Jan
24
2011

Spelen met het filter verplaatsen

Op verzoek van een trouwe bezoeker van de site een vertaling van deze prachtige tutorial van Abdozeedo. In deze les zie je  een voorbeeld van wat het het filter verplaatsen kan doen. Hieronder zie je het eindresultaat van de tutorial. Een jonge vrouw die een stenen muur uit elkaar duwt alsof deze van stof is gemaakt.

OK, aan de slag!

Open een nieuw document in Photoshop van 2560 x 1440 px, 72px/inch. Als je dat gedaan hebt sleep of kopieer je deze afbeelding van een bakstenen muur in je document.  Je kunt de foto bij Shutterstock downloaden, dit is niet gratis helaas maar ze hebben wel prachtige foto’s om mee te werken.

Doe hetzelfde met de foto van deze jonge vrouw die de gordijnen opent.

Selecteer het lege witte gebied met de de veelhoeklasso of pen, net waar je het handigste mee bent. Ga dan naar menu LAAG-LAAGMASKER-SELECTIE VERBERGEN en voeg een laagmasker toe aan de laag waarin het geselecteerde gebied verborgen wordt.

CTRL + klik op het laagmasker om de pixels te selecteren en neem je veelhoeklasso. Selecteer in de opties balk verwijderen uit selectie en haal de vrouw en haar handen weg uit de selectie door eerst de vrouw te selecteren en daarna de handen totdat je een selectie overhoudt als hieronder te zien is.

Klik met rechts op de laag van de muur en kies voor omzetten in een slim object. Sleep nu de laag van de muur boven de laag met de vrouw en de gordijnen en klik op het laagmasker toevoegen icoontje onderaan je lagenpalet.

Dupliceer nu de laag van de vrouw met de gordijnen en verwijder het laagmasker. CTRL + KLIK op het laagmasker van de laag van de muur en ga naar het kanalen palet om de pixels te selecteren van het laagmasker. Ga dan naar je kanalen palet en klik op nieuw kanaal je ziet je selectie in het zwarte kanaal. Zet dan de voorgrondkleur op wit en vul de selectie met wit (alt+backspace). Ga dan terug naar je lagenpalet en ga in de kopielaag staan van de vrouw met het gordijn en klik op het laagmasker toevoegen icoontje onderaan in je lagenpalet.

Ga nu naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-MINDER VERZADIGING om de laag in zwart wit te veranderen. Hierna ga je in het zelfde menu naar NIVEAUS en stel je het als hieronder in het voorbeeld aangegeven in:

Zet de laagmodus van de laag op bedekken.

Open een nieuw document  in Photoshop van 2560 x 1440 px, 72px/inch  en open de foto van de jonge vrouw bij de gordijnen. Dupliceer de laag van de vrouw in je document en toets CTRL + SHIFT +U om de foto te ontkleuren. Ga dan naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-NIVEAUS en schuif met de regelaars zoals hieronder aangegeven in het voorbeeld. Ga in de laag van de foto staan en toets CTRL +E zodat de achtergrondlaag en de foto laag samengevoegd worden. Sla dan het bestand op als een PSD document en noem het vrouw.psd. Het document heeft dus één laag en ziet er uit als hieronder.

Ga weer terug naar je document en ga in de laag van de muur staan. Ga naar menu FILTER-VERVORMEN-VERPLAATSEN. Voeg de waarden in zoals hieronder in het voorbeeld aangegeven en klik op OK. Hierna zal Photoshop vragen om een document. Navigeer dan naar het door jou opgeslagen vrouw.psd . Kies voor openen en het filter gaat aan de slag. Hierna ziet het eruit als hieronder in het voorbeeld te zien is.

Toets D zodat je kleuren op standaard zwart wit staan. Klik onder aan in je lagenpalet op het aanpassingslaag/opvullaag icoontje . Kies voor verloop toewijzen en zet de laagmodus voor de opvullaag op zwak licht.

Voeg nog een aanpassingslaag toe en kies voor foto filter. Stel als hieronder aangegeven in.

Hierna voeg je nog een aanpassingslaag toe en kies je voor kleurtoon/verzadiging en stel je in zoals hieronder te zien is. Je plaatje ziet er dan uit zoals hieronder te zien is:

Voor de achtergrond gaan we deze foto gebruiken van Shutterstock. Open de foto en kopieer hem in je document boven je achtergrond laag:

Voeg boven de laag van het landschap een aanpassingslaag toe kies voor kleurtoon/verzadiging en stel in als hieronder te zien is:

Maak een nieuwe laag aan helemaal bovenaan in je lagenpalet en vul de laag met zwart. Stel je penseel in op grootte 2500 px en 0% hardheid. Ga middenin je document staan en klik 2 à  3 keer totdat je zoiets krijgt als hieronder te zien is.

