Dec
13
2012

Schudden voor gebruik!

Als kind vond ik het prachtig zo’n bol die je kon schudden en dan kijken hoe de sneeuwvlokjes op het voorwerp in de bol vielen. In Photoshop kun je op veel verschillende manieren ook zo’n sneeuwbol (snowglobe) maken. In deze les waarvan ik de Engelse versie als video tutorial gezien heb,  zie je een van die mogelijkheden. Je werkt in deze les vooral met filters maar ook met kanalen en het transformatie gereedschap. Ook kun je als je dat leuk vindt de sneeuw laten dwarrelen in je sneeuwbal.

Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb.

snow globe

Natuurlijk heb ik ook een geanimeerde versie gemaakt. Dat is maar een paar stappen meer maar erg leuk om te maken.

snow-globe-met-laagje-sneeuw

Begin met een nieuw document in Photoshop van 1000 x 1000 pixels, 72px/inch met een witte achtergrond. Dubbelklik op de achtergrondlaag en noem de laag  BOL. Toets D zodat  de kleuren standaard zwart wit worden en toets ALT + Del zodat de laag gevuld wordt met zwart.

Ga nu naar menu FILTER-RENDERING-ZON en stel in zoals hieronder te zien is in het voorbeeld:

snowglobe 1

Ga in menu FILTER naar VERVORM-Poolcoördinaten stel als volgt in:

snowglobe 2

Ga naar BEWERKEN-TRANSFORMATIE-VERTICAAL OMDRAAIEN zodat je dit krijgt.

snow globe 3

Ga nu weer naar menu FILTER-VERVORM-POOLCOÖRDINATEN  en stel het nu zo in:

snow globe 4

Neem je toverstafje en klik op het groen gedeelte van je document. Keer de selectie om via menu SELECTEREN-SELECTIE OMKEREN en sla de selectie op onder de naam bol.

snow globe 5

Toets nu CTRL + J zodat de selectie naar een nieuwe laag wordt gedupliceerd. Zet de laag  bol uit door op het oogje te klikken en ga in de bovenste laag staan. Houdt de CTRL toets ingedrukt en klik op het nieuwe laag icoontje onderaan je lagenpalet zodat er een nieuwe laag onder de laag van de selectie van de bol komt. Toets ALT + Del zodat de nieuwe laag gevuld wordt met zwart.

snow globe 6

Ga nu terwijl je in de bovenste laag staat naar het kanalen tabblad en klik op het ronde icoontje onderaan in je kanalenpalet.

snow globe 7

Ga nu terug naar je lagen tabblad en maak een nieuwe laag aan boven alle andere lagen. Noem de laag highlights. Toets CTRL + Del om de selectie in de nieuwe laag te vullen met wit. Om het wit intenser te maken toets je nog een keer CTRL + Del. Toets hierna CTRL + D om de selectie uit te zetten.

snow globe 8

Je kunt nu de 2 bol lagen weggooien in je vuilnisbak want die heb je niet meer nodig. Geef je bol wat meer ruimte via menu AFBEELDING-CANVASGROOTTE.  Zet eerst de maat op pixels en vergroot dan van 1000 naar 2000 pixels zowel in de hoogte als de breedte. Vul dan de laag onder de highlights laag op met zwart om de openingen te bedekken die ontstaan zijn.

snow globe 9

Nu zijn we zover dat we een voorwerp in de bol kunnen zetten. Ik heb dit kasteel gebruikt. Open het kasteel in Photoshop en haal het op een manier die jij gemakkelijk vindt uit de achtergrond. Dupliceer de laag van het uitgesneden kasteel in je document onder de highlight laag. Gebruik je transformatiegereedschap om het kasteel passend te maken voor je bol. Let wel op dat je de SHIFT toets ingedrukt houdt terwijl je dit doet zodat alles in verhouding blijft.

snow globe 10

Het kasteel zit in een bol en daarom moeten we het kasteel een beetje boller laten lijken want het kan er natuurlijk niet zo recht uitzien. Hiervoor gaan we weer naar menu FILTER en ditmaal gaan we naar het filter LENSCORRECTIE. Kies voor geavanceerd en stel dan in zoals hieronder te zien is. Het kan zijn dat je het wat moet aanpassen als je een ander onderwerp in je bol plaatst. Kijk maar wat het mooiste is voor jouw voorwerp.

