Dec
21
2009

3D luciferdoosje

Als je zin hebt om eens goed te oefenen met het transformatie gereedschap dan is deze tutorial een spekkie voor je bekkie. Het eindresultaat zie je hieronder, een 3D luciferdoosje:

OK, aan de slag!

Open een nieuw document in Photoshop van 525 X 750 px met een resolutie van 300 pixels. Maak een nieuwe laag aan en noem deze patroon, vul deze laag met wit. Klik op het laagstijl icoontje onderaan je lagenpalet en kies voor patroonbedekking. Neem van de grijswaarden papier de houtskool spikkels en stel het als volgt in:

Maak een nieuwe laag aan en noem deze rand. Voeg als laagstijl een lijn toe:

Om de laagstijl om te zetten naar pixels maak je een nieuwe laag aan. Selecteer de rand laag en de nieuwe laag allebei (klik in de nieuwe laag, shift + klik in de randlaag) en toets CTRL + E in om ze samen te voegen. Zet de modus van de laag op vermenigvuldigen. Neem je toverstafje en klik op het zwarte gedeelte. Maak een ieuwe laag aan en vul de selectie met kleur #baa36d. Noem de laag kleur. Verberg de laag door op het oogje te klikken in je lagenpalet. Ga terug naar de randlaag en slink de selectie via menu SELECTEREN-BEWERKEN-SLINKEN met 5 pixels en druk op de delete knop. Slink nog een keer maar deze keer met 10 px en bul de selectie met zwart. Slink de selectie nog een keer, u met 2 pixels en druk op delete. De rand is nu klaar. Zet de kleur laag weer aan en zet de modus op lineair doordrukken:

Maak een nieuwe laag aan en selecteer  met je rechthoekige selectiekader een rechthoek ongeveer als hieronder.  Zet in het midden van je document via menu weergave een verticale hulplijn. Neem je ovale selectiekader en maak een ronde selectie doe dat vanaf de hulplijn. Hiervoor druk je op de ALT toets en dan maak je de selectie. Delete de selectie. Hierna maak je nog twee zwarte rechthoeken in dezelfde laag:

Neem je typ gereedschap en tik met een lettertype naar keuze je tekst. Ik heb de lettertypes Oldgatelaneoutline  in grootte 12 en 15 kleur #c5c5c5 gebruikt en Tunga in grootte 10 en zwart. Door op het icoontje boven in je optiesbalk te klikken kun je de tekst in een boogje zetten:

Je kunt van alles voorop je luciferdoosje zetten. Ik heb een foto bewerkt zoals omschreven in deze tutorial maar je kunt ook een gewone foto nemen of een plaatje wat je leuk vindt. Kopieer je plaatje in je document en vergroot of verklein het met je transformatie gereedschap (CTRL +T):

Sla je ontwerp op als voorkant lucifersdoosje.jpg

Open een nieuw document in van35 X 42 px met een resolutie van 300. Zet hulplijnen aan de zijkanten en het midden zowel horizontaal als verticaal. Neem kleur #551100 als voorgrondkleur en neem je veelhoek vorm en zet het aantal zijden boven in de opties balk op 6 en vullen met pixels:

Maak een nieuwe laag aan en noem deze zeshoek. Klik en trek de vorm vanuit het midden naar rechts:

Ga nu naar menu AFBEELDING-CANVASGROOTTE stel als volgt in:

Dupliceer de zeshoek laag en sleep deze naar boven, zorg dat hij met de onderkant op de bovenste hulplijn staat. Dupliceer de laag nog een keer en sleep deze zeshoek naar onderen zodat de bovenkant van de zeshoek op de onderste hulplijn komt. Voeg de twee kopielagen samen (CTRL +E) en noem de nieuwe samengevoegde laag zeshoek 2:

Dupliceer zeshoek 2 en roteer deze met je transformatiegereedschap -60 graden (dit kun je boven in de opties balk ingeven). Hierna dupliceer je de zeshoek 2 laag nog een keer en roteer je deze 60 graden. Zet de hulplijnen uit via menu WEERGAVE-HULPLIJNEN WISSEN. Neem je veelhoeklasso en selecteer de zeshoek linksonder en klik met rechts, kies voor  laag via knippen. Zet nieuwe hulplijnen die door het midden gaan (zowel horizontaal als verticaal) van deze zeshoek. Hierna zet je ook hulplijnen in de laag van de zeshoek die rechtsboven staat en maak je één laag van de lagen. Hierna selecteer je met je rechthoekige selectiekader het gedeelte in het midden:

Ga nu naar menu BEWERKEN-PATROON DEFINIËREN en sla het patroon op:

Maak een nieuw document aan van 750 x210 px resolutie 300. Maak een nieuwe laag aan en noem die strijkvlak. Vul strijkvlak  met een kleur (maakt niet uit welke). Voeg dan de volgende laagstijlen toe:

Het ziet er dan zo uit:

Om het strijkvlak een beetje realistischer te maken gaan we de volgende foto gebruiken.

