27 Mar, 2016 - Blog, knutselen    1 reactie

Een lappendeken van oude overhemden

lap 5

Voor dit project heb ik alleen spullen gebruikt die ik gekregen heb van mensen die er niets meer mee deden. Zo zie je maar weer dat je van oude spullen hele leuke dingen kunt maken.

Van karton heb ik malletjes gemaakt van vierkantjes (10×10) en driehoekjes (10x10x10) vervolgens heb ik met balpen de vierkantjes en driehoekjes op de overhemden getekend en deze met een zoompje uitgeknipt. Ik had ook nog wat effen lapjes liggen die heb ik ook gebruikt voor dit project.

Foto 14-02-16 14 22 45

Daarna heb ik een blok gemaakt van 30×30 cm van driehoekjes en vierkantjes. Ieder naadje uitgestreken en goed opgelet dat er niet teveel naden op elkaar komen zodat er niet van die hele dikke stukken tussen komen te zitten.

Foto 14-02-16 14 22 50

Zo maakte ik een blok van 30 x 30 cm.

Foto 14-02-16 14 22 59

En daarna ging ik verder met het maken van blokken… ik maakte er 24 in totaal.

Van de oude sprei  heb ik de vullinglaag ertussenuit gehaald dat wordt de tussenlaag voor de warmte van het deken.

2016-02-29 08.36.05

24 blokken uitstallen kijken, omruilen, weer kijken totdat ik tevreden was met wat ik zag.

2016-02-29 08.43.50

Vervolgens ben ik de blokken aan elkaar gaan stikken en heb ik een oud laken gebruikt om onder de lapjes te leggen alles natuurlijk weer zorgvuldig gestreken. De groene kant van het sprei is aan de achterkant van het deken gekomen en het laken kwam tussen de lapjes en de fiberfill zodat de lapjes verstevigd worden door het laagje katoen wat er tussen komt.

lappen

Voor de achterkant heb ik twee lappen genomen een grote roze en een kleine roze geruite. Die had ik nog liggen (ook gekregen van iemand) De roze was net te kort dus heb ik de roze ruitjes genomen om de boven en onderkant te omranden en dat heeft het alleen maar vrolijker gemaakt. Ik heb alles eerst helemaal geregen  zodat er geen  bobbels of kreukels in de achterkant en de rand kwamen.

lappen 1

Tot slot heb ik elke 2e blok met een kruis in het midden doorgestikt zodat de onderkant mooi aan de bovenkant vastzit.

lappen 3

 

En gelukkig had ik hem  op tijd af want hij was bestemd als cadeau voor de verjaardag van mijn dochter, de oude overhemden waren van haar man geweest en een lappendeken stond al een tijdje op haar verlanglijstje.

lap4a

1 reactie

  • En ik gebruik hem iedere dag! Ben er heel blij mee! Xxx

Als je wat wilt zeggen dan kan dat hieronder!