Jan
5
2013

Vintage kever

Ik ben gek op retro en vintage effecten en heb daarom deze keer deze vintage kever poster in elkaar geknutseld. In deze les werk je met menu FILTER, laagmodus en gebruik je vormen, penselen, foto’s en texturen. Natuurlijk kun je niet zonder het transformatie gereedschap, dat gebruik je immers bijna bij ieder Photoshop klusje en voor de tekst gebruik je het typ gereedschap.  Verder werk je met menu SELECTEREN, de doezelaar en snij je het onderwerp van deze poster uit met de pen. Tenslotte gebruik je nog een paar aanpassingslagen om de boel te fine tunen.  Het eindresultaat uit deze les zie je hieronder:

 kever ok

Ik heb voor de poster de volgende spullen gebruikt:

-Kever
-Textura 007
-Sunburst shapes
-Grunge squares
– Color washed grainy patroon
-Thug font

Open de foto van de kever en neem je pen. Ga met je pen langs de contouren van de auto. Als je helemaal rond de kever bent klik je met rechts op je werk en kies je voor selectie maken. Doezel de selectie met 2 px. Toets dan CTRL + J zodat de uitgesneden kever naar een nieuwe laag gedupliceerd wordt. Als je de laag van de foto uitzet kun je zien dat je de kever uit de achtergrond gehaald hebt.

kever 1

Open een nieuw document in Photoshop van  750 x 1000 px, 72 px/inch. Sla het document op als kever. Dupliceer de laag van de uitgesneden kever in je kever document. Via menu LAAG-DUPLICEREN.

kever 2

Schaal de kever zodat hij mooi past in je document. Ik heb hem op 50% van de originele grootte geschaald.

kever 3

Open van de set van het oude papier textuur nr. 7. Dupliceer de laag in je document onder de laag van de kever. Noem de laag oud papier. Schaal het textuur mooi passend op je canvas.

kever 4

Ga in de laag van de kever staan en kies voor menu FILTER-FILTERGALERIE-KNIPSEL. Stel dan in zoals hieronder te zien is in het voorbeeld.

kever 5

Neem de aangepaste vorm en zet de modus op vormlaag. Ga in de oud papier laag staan en trek een vorm naar keuze in je document, ik heb de omlijnde vorm genomen.

kever 6a

Voeg aan de laag van de vorm een verloopbedekking toe als laagstijl. Zet de vulling van de laag op 0%. Neem van de set fotografische kleurtinten (zit nieuw in CS6) koper2. Heb je een oudere versie van Photoshop dan stel je de stops in zoals hieronder te zien is in het voorbeeld.

kever 7

Ga in de laag van de kever staan en voeg aan de laag de volgende laagstijlen toe:

kever 8

NB: Gebruik hetzelfde verloop als je eerder gebruikt hebt voor de vorm.

kever 9

NB: kleur #f0b8b7

Voeg boven de laag van de kever een aanpassingslaag toe en kies voor niveaus. Maak een uitknipmasker van de laag door met rechts te klikken en te kiezen voor uitknipmasker maken. Stel in zoals hieronder te zien is.

kever 10

Dupliceer de oud papier laag en schuif deze boven alle andere lagen. Zet de laagmodus van de kopie oud papier laag op vermenigvuldigen. Maak een nieuwe laag aan boven alle andere lagen en zet in de laag afdrukken met de grunge squares brush. Kies verschillende brushes en zet afdrukken in verschillende bijpassende kleuren. Ik heb de volgende kleuren gebruikt: # f6ba17 # ec7d13 # 8f0f33 en # fada67.

kever 11

Maak een nieuwe laag aan en vul de laag met kleur #e6d8a2. Ga naar menu FILTER-RUIS en voeg ruis toe zoals hieronder te zien is in het voorbeeld. Zet dan de laagmodus van de laag op vermenigvuldigen en de dekking van de laag op 28%. Noem de laag ruis.

kever 12

Voeg aan de laag van de kopie oud papier een patroonbedekking toe als laagstijl en neem daarvoor een van de grany patterns van Web treats.

