25 Aug, 2014 - Breien    2 reacties

Een gebreide kruikenzak

kruikje

Afgelopen met het onhandige gedoe met een badhanddoek die er altijd weer vanaf glijd als je de kruik verschuift! Ik zag in de winkel een kant en klare versie maar dacht dat het toch veel leuker is om er zelf eentje te breien. Ik maakte er gelijk twee zodat ik kan wisselen en ik altijd een fris exemplaar heb. Om de warmte extra goed vast te houden breide ik een jacquard patroon in de zak. Iets dat ik erg leuk vind om te doen en het ziet er ook nog eens gezellig uit.

Ik heb Katia Planet ( 1 bol van 100 gram voor de hoofkleur en twee resten voor het jacquard patroon) gebruikt voor het breien van de kruikenzak en heb de zak gebreid met een rondbreinaald nr 4.  Dit laatste omdat ik het zelf het mooiste vind om zo weinig mogelijk naden te krijgen aan mijn werk. De kruikenzak heeft alleen een naadje aan de onderkant en bij het boordje maar voor de rest is hij geheel aan elkaar gebreid.

Hieronder volgt het patroon:

Zet op een losse breinaald 45 steken op in de hoofdkleur en brei over deze steken 6 naalden boordsteek 1 r, 1 av. Brei in de 4e naald 2 knoopsgaten door de 14e en de 15e steek af te kanten, 15 steken breien en de volgende 2 steken af te kanten, 13 steken breien. In de volgende naald zet je de steken er weer op en brei je verder in patroon. Breek de draad af. Haal de steken allemaal over naar de andere breinaald zodat de draadjes aan de linkerkant van de naald zitten, dan komt straks de goede kant van het werk aan de voorkant te zitten als je verder gaat op de rondbreinaald.  Leg deze naald met steken even opzij want je hebt hem straks nodig als je verder gaat met je werk.

kruik 1

Zet nu 50 steken op de rondbreinaald in de hoofdkleur en brei in het rond.  Zorg dat je de steken in 2 stukken van 25 steken verdeeld. Iedere keer als je 25 steken gebreid hebt schuif je de naald totdat je de andere 25 steken kunt breien.  Hier zie je in een video hoe je dat doet.

kruik 2

Meerder in elke 2e toer aan weerszijden van de 25 steken 1 steek totdat je 45 steken hebt voer de meerdering uit op 1 steek van de zijkant. Dus 1 steek breien 1 meerdering 23 steken breien, 1 meerdering, 1 steek breien.  Het aantal steken neemt dus in iedere toer met 4 toe. Als je in totaal 90 steken hebt brei je 5 toeren waarin je over de eerste 45 steken boordsteek 1 r, 1 a breit en over de rest tricotsteek. In de 6e toer kant je de boordsteek steken af en brei je verder over de tricotsteek steken. Vervolgens neem je de naald met het gebreide stukje boord en brei je hierover ook in tricotsteek achter de 45 tricotsteek steken.

kruik 3

 

kruik 4

Brei dan nog 1 toer tricotsteek over alle steken en ga in de volgende toer verder met het telpatroon. Begin rechts onderaan.

telpatroon kruik

Markeer de laatste steek van de toer met een draadje of stekenmarkeerder. Ik heb al breiende het patroon hierboven verzonnen. Het gaat over 6 steken  zodat het mooi uitkomt met de 90 steken die je op de naald hebt staan. Je kunt natuurlijk zelf ook een leuk patroontje verzinnen dat over zes steken gaat.

kruik 5

Brei 36  naalden in patroon en ga dan verder in de hoofdkleur totdat je werk  vanaf het begin vanaf de onderkant ongeveer 25 cm lang is.

Brei nu in de hoofdkleur verder en minder als volgt:

Brei 1 steek, 1 overhaling, brei 39 steken, 2 steken samenbreien, 2 steken breien, 1 overhaling, 39 steken breien, 2 steken breien, 1 steek breien

Brei 1 toer zonder minderingen

Brei 1 steek, 1 overhaling, brei 37 steken, 2 steken samenbreien, 2 steken breien, 1 overhaling, 37 steken breien, 2 steken breien, 1 steek breien

Brei 1 toer zonder minderingen

Brei 1 steek, 1 overhaling, brei 35 steken, 2 steken samenbreien, 2 steken breien, 1 overhaling, 35 steken breien, 2 steken breien, 1 steek breien

Brei 1 toer zonder minderingen

Brei 1 steek, 1 overhaling, brei 33 steken, 2 steken samenbreien, 2 steken breien, 1 overhaling, 33 steken breien, 2 steken breien, 1 steek breien

Brei 1 toer zonder minderingen

Brei 1 steek, 1 overhaling, brei 31 steken, 2 steken samenbreien, 2 steken breien, 1 overhaling, 31 steken breien, 2 steken breien, 1 steek breien

Verdeel de steken op de rondbreinaald in twee helften van ieder 35 steken.

Maas de eerste 8 steken van beide helften aan elkaar je hebt dan op iedere kant van de rondbreinaald nog 27 steken staan. Zet de middelste 19 steken even op een hulpnaald. Maas dan de laatste 8 steken van iedere naald aan elkaar. Zet dan de 38 steken op verdeeld over de twee helften van de rondbreinaald.

kruik 6

Hier zie je hoe je steken aan elkaar maast.

Brei in boordpatroon 1 r , 1 av over de 38 steken in het rond. Kant de steken af na 14 cm boordsteek. Stop de draadjes in en naai twee knopen aan op de boord van het ondergedeelte. Naai dan de onderkant dicht en zet de zijkanten van het boordje vast. Dit kan onzichtbaar. Hier zie je hoe je dat doet.

 

2 reacties

  • Hoi Jet,

    Ik ontdek elke keer weer wat nieuws van jou.
    Wat een leuk blog is dit.
    Ik ga het op mijn gemak eens doorlezen.

    Ik ga dit blog bij op mijn Vriendenpagina bij “Andere creatieve sites” zetten.

    Ik denk er al een poosje over om ook een blog aan mijn site te koppelen. Zo te zien gaat dat ook prima samen.

    Talentvolle jongedame ben jij. 🙂

    Liefs,
    Zantara

    • Leuk om te horen 🙂

Als je wat wilt zeggen dan kan dat hieronder!