeveer 50%. Hierna ga je naar het animatie gedeelte van Photoshop. Dat is in iedere versie weer anders dus kijk even waar dat bij jou versie is. Ik heb nu CC en daar ga je naar de werkruimte beweging via menu VENSTER. Daar klik je op frame animatie maken.

Je ziet nu een frame aan de onderkant. Ga in de regen laag staan en schuif de laag zo ver naar boven dat er nog net regen binnen je canvas aan de onderkant is. Dupliceer het frame en ga in het tweede frame staan.  Schuif de laag zover naar beneden totdat je nog net regen aan de bovenkant van je canvas hebt.

regen 9

Voeg dan 50 frames tussen en zet de animatie op altijd.  (NB hoe meer frames je tussenvoegt hoe langzamer de regen valt).

regen 10

Sla je bestand op als gif file via menu BESTAND-OPSLAAN VOOR WEB

regenen

2 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Beste Jumbojet

  Wat was ik blij toen ik de regen animatie zag. Vanmiddag meteen aan de slag gegaan.
  Ik kan u vertellen dank zij uw duidelijke uitleg is het meteen gelukt.
  Heel hartelijk bedankt ! Het is leuk om te doen.
  Ik wens u veel succes en een goed weekend .

  Hartelijke groeten Willy

Reageer

Archief

Categorie