Zet de dekkking op 80% en zet dan naast de handen met een zacht penseeltje een zwart accent zodat er een schaduw effect ontstaat. Zet de dekking van je penseel op 25% en de hardheid op 0%. Grootte ongeveer 40 px.

Zet de laagmodus na het aanbrengen van de accenten op verenigvuldigen.

Ga in de bovenste laag staan in je lagenpalet en toets CTRL+SHIFT+ALT+E in. Hierdoor worden alle zichtbare lagen in één laag bovenaan in je lagenpalet gekopieerd.

Ga terwijl je in de nieuwe laag staat naar menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en vervaag zoals hieronder aangegeven:

Zet de laagmodus op bleken en zet de dekking op 60%.

Ga dan in de vervaagde laag staan en toets nog een keer de toetscombinatie CTRL+SHIFT+ALT+E  in zodat er weer een nieuwe laag ontstaat met alle zichtbare lagen. Voeg aan deze nieuwe laag ruis toe via menu FILTER-RUIS-RUIS. Stel in zoals hieronder te zien is:

Dat maakt het plaatje helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

12 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Is wel leuk om te zien, ik heb deze tutorial lang geleden al eens gemaakt.

 • Ik krijg maar niet genoeg van jouw lessen!!
  Heb wel een probleem met de filters in CS6
  Die zijn deels niet te zien en daarvoor heb ik de stappen gedaan die je eerder een keer hebt aangegeven, maar bij gebruik van 1 foto zie ik ze wel, maar bij gebruikt van de plugin ContactSheetII krijg ik geen Filtergalerie en geen Vervormen te zien.
  Kun je me wegwijs maken, want het is zeer vervelend omdat ik jouw lessen probeer te maken met een groepje enthousiastelingen van Photoshop.

  • Leuk te horen dat je de lessen waardeert!
   Ikkan opafstand moeilijk zien waarom het niet werkt. Ik gebruik de door jou gnoemde sheet niet dus weet ik zo ook niet wat daarbij mis kan gaan.

 • Hey Jumbo

  Wat een mooie tutorial! Ik ben er aan begonnen en het is mij… gelukt. De afwerking is niet zo goed. In haar linker arm is er een beetje van de foto van de achtergrond te zien . Ik denk dat de fout aan het selecteren van,

  ” haal de vrouw en haar handen weg uit de selectie door eerst de vrouw te selecteren en daarna de handen totdat je een selectie overhoudt als hieronder te zien is.”

  Maar toch is hij zeer mooi ! ik heb een foto van onze eigen tuin gebruikt wat het nog iets persoonlijker maakt.

  Nogmaals bedankt

  NB: Ik zal heb nog eens hermaken en goed op het selecteren letten.

  • Hoi Denise,
   Je kunt heel eenvoudig foutjes herstellen door CTRL +Z in te toetsen. Je kunt natuurlijk ook selecties toevoegen aan de selectie. Klik maar eens boven op de icoontjes. Oefening baart kunst! Leuk dat je een eigen foto hebt genomen dat is inderdaad een stuk persoonlijker.
   Groetjes,
   JJ

 • Hoi Jumbojet,
  Wat een mooie tutorial.
  De mooie valentijn tutor staat te stralen op mn bureaublad.
  Ik heb nog een vraag aan je:
  Ik ben al dagenlang aan het stoeien met een giraf die zn velletje aan het strijken is. Ik ben al zo ver dat ik hem heb uitgekleed maar ik krijg helaas zn velletje niet mooi onder het strijkijzer.Mn Engels is te beperkt om er uit te komen. Zou jij mij uit de brand kunnen helpen?? Ik ben blijven steken bij step 30 of misschien dat je die tutor wilt vertalen??

  http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/remove-giraffe-spots-photoshop/

  Groetjes Creabea

  • Hoi Creabea,
   Wat een leuke les, ik ga hem zeker vertalen 🙂 Dus binnenkort staat ie op de site! Ik zie dat er flink gestoeid wordt met het transformatiegereedschap dat vind ik altijd erg leuk.
   Groetjes,
   JJ

 • Jumbojet wat gaaf zeg !!!!

  Onwijs bedankt voor de vertaling van dit schitterend lesje.
  Ga morgen meteen proberen.

  Gr Miwe

 • […] Continued here: Jumbojet's Photoshoptutors » Blog Archive » Spelen met het filter … […]

 • Een heel mooie bewerking. Zodra ik meer tijd heb , ga ik ermee aan de slag. Bedankt, gr. Ria

  • graag gedaan 😀

Reageer

Archief

Categorie