Sep
29
2014

Geisha

Om inspiratie op te doen surf ik heel wat af op het internet. Tijdens een van deze tochten kwam ik een  foto tegen van een geisha. Daarna ben ik meteen spullen  gaan zoeken die bij de foto zouden passen want ik wilde met deze foto graag wat moois maken. In deze les werk je met laagmaskers, filters, het transformatiegereedschap, aanpassingslagen, je penseel en ook met laagstijlen. Hieronder zie je het eindresultaat van deze tutorial.

japan

Geisha
Japanese pattern
brushes-japan (1)
Roshi brush
Vintage paper pack
Japanes brush set
Sunburst shapes

Als je alles gedownload hebt open je als eerste de foto van de geisha.

Voeg een aanpassingslaag toe door op het icoontje opvullaagte drukken onderaan je lagenpalet. Kies voor niveaus:

geisha 1

Toets CTRL + SHIFT+ ALT + E zodat er een nieuwe laag ontstaat met daarin de zichtbare lagen verenigd. Haal de geisha uit de achtergrond in de nieuwe laag op een manier die jij handig vind.

geisha 2

Open een nieuw document in Photoshop van 1000 x 1250 px en sleep of kopieer de laag van de geisha in je document. Verklein de afbeelding van de geisha met je transformatiegereedschap, schalen en schuif de afbeelding in de rechterhoek zoals hieronder te zien is in het voorbeeld.

geisha 3

Ga nu naar de filtergalerie en kies voor het filter klodder:

geisha 4

Maak een nieuwe aanpassingslaag aan en kies voor een patroonvulling. Schuif de laag onder de laag van de geisha en kies uit de Japanes pattern dit patroon:

geisha 5

Maak nu drie volle kleur lagen aan onder de laag van het patroon: #fcb5b4, #ffb880 en #ee2800. Vul  de laagmaskers van de volle kleur lagen met zwart zodat je niets van de kleuren ziet.

geisha 6

Voeg een laagmasker toe aan de laag van de geisha en haal daarin een stuk van haar kleding weg. Doe dat precies langs de boogjes van het patron zodat het lijkt of zij tussen de boogjes van het patroon staat.

geisha 7

Ga dan in het laagmasker van de patroonlaag staan en haal een flink stuk van het patroon weg.

geisha 8a

Kleur nu het patroon in door in de verschillende volle kleur lagen met je penseel met wit in het laagmasker te werken. Ik heb het zo gedaan.

geisha 9

Zet de laag van de geisha en de witte achtergrond uit. Toets dan CTRL + SHIFT +ALT + E zodat je een nieuwe laag krijgt met daarin het ingekleurde patroon.

geisha 10

Zet de laag  van de geisha en de achtergrond weer aan. De aanpassingslagen kunnen verwijderd worden je hebt ze niet meer nodig.

Ga in de laag van het gekleurde patroon staan en ga naar menu FILTER-RUIS en voeg 10% ruis toe.

geisha 11

Open texture C uit de set van het oude papier en sleep of kopieer het papier onder de lagen van de geisha en het gekleurde patroon. Schaal het papier mooi passend op je canvas.

geisha 12

Zet in verschillende lagen afdrukken uit de brushsets. In de kleuren #fcb5b4, #ffb880, #241e23 en #ee2800

geisha 13

Ik heb aan enkele van de brushes een lijn in zwart toegevoegd.

geisha 14

geisha 15

Zet dan alle lagen uit behalve de lagen van de brushes en verenig de lagen van de brushes door CTRL + SHIFT + ALT + E te toetsen. Zet dan alle lagen van de brushes uit en laat de nieuwe laag waarin alle lagen verenigd zijn aan staan. Pas het zelfde filter ruis toe op deze laag als je al eerder deed.

geisha 16

Zet de lagen van het papier, de geisha en het gekleurde patroon weer aan. Zet de voorgrondkleur op #f9f4ed en trek een vorm uit de sunburstset zoals hieronder te zien is in het voorbeeld.

geisha 17

Schuif de laag onder de patroonlaag en zet de laag om naar pixels. Vervaag de laag met 5 px Gaussiaans via menu Filter-Vervagen-Gaussiaans vervagen.

geisha 18Zet de laagmodus op zwak licht en de dekking op 75%.

geisha 19

En dat is alles!

japan

Aanverwante berichten

Jumbojet

7 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Mooie tutorial hoor!

 • Hallo Jan, leuk en goed gelukte afbeelding. Alleen jammer dat je er niet bij vermeld dat je alle tekst en kleine afbeeldingen eerst langdurig moet bewerken vanwege dat het jpg bestanden zijn. En ook dat het patroon al wel of niet eps is, dit omdat ik het niet voor mekaar krijg om die kleuren er doorheen te krijgen. Verder erg leuk gedaan!

  Cheers

 • Zeer leuke tutorial, ik heb hier echt heel veel van geleerd, maar ik ben dan ook echt een leek op het gebied van photoshop.

 • Hi Jumbo,

  Wat een toffe tutorial is dit! Het eindresultaat mag er ook zeker zijn, bedankt voor het delen.

 • Hallo Jumbo, Jet of Jetje,

  Jouw Geisha heeft mij geïnspireerd om een collage te maken van een Shunga prent, gevonden op rijksmuseum.nl en de begaafde kunstenaar Sorayama Hayime.

  Groet,
  Jan

  • Hoi Jan,
   wat leuk! Fijn dat je de les hiervoor gebruikt hebt!
   grtz,
   JK

 • Wat een leuke materialen.
  Ik ben er de hele middag mee bezig geweest, maar ik heb er ontzettend veel van geleerd.
  Bedankt.

Reageer

Archief

Categorie