Open de foto en kopieer de foto in je bestand boven de strijkvlak laag. Ga dan naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-DREMPEL en zet de drempelwaarde op ongeveer 89. Dan in hetzelfde menu naar NEGATIEF.  Vervolgens ga je naar menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en vervaag je met 1,5 pix en tenslotte ga je weer naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-NIVEAUS en zet je de waarden op 131-1-255. Zet dan de laagmodus van de foto laag op bleken:

Sla je document op als strijkvlak.jpg.

Open een nieuw document met dezelfde afmetingen als je strijkvlak document. Van dit document gaan we het karton maken waarmee we het doosje dadelijk gaan bekleden.  Maak hiervoor een nieuwe laag aan en vul deze met  wit, geef de laag een patroonbedekking en kies voor de houtskool spikkels. Ga naar menu AFBEELDING-KLEURTOON/VERZADIGING:

Sla je document op als karton.jpg.

Als model voor je lucifersdoosje kunt je deze afbeelding gebruiken;

Je kunt natuurlijk zelf ook een doosje maken bijvoorbeeld in Blender of Google Sketch (allebei gratis 3D programma’s)

Open het model en kopieer de achtergrondlaag, verberg deze door het oogje weg te klikken voor de laag in je lagenpalet. Open voorkant lucifers doosje en toets CTRL + A, CTRL +V, ga dan naar het document van je model ga boven de achtergrondlaag staan, maak een nieuwe laag aan die je voorkant doosje noemt  en toets CTRL +V. Kies in menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE voor VERVORMEN en SCHALEN en schuif met de handels totdat je  de bovenkant mooi bovenop het model past:

Hetzelfde doe je ook met het strijkvlak:

Zet de kopie laag van je model aan en zet de dekking heel laag (tussen 25-25%) en bekleed dan de binnenkant van het doosje en de buitenkant met het karton:

Als je alles hebt bekleed met karton zet je de laag met de tekening uit en voeg je aan alle lagen behalve de onderzijde een  lineaire verloopbedekking toe van zwart naar transparant. Stel als volgt in:

Voor de laag van de bovenkant en de laag van het strijkvlak:

Voor de rechterzijde zet  je de dekking op 10% en de hoek op 180 graden.
Voor de voorzijde zet je de dekking op 25% en de hoek op 180 graden.
De linkerzijde geef je een dekking van 40 % en een hoek van -145 graden.
Voor de onderzijde een dekking van 40% en een hoek van -125 graden. Vervolgens ga je voor de onderzijde naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEUR/VERZADIGING en zet je de helderheid op -15.

Om wat body te geven aan het karton ga je het volgende doen. Dupliceer de rechterzijde en schuif de originele laag 1 pixel omhoog door één keer op je pijltjestoets omhoog te drukken. Ga in de originele laag naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEUR/VERZADIGING en schuif wat met de helderheid totdat je zoiets krijgt als hieronder aangegeven:

Om het doosje helemaal af te maken maak je een nieuwe laag aan en selecteer je met behulp van het model twee rechthoekjes die je in de nieuwe laag vult met donkergrijs:

Het lucifersdoosje is af bewaar je document en noem het lucifersdoosje. Nu de lucifers nog 😉

Open een nieuw document in Photoshop van 32 x 750 px 300px resolutie en vul de achtergrond met kleur#ffeecc. Toets D in zodat de voorgrond en achtergrond kleur standaard zwart/wit worden. Maak een nieuwe laag aan en vul deze met zwart. Ga naar menu FILTER-RENDERING-VEZELS:

Hierna ga je in hetzelfde menu FILTER naar VERVAGEN-BEWEGINGSONSCHERPTE:

Dan ga je naar menu SELECTEREN-KLEURBEREIK kies voor kleurmonster en neem wit als kleur door met je  cursor die veranderd is in een pipet op een wit gedeelte in je document te klikken:

Maak een nieuwe laag aan en vul de selectie met kleur #ffeecc. Voeg schuine kant en reliëf toe:

Delete de laag met de vezels en maak één laag van alle lagen in menu LAAG.  Toets CTRL +A, CTRL +C en ga naar je document van je lucifersdoosje. Maak de bovenste model laag zichtbaar en zet de dekking op 100%,  kopieer met CTRL +V je lucifer patroon in het document. Gebruik je vrije transformatie gereedschap, (schalen en vervormen) om het patroon passend te krijgen op het bovenste gedeelte van de lucifer:

Als je klaar bent met het bovenste gedeelte van de lucifer toets je nog een keer CTRL +V en maak je het zijaanzicht van de lucifer op dezelfde manier passend:

Maak het zijaanzicht van de lucifer wat donkerder door CTRL +U in te toetsen en de helderheid wat minder te maken. Geef de lucifer een beide luciferdelen een verloopbedekking:

