Oct
20
2012

Spookachtige collage

Binnenkort is het weer zover Halloween! Natuurlijk gaan we even lekker griezelen met deze spookachtige collage. De pompoen staat centraal in deze collage en daarnaast heb ik een aantal spookachtige zaken toegevoegd. Je werkt in deze les met de selectiegereedschappen, het transformatiegereedschap, laagstijlen, het penseel, vervagen, laagmasker, uitknipmasker, aanpassingslagen en met de filters uitvloeien, rendering en vervagen. Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb.
Ik heb de volgende spulletjes gebruikt voor het maken van de collage:

– Pompoen
– Kerkhof 
– Geest brushset
– Onweer brusset 
– Curlz font

Open de foto van de pompoen. Dupliceer de laag van de foto en noem de kopie laag pompoen. Zet de achtergrondlaag uit. Haal de pompoen en de boomstronk waarop deze ligt. Doe dat op een manier die je goed ligt.

Maak een nieuwe laag aan boven de laag van de pompoen en noem de laag mond. Teken met je veelhoeklasso een mond. Vul de selectie in de nieuwe laag met een kleur naar keuze. Het maakt niet uit welke kleur want je gaat de laag straks met een laagstijl bedekken.

Maak dan nog een nieuwe laag aan en noem de laag oog. Neem het ovale selectiekader en trek een ovaal. Vul de selectie met een kleur naar keuze en roteer dan de selectie met je transformatiegereedschap. CTRL + T, rechts klikken en dan roteren kiezen. Dupliceer de laag van het oog en roteer het oog dan zodat je zoiets krijgt als hieronder te zien is in het voorbeeld.

Om de mond en ogen wat natuurlijker over te laten komen ( zo recht krijg je dat natuurlijk nooit uitgesneden) ga je naar menu FILTER-UITVLOEIEN. Gebruik het zwellen gereedschap en stel het in zoals hieronder in het voorbeeld te zien is. Duw hier en daar het oog wat naar binnen en haal het op andere plaatsen wat naar buiten zodat het wat grilliger eruit ziet.

Doe hetzelfde bij het andere oog en de mond totdat je tevreden bent over het resultaat.

Vervaag de lagen van de ogen en de mond via menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN zodat de scherpe randjes er wat af gaan.

Zo de vorm is al ok. Nu nog de illusie wekken dat er een kaarsje in de pompoen staat te branden. Hiervoor ga je laagstijlen toevoegen.
Stel de voorgrondkleur in op een mooi fris geel kleurtje ik heb #fff000 genomen en de achtergrondkleur wit. Ga dan in de laag van het oog staan en klik op het laagstijl toevoegen icoontje onderaan je lagenpalet. Kies voor verloopbedekking. Kies in de verloopbewerker voor voorgrond naar achtergrondkleur. Deze laagstijl voeg je toe aan alle drie de lagen. Omdat het moet lijken of er een kaarsje in de pompoen staat moet het licht bij iedere laag van een andere kant komen. Dit stel je in door de hoek te veranderen. Hieronder zie je de instellingen die ik gebruikt heb bij de drie lagen. Beginnend bij de oog laag.

Hierna voeg je nog een schaduw binnen toe aan alle drie de lagen. Hieronder zie je de instellingen die ik gebruikt heb voor de drie lagen:

Dan nog een slagschaduw die voor alle lage  hetzelfde is:

 Het ziet er bij mij nu zo uit:

Als je tevreden bent over hoe het eruit ziet bij je ogen en je mond selecteer je de drie lagen en toets je CTRL + E zodat de drie lagen samengevoegd worden tot één laag. Noem de laag ogen en mond.