kever 14

Tik met het lettertype Thug in grootte 200 pt de tekst. Tik de tekst onder en boven de kever in aparte lagen. De kleur maakt niet uit want de tekst wordt bedekt met het papier textuur straks. Zet de tekst in een boogje dit kun je doen door op het icoontje  verdraaide tekst maken boven in de opties balk te klikken.

kever 13

Selecteer de pixels van de bovenste tekstlaag. Ga in de originele oud papier laag staan die onder de laag van de kever is en kies voor kopiëren. Ga in de tekstlaag staan en kies voor plakken. Doe hetzelfde met de onderste tekstlaag. Gooi de originele tekstlagen weg je hebt ze niet meer nodig.

kever 15

Ga in de papieren tekst laag staan onder de kever en neem je transformatie gereedschap (CTRL + T) klik met rechts en kies voor perspectief. Trek aan een van de onderste hoeken totdat je zoiets hebt als hieronder te zien is. Schuif dan de papieren tekstlaag die je zojuist hebt vervormd onder de kopie oud papier laag. Schuif de bovenste tekstlaag onder de ruis laag.

kever 16

Voeg aan de twee lagen van de papier tekst de volgende laagstijlen toe:

kever 17

NB: kleur #da9576

kever 18

NB: kleur #ff0000

kever 14

kever 19

Voeg een aanpassingslaag toe boven alle andere lagen. Kies voor zwart/wit. Zet de dekking van de laag op 19%.

kever 20

Voeg  nog een aanpassingslaag toe. Kies voor volle kleur #f6ecc6.

Zet de laagmodus van de laag op zwak licht en de dekking op 49%. Neem je ovale selectiekader en trek een ovaal zoals hieronder te zien is. Stel de doezelaar in op 25px. Keer de selectie om en vul dan de selectie in het laagmasker van de volle kleur aanpassingslaag met zwart.kever 22

Zet dan de voorgrondkleur op #917d54. Selecteer een rechthoek die net wat kleiner is als je canvas. Zet de doezelaar op 25 px en keer de selectie om. Maak een nieuwe laag aan en vul daarin de selectie met de voorgrondkleur.

kever 23

Zet de laagmodus op vermenigvuldigen en de dekking op 17%. Dat maakt je plaatje helemaal af!

kever ok

Aanverwante berichten

Jumbojet

15 Reacties +REACTIE GEVEN

 • ik kan geen modussen lezen van de laagstylen

  • Hoi,
   Als je helemaal bovenin je lagen palet kijkt zie je achter laagmodus normaal staan. Klik op het pijltje en je ziet een menu daar kun je liezen.
   Grtz, JJ

 • hallo,
  wil mij maar niet lukken ompixels tekst selecteren,naar laag oud papier gaan en kopieren
  bij mij blijft de tekst in kleur dat ik getypt heb
  alvast bedankt

  • Klik met rechts op de tekslaag thumbnail terwijl je de CTRL toets ingedrukt houdt. Hierdoor selecteer je de pixels van de tekstlaag.

 • Heb hem net af – ik gebruikte een foto van een Amerikaanse Oldtimer … ook leuk 🙂
  Bedankt voor deze tut, Jetje.

 • Jumbojetje ben blij met dit lesje .
  Veel plezier gehad met het te maken .
  Groetjes

 • dit vind ik een super leuk lesje
  gr gerda vg

 • Heel leuk geworden, bedankt jumbojetje… ik heb weer veel van je geleerd 🙂

  groetjes Anja

 • oh,dat is leuk om te doen,juist gepast voor zondagnamiddag
  Heel hartelijk bedankt

 • Het is gelukt.Bedankt Nelly

 • Heel mooi …..
  Weet direct wat doen deze namiddag! Bedankt!

 • Hoi Jetje.Erg mooi.Maar ik kan het Color washed grainy patroon niet downloaden.gr Nelly

 • Ohhhh wat leuk…. die ga ik morgen maken, bedankt voor de leuke les… X

 • Hoi jumbojetje,

  Helemaal in mijn straatje! Ben gek van vintage!

  Heel hartelijk dank.

  Groetjes Riek

Reageer

Archief

Categorie