snow globe 11

Hierna schaal en schuif  je je voorwerp weer zodat het mooi in je bol past.

snow globe 12

Als je tevreden bent met de plaats van je voorwerp ga je naar het kanalen tabblad en klik je op de kanalen thumbnail van het bol kanaal waardoor de pixels geselecteerd worden. Ga dan terug naar je lagenpalet en klik dan op laagmasker toevoegen.

snow globe 13

Om het effect van de bol wat sterker te maken dupliceer je de highlight laag en toets je CTRL + E  om de lagen samen te voegen.

Nu gaan we de standaard maken waarop onze sneeuwbol staat. Maak een nieuwe laag aan boven de samengevoegde highlight laag en maak een selectie met je rechthoekige selectiekader. Stel de voorgrondkleur in op een donker bruin kleurtje ik heb #3a1d06 genomen. Vul de selectie met de donkerbruine kleur in de nieuwe laag die je standaard noemt.

snow globe 14

Zet dan de achtergrondkleur op #90562a een lichtere kleur bruin. De voorgrondkleur laat je op de kleur staan die je zojuist bij het vullen van de selectie hebt gebruikt. Toets x zodat voorgrond en achtergrondkleur van plaats wisselen. Dus de lichte bruine kleur wordt de voorgrondkleur en de donkerbruine wordt de achtergrondkleur.  Ga dan naar FILTER-RENDERING-VEZELS en stel in zoals hieronder te zien is.

snow globe 15

Selecteer de pixels van de laag van de standaard en klik op het laagmasker toevoegen icoontje onderaan je lagen palet. Klik op het koppeltekentje dat tussen de twee thumbnails instaat om te ontkoppelen.

snow globe 16

Klik op de laagthumbnail van de standaard laag zodat de laag actief wordt en ga naar menu FILTER-VERVAGEN-BEWEGINGSONSCHERPTE  stel in zoals hieronder te zien is.

snow globe 17

Toets D om de kleuren op zwart wit te zetten en daarna X om de voor en achtergrond kleur om te wisselen. Wit is nu voorgrondkleur. Neem je penseel en zet de modus op kleur tegenhouden. Zet de dekking op 40% en de hardheid op 0%. Breng nu op de standaard highlights aan op de linkerkant en de rechterkant.

snow globe 18

Druk op x zodat de voor en achtergrond kleur van plaats wisselen. Stel de modus van het penseel op lineair doordrukken en de dekking op 10%. Zet nu in het midden een donker accent.

snow globe 19

Als je kijkt naar de bovenhoekjes van de standaard zie je dat door het vervagen de hoekjes wat vaag geworden zijn en de bol doorschijnt. Dit gaan we als volgt oplossen. Dupliceer de laag van de standaard een aantal keren en voeg dan de lagen samen door ze eerst allemaal te selecteren en vervolgens CTRL + E in te toetsen.

snow globe 20

Dupliceer de laag van de standaard en ga in de bovenste standaard laag staan. Neem nu je transformatie gereedschap en kies voor Perspectief. Schuif de hoek naar buiten van de standaard. De andere hoek gaat vanzelf mee. Bevestig de transformatie. Houdt de SHIFT toets ingedrukt en sleep de laag naar beneden totdat je zoiets krijgt als hieronder te zien is.

snow globe 21

Voeg aan de laag een slagschaduw als laagstijl toe:

snow globe 22

Groepeer de twee lagen van de standaard in een groep die je standaard noemt.