Om de pompoen van binnen ook wat echter te laten lijken doe je nu het volgende. Dupliceer de laag van de uitgesneden pompoen en schuif de laag boven de laag van de ogen en de mond. Noem de laag binnenkant. Klik met rechts op je kopie laag en kies voor uitknipmasker maken. Je ziet nu dat de ogen en de mond laag bedekt zijn met de laag van de kopie pompoen. Keer de pompoen verticaal om met je transformatie gereedschap en schuif de pompoen zo dat hij de ogen en de mond weer bedekt. Zet dan de dekking van de laag op ongeveer 20%. Je hebt nu de binnenkant van een bekleding voorzien zodat je pompoen er wat realistischer uitziet.

Als je tevreden bent met wat je hebt voeg je de drie lagen van de kopie pompoen, ogen en mond en pompoen samen.

Open dan de foto van het kerkhof en sleep of kopieer de samengevoegde laag van je pompoen in het document van de foto. Schaal de foto een stuk kleiner zodat je zoiets krijgt als hieronder te zien is in het voorbeeld.

Voeg een laagmasker toe aan de laag en zet de dekking van je penseel op ongeveer 13%. Bestrijk in het laagmasker de randjes van de pompoen en de boomstronk zodat de pompoen mooi overvloeit in de achtergrond. Neem daarna je vervagen gereedschap en bestrijk de randen van de pompoen daarmee zodat de overgang tussen de pompoen en de achtergrond nog wat vloeiender wordt.

Voeg nu boven de laag van de pompoen een aanpassingslaag toe door op het icoontje onderaan je lagenpalet te klikken. Kies voor volle kleur. Klik op de laagthumbnail om de kleur in te stellen. Ik heb kleur # 75c311 genomen. Zet de laagmodus van de laag op zwak licht. Vul het laagmasker van de kleurlaag met zwart en bestrijk dan het steeltje van de pompoen zodat het mooi groen wordt. Maak een uitknipmasker van de laag.

Voeg dan nog een volle kleurlaag toe boven alle andere lagen. Gebruik nu kleur #04042c en zet de laagmodus op zwak licht. Bestrijk de boomstronk met zwart in het laagmasker zodat deze wat minder blauw kleurt.

Zet dan in verschillende lagen afdrukken van de geest brush.  Voeg ook nog een afdruk toe van een van de onweersets die je er mooi bij vindt staan. Zet eventueel de dekking van de lagen van de geest brushes wat lager. Doe dat naar eigen inzicht.

Voeg een nieuwe laag toe boven alle andere lagen en beschilder in die laag de mond en de ogen van de pompoen met wit. Vervaag de laag Gaussiaans met 25 pixels en zet dan de laagmodus van de laag op zwak licht en de dekking op 25%.

 Ga in de laag van de pompoen staan en activeer je typ gereedschap. Tik in de laag je tekst met het font Curlz in wit in grootte 200 pt.

Voeg aan de laag van de tekst de volgende laagstijlen toe:

Dupliceer tot de laag van de foto van het kerkhof. Vervaag de kopielaag met 5 pixels Gaussiaans en zet de dekking van de laag op 50%. Dat maakt de achtergrond net een beetje zachter.

Maak een nieuwe laag aan boven de laag van de pompoen en de groene aanpassingslaag en de geestbrush. Toets D zodat de kleuren op zwart wit staan.  Vul de laag met wit en ga dan naar menu FILTER-RENDERING-ANDERE WOLKEN. Voeg een laagmasker aan de laag toe en trek een lineair verloop in het laagmasker. Hierdoor wordt het bovenste gedeelte van je collage weer zichtbaar.

Hierna neem je een groot zacht zwart penseel en bestrijk je de gedeelten die je tevoorschijn wil laten komen. Zet de dekking van je penseel op ongeveer 10%. Zet daarna de dekking van de laag van de wolken op ongeveer 60%. Dat maakt de collage helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

2 Reacties +REACTIE GEVEN

  • Weeral een leuke tutorial.

    Ik heb deze website onlangs ontdekt via de dagelijkse tweets. Ik ben absoluut een fan ! Eindelijk een goede nederlandstalige website met psd-tutorials. Een heel goed initiatief !

Reageer

Archief

Categorie