Nov
25
2012

Sint en Piet collage

Hij is er weer de goede Sint, de hoogste tijd om eens een collage te maken. In deze les werk je onder andere met kanalen, transformatiegereedschap, aanpassingslagen, laagmaskers en laagmaskers verfijnen. Je kunt de les in alle versies van Photoshop maken alleen de opties laagmasker verfijnen zit pas vanaf Photoshop CS5 bij de mogelijkheden. Je zult als je een lagere versie hebt van Photoshop de laagmaskers direct moeten behandelen met je penseel maar ook dat is prima mogelijk.

Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb:

Ik heb de volgende foto”s gebruikt voor het maken van de collage:

– Sinterklaas
-Zwarte Piet
-Dak
-Maan 

Maak een nieuw document aan in Photoshop van 1600 x 900 px , 72 px/inch met een witte achtergrond. Sla het document op als Sint en Piet collage.psd.

Open de foto van Sinterklaas in Photoshop. Ga naar het tabblad kanalen. We gebruiken het kanaal wat het meeste contrast heeft, dat is het groene kanaal. Klik dat aan. Sleep dan het kanaal naar het nieuw kanaal icoontje onder in het lagen palet. Je hebt nu een kopie van het kanaal gemaakt. Dit kanaal gaan we zometeen gebruiken om een laagmasker te maken. 

In een laagmasker willen we alles wat zichtbaar is wit maken en alles wat onzichtbaar is zwart. We gaan daarom het kanaal wat bewerken zodat we dadelijk de Sint uit de achtergrond kunnen halen met behulp van een laagmasker. Ga in het groen kopie kanaal staan en ga eerst naar menu AFBEELDING-BEREKENEN. Stel in zoals hieronder te zien is. De Sinterklaas afbeelding wordt nu al een stuk donkerder in het nieuwe kanaal wat automatisch alfa 1 genoemd wordt.

Herhaal deze stap nog een keer zodat je alfa 2 maakt waarin de Sint al bijna helemaal zwart is geworden en dus goed afsteekt tegen de achtergrond.

Maar er is nog steeds wit zichtbaar in de Sint dus gaan we nog even verder met het bewerken. Deze keer via menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-NIVEAUS

Zo, de laatste stukjes kun je nu zwart maken met behulp van je penseel. Selecteer eerst de grote gedeelten die je zwart wilt maken. Neem dan een lekkker groot penseel en verf de selectie zwart in het alfa 2 kanaal. Daarna stel je het penseel een stuk kleiner in en werk je de kleine stukjes bij die zwart moeten worden.

Om een geschikt laagmasker te maken moeten we nu zorgen dat de Sint wit wordt en de achtergrond zwart. Hiervoor toetst CTRL + I terwijl je in het kanaal staat. Ga dan op de kanaalthumbnail staan en toets CTRL + rechtermuis klik. Hierdoor selecteer je de inhoud van het kanaal. Ga nu naar de tab lagen en klik dan onder in het lagen palet op het icoontje laagmasker toevoegen en je hebt de Sint uit de achtergrond gehaald met behulp van je kanaal en het laagmasker.

Ga nu naar menu LAAG-LAAG DUPLICEREN en kies in het menu voor je Sint en piet collage document, geef de laag de naam sint en toets ok. Je kunt nu de foto van de Sint sluiten.

Behandel de zwarte piet foto op dezelfde manier en als je ook deze in je document hebt gekopieerd zul je zien dat hij wat groter is als de Sint. Neem je transformatie gereedschap (CTRL +T) klik met recht op je document en kies voor schalen. Schaal de Piet wat kleiner. Ik heb hem 90% geschaald.

Zo op het eerste gezicht ziet het er goed uit. Helaas is het bijna niet mogelijk om een afbeelding zonder witte randjes uit een witte achtergrond te krijgen. Gelukkig kun je in Photoshop heel gemakkelijk een masker verfijnen. Ga in de laag van Sint staan en klik met rechts op het laagmasker thumbnail. Kies voor masker verfijnen.

Kies voor de weergave zwart zodat je goed kunt zien hoe de randjes van Sint zijn geworden. Hieronder zie je de instellingen die ik gebruikt heb voor het verfijnen van het masker. Het voordeel van het werken met een masker is dat je met je penseel nog allerlei kleine correcties kunt aanbrengen. Bijvoorbeeld kleine stukjes wit die nog aanwezig zijn kun je nog wegnemen. En als je vindt dat er teveel is weggenomen kun je met een zacht penseeltje stukjes terughalen door met wit in het laagmasker te stijken.

Na verfijning van het masker zien de randjes van de Sint er een stuk beter uit.

En omdat we werken met een masker kunnen we ten alle tijde nog verdere verfijningen aanbrengen als dat nodig mocht zijn. Verfijn het laagmasker van de Piet ook. Hieronder zie je mijn instellingen.

Je kunt natuurlijk van alles uitproberen om het masker naar je zin te krijgen. Later kun je nog verdere verfijningen aanbrengen mocht je dat nodig vinden. Ik heb na het verfijnen van het laagmasker de veren van Piet nog verfijnt in het masker. Hiervoor heb ik in het venster uitvoer in masker verfijnen bij kleuren zuiveren de mate op 100% gezet en met  een klein penseeltje de zijkanten van de veren bestreken.

Ga in de achtergrondlaag staan en open nu de foto van de maan. Dupliceer de laag van de maan in je document. De foto is erg klein dus schaal hem mooi passend op je canvas met je transformatie gereedschap.

Open de foto van het dak en haal met je toverstafje het witte gedeelte weg. Dupliceer de laag van het dak in je document en vergroot hem indien nodig. Schuif hem zo dat de schoorsteen achter Sint en Piet komen.

Ga in de laag van het dak staan en maak een nieuwe aanpassingslaag aan door op het icoontje onderin je lagenpalet te klikken. Kies voor volle kleur en gebruik kleur #471104. Zet de laagmodus van de laag op vermenigvuldigen en zet de dekking van de laag op 88%. Klik dan met rechts op de laag en kies voor uitknipmasker maken. Op deze manier beïnvloed de laag alleen de onderliggende laag van het dak en verder niets. En dat is de bedoeling 🙂 Bestrijk in het laagmasker van de volle kleurlaag de schoorsteen met zwart want die willen we niet rood hebben maar grijs.

Maak nu een volle kleur aanpassingslaag aan boven de zojuist aangemaakte laag en maak een uitknipmasker van de laag. Kies als kleur #000000 vul het laagmasker met zwart en bestrijk de schoorsteen zodat deze zwart wordt. Zet de laagmodus van de laag op vermenigvuldigen en de dekking van de laag op 74%.

Maak boven de lagen van Sint en Piet een volle kleur aanpassingslaag aan in kleur #03010e zet de laagmodus van de laag op zwak licht. Vul het laagmasker met zwart zodat je niets van de kleur ziet. Selecteer dan de pixels van het laagmasker van de laag van Piet. Ga naar menu SELECTEREN-BEWERKEN-VERGROTEN. Vergroot de selectie met 5 pixels. Ga dan in het zelfde menu naar DOEZELAAR en stel de doezelaar in op 2 px. Vul nu in het laagmasker van de volle kleur laag de selectie met wit.

Doe hetzelfde bij de laag van Sint. Selecteer de pixels van de laag van het dak en vergroot de selectie met 2 pixels, doezel de selectie met 2 pixels en vul ook deze selectie in het laagmasker van de volle kleurlaag met wit.

Bijna goed maar zoals je ziet zijn er nu rare randjes te zien bij het voetenwerk op het dak van Sint en Piet. Dit kun je wegwerken in het laagmasker van de volle kleurlaag door het te bestrijken met een zwart penseel.

Werk de smalle witte randjes langs Sint en Piet met een zacht zwart penseeltje bij in de laagmaskers van de lagen van Sint en Piet.

Maak met je veelhoeklasso een selectie zoals hieronder te zien is. Stel de doezelaar in op 25 px en maak een nieuwe laag aan boven alle andere lagen. Vul de selectie met wit en zet de laagmodus van de laag op zwak licht.

Neem dan je transformatie gereedschap en vervorm de laag totdat je zoiets hebt als hieronder in het voorbeeld te zien is.

Zet de dekking van de laag op 41%.

Maak een nieuwe laag aan onder de lagen van Sint en Piet en teken daarin met een zwart penseel een schaduw. Vervaag de schaduw met 5 px Gaussiaans via menu FILTER-VERVAGEN.

Zet de dekking van de laag van de schaduw op 29%. Maak dan een laag aan onder de laag van de schaduw en zet in die laag met een zacht penseel van 10 px grootte een accent onder de schoenen van Piet en de onderkant van Sint. Zet de dekking van deze laag op ongeveer 68%.

Maak een nieuwe laag aan boven de laag van de Sint en maak een uitknipmasker van de laag. Bestrijk de schoen van de  Sint in de nieuwe laag met zwart en zet de dekking van de laag op 66%. Doe hetzelfde bij de laag van Piet, bestrijk daarin de schoenen, de kousen en de handschoenen van de Piet. Zet de dekking van deze laag op 55%.

Toets nu CTRL + ALT + SHIFT + E zodat alle lagen in een laag worden verenigd. Vervaag de nieuwe laag met 5 px Gaussiaans en zet de dekking van de laag op 50% en de laagmodus op vermenigvuldigen. Maak dan een selectie zoals hieronder te zien is in het voorbeeld.

Stel de doezelaar in op 25 px en delete dan de selectie uit de laag. Dat maakt de collage helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

Reageer

Archief

Categorie