Selecteer allebei de lagen van de lucifer en toets CTRL +E om ze samen te voegen en noem de laag lucifer, zet de laag van het model uit:

Sleep de laag van de lucifer onder de laag van de voorzijde, maak een nieuwe laag aan en noem deze kop. Trek  in de nieuwe laag met je ovale selectiekader  de kop van de lucifer en vul deze met kleur #410000. Voeg ruis toe via menu FILTER-RUIS:

Ga dan in het zelfde menu FILTER naar VERVORM-BOL:

Hierna voeg je een verloopbedekking toe aan de laag:

Voeg de laag van de lucifer en de kop samen:

Vermenigvuldig het aantal lucifers door je ALT  toets ingedrukt te houden en dan met je verplaatsingsgereedschap naar  beneden te bewegen. Gebruik uit menu TRANSFORMATIE-VERVORM om de lucifers goed in vorm te krijgen zodat het allemaal mooi in perspectief is:

Als je genoeg lucifers hebt gemaakt maak je boven de laag van de lucifers een nieuwe laag aan en selecteer je met je veelhoeklasso een gebied ongeveer zoals hieronder aangegeven en  je daar met een zacht rond zwart  penseel in om een schaduw te maken boven de lucifers:

Hierna vervaag je GAUSSIAANS:

Zet de achtergrondlaag uit en zorg dat je de laag van de modeltekening ook uit hebt staan. Kies dan terwijl je  in een van de zichtbare lagen staat in menu LAAG voor VERENIGEN ZICHTBAAR en noem de samengevoegde laag reflectie. Toets CTRL +T en verklein de laag tot 70%, dupliceer de laag en noem de kopie lucifersdoosje. Zet de achtergrondlaag aan. Selecteer de reflectie laag en voeg via menu FILTER-VERVAGEN bewegingsonscherpte toe:

Maak de reflectielaag passend tussen de twee hoeken van het doosje door je transformatie gereedschap te gebruiken:

Dan selecteer je het bovenste gedeelte van de reflectielaag met je veelhoeklasso en druk je op delete. Hierna deselecteer je en vervaag je met 5 px Gaussiaans:

Maak een selectie als hieronder en klik dan terwijl je CTRL+ALT+SHIFT hebt ingedrukt op de laag van het lucifersdoosje:

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van het lucifersdoosje en vul de laag met zwart. Deselecteer en vervaag Gaussiaans met 8px:

Tot slot geef je de achtergrond een kleur naar keuze. Ik heb een verloopbedekking gegeven aan de laag:

Dat maakt het weer helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

12 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Hallo Jumbojetje het wil niet lukken ik moet de laag selecteren en met bewerken slinken met 10 pixels slinken maar bij mij blijft het grijs ik kan er niets mee wat doe ik verkeerd ??
  Hartelijke groeten Sisca

  • Hoi Sisca,
   Heb je de selectie nog wel aanstann? ALs je namelijk geen selectie hebt kun je niets slinken. Ik hoop dat je zo verder kunt.
   Grtz,
   JJ

 • Hoi JJ,

  Mooie tutorial
  Zou je deze links even aan willen passen?
  Lettertypes Oldgatelaneoutline {filelink=63}

  Grtz,
  Brigitte

 • […] op de link om de tutorial let it snow te […]

 • Ik heb wat patronen van de adobe website gedownload, daar stond ook een soort ‘standaard pak’ daar stonden ze in.

  • Gelukkig, alles weer goedgekomen 🙂

 • Bij patroonbedekking heb ik dat patroon niet. Geen idee waar ik die moet downloaden / hoe ik die moet maken.

  en mag ik nog een aanvraag voor een tut doen?
  Zou je willen uitleggen (tut maken) hoe je zo’n kaart maakt:

  http://img121.imageshack.us/img121/6130/213dts.jpg

  • Het is echt een van de standaard patronen van Photoshop… vreemd dat het er niet in zit bij jou. Ik zal kijken wat ik kan doen naar aanleiding van je verzoekje.

 • Hallo Jumbojet

  Hoe komt het dat ik geen antwoord krijg op mijn vragen heb er al 2 gestuurd en zie bij de andere dat ze ni lang
  moeten wachten voor ze een antwoord krijgen.
  Mischien dat er bij iets ni goed werkt ik weet het niet.

  Groetjes

  • Hoi Sidie,
   Ik heb op 22 december gereageerd op je vragen over het uitpakken en over de vormlaag. Verder heb ik nog gereageerd op je vraag over een foto die uit het kader springt op 23 december. Meer vragen heb ik niet van je gezien.
   Groetjes,
   Jumbojet

 • hoe maakt ik dat patroon bij de eerste stap, ik heb alleen maar bolletjes ofzo??

  • Hoi Guido,
   ik snap je vraag niet helemaal. Kun je omschrijven wat je bedoelt?
   Groet,
   Jumbojet

Reageer

Archief

Categorie