Sep
22
2014

Verticale lamellen effect

Bij dit verticale lamellen  effect lijkt het of er verschillende foto’s op elkaar gelegd zijn maar toch is het een foto. Het is heel eenvoudig en het ziet er erg leuk uit. Je werkt in deze les met het transformatie gereedschap, je rechthoekige vorm en je met uitknipmaskers.  Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb.

lamel a

Neem een foto  het beste eentje in landscape dan heb je wat meer ruimte voor je lamellen. Open de foto in Photoshop en dupliceer de foto laag.


lamel 1

Maak een volle kleur aanpassingslaag aan in een kleur die je mooi bij je foto vind passen.

lamel 2

Trek dan met een andere kleur (maakt niet uit welke als je het verschil tussen de achtergrond en de rechthoek maar goed kunt zien) een rechthoek met je rechthoekige vorm.

lamel 3

Voeg aan de laag van de rechthoek de volgende laagstijlen toe:

lamel 4

NB: Ook nu kun je zelf bepalen welke kleur je neemt voor de lijn.

lamel 5

Dupliceer nu de rechthoek 5x zodat je in totaal 6 rechthoeken hebt. Schuif de rechthoeken naast elkaar zodat je ziet wat je hebt.Begin dan met het roteren en schuiven van de 6 lamellen. Je kunt ook de volgorde van de lagen veranderen om het geheel nog speelser te laten lijken. Doe dat naar eigen inzicht. Uiteindelijk heb ik het zo gedaan maar je kunt ten allen tijden nog de volgorde veranderen dat is het leuke bij deze manier van ordenen. Noem de 6 lagen lamel 1, 2, 3, 4, 5, en 6.

lamel 7

Schuif nu de gedupliceerde foto laag boven  laag lamel 1 de laag van de foto en zet deze nieuwe kopie laag van de foto  even uit. Ga dan in de kopielaag staan van de foto die je nog aan hebt staan boven de eerste lamel laag en klik met rechts op de fotolaag. Kies voor uitknipmasker maken.

lamel 8

Schuif de kopie van de fotolaag die je uit hebt gezet boven de 2e lamel. Dupliceer de laag en herhaal dan de stappen die je bij de 1e lamel gezet hebt. Herhaal dit totdat alle lamellen bedekt zijn met de foto.Schuif dan nog wat met de lamellen als je de foto mooier tot zijn recht wilt laten komen. Als je tevreden bent met wat je hebt groepeer je alle lagen behalve de originele foto en de gekleurde laag in een groep die je lamellen noemt. Nu kun je de hele groep verschuiven als je de positie van alle lamellen ineens wilt veranderen. Ik heb de hele groep een beetje geroteerd.

lamel 10

UIteindelijk heb ik de achtergrond een beetje opgeleukt met een retro patroontje. Ik heb hiervoor aan de volle kleurlaag een patroonbedekking toegevoegd:

lamel 11

Dupliceer dan de volle kleur laag en zet de laagstijl uit. Schuif de laag boven alle andere lagen en zet de laagmodus op vermenigvuldigen. Maak een selectie met je rechthoekige selectiekader en zet de doezelaar op 50px. Vul dan in het laagmasker van de volle kleurlaag de selectie met zwart. Zet de dekking van de volle kleurlaag op 59%.

lamel 12

En natuurlijk kun je eindeloos variëren met de lamellen, de positie van de foto, de achtergrond en de kleuren!

lamel a

Aanverwante berichten

Jumbojet

4 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Nog zo’n originele tutorial! Leuk gedaan, thanks voor het delen.

 • Altijd leuk je lesjes, we kunnen er iets van opsteken

  Ketty

 • Bedankt voor de leuke les, Jet!

  Hartelijke groeten
  Hennie

 • Leuke les ,ik heb er weer wat bij geleerd.
  Hartelijke groeten
  Willy

Reageer

Archief

Categorie