Meestal zijn voorwerpen in een sneeuwbol aan de onderzijde wat donkerder. Daarom ga je nu met je penseel een donker accent aanbrengen. Zet de modus van je penseel op lineair doordrukken en de dekking op 20%. Bestrijk dan met een zacht groot penseel de onderkant 1 keer. Doe dit in de laag van je voorwerp, in mijn geval het kasteel.

snow globe 23

Ga in het laagmasker van de laag van je voorwerp staan en toets CTRL terwijl je met je muis klikt zodat je de pixels selecteert van de laag. Ga dan naar de onderste laag van de standaard (de rechthoek) en klik terwijl je ALT en CTRL  ingedrukt houdt op de laagthumbnail. Hierdoor wordt de standaard van de bol selectie afgetrokken. Maak een nieuwe laag aan boven alle andere lagen en klik op het laagmasker toevoegen icoontje. Hierdoor wordt aan de lege laag een laagmasker toegevoegd. Dat is handig want we willen dadelijk in deze laag de sneeuw gaan maken.

snow globe 24

Klik op het koppeltekentje zodat het verdwijnt. Vul dan de laag met zwart.

snow globe 25a

Ga nu naar menu FILTER-RUIS-RUIS en stel als volgt in:

snow globe 26

Ga weer naar menu FILTER, deze keer vervagen en kies voor Gaussiaans vervagen:

snow globe 27

Toets CTRL + L zodat je Niveaus venster verschijnt. Stel in zoals hieronder te zien is.

snow globe 28

Zet dan de laagmodus van de sneeuwlaag op bleken.

snow globe 29

Nu nog een mooie achtergrond zodat de sneeuw bol goed tot zijn recht komt. Ik heb hiervoor deze foto gebruikt.

Open de foto in Photoshop en dupliceer de foto in je document. Schuif totdat je zoiets hebt als ik hieronder heb. Hierna klik je tussen de laag en de laagmasker thumbnail in de sneeuw laag zodat het koppeltekentje weer verschijnt en het laagmasker weer gekoppeld is aan de laag. Selecteer de lagen van de sneeuwbol inclusief de standaard groep en sleep de bol op zijn plek.

snow globe 30

Om de boel een beetje fine te tunen voeg je boven de laag van de  zojuist ingebrachte foto een aanpassingslaag toe. Kies voor zwart wit en zet de dekking op 35%. Voeg nog een aanpassingslaag toe en neem een volle kleur laag. Neem als kleur #0a80fa. Zet de laagmodus op zwak licht en zet de dekking op 31%.

snow globe 31

Om het kasteel nog wat op te pimpen ga je boven de laag van het kasteel staan en voeg je een aanpassingslaag toe, kies voor niveaus. Klik met rechts op de laag en kies voor uitknipmasker maken. Hierdoor beïnvloed de laag alleen het kasteel en niets anders. Voeg ook nog een kleurtoon/verzadiging aanpassingslaag toe en maak ook hiervan een uitknipmasker. Stel in zoals hieronder te zien is.

snow globe 32

Om het glas wat dikker te laten lijken doe je het volgende. Klik op het koppeltekentje van de sneeuw laag zodat dit weer verdwijnt. Ga dan in de laag van het voorwerp staan (in mijn geval het kasteel) en schaal het voorwerp een stukje kleiner zodat je een randje van het glas kunt zien.

snow globe 33

En klaar is je sneeuwbol!

Wil je een sneeuwanimatie in je bol hebben volg dan de volgende stappen:

Ga in de sneeuwlaag staan en dupliceer de sneeuwlaag. Noem de laag sneeuw 2. Zet de originele sneeuw laag uit en roteer met je transformatie gereedschap de sneeuw 2 laag.

snow globe 34

Dupliceer de sneeuw 2 laag en noem de nieuwe laag sneeuw 3. Roteer de laag  nog een stuk verder. Dupliceer sneeuw 3 noem de laag sneeuw 4 en roteer nog een stukje verder. Zo heb je vier verschillende sneeuwlagen.  Ga in de sneeuw laag staan en zet de andere sneeuwlagen uit. Ga nu naar het animatie gedeelte van Photoshop. In CS6 vindt je dit onder menu VENSTER-TIJDLIJN.

Je ziet nu een frame in beeld. Dupliceer het frame en zet terwijl je in dat frame staat de sneeuw laag uit en sneeuw 2 aan. Dupliceer dit frame en zet dan sneeuw 2 uit en sneeuw 3 aan. Dupliceer nu nog een keer het frame, zet sneeuw 3 uit en sneeuw 4 aan. Je hebt nu vier frames met vier verschillende sneeuw lagen. Zorg dat de vertraging op 0,1 seconde staat en herhaling op altijd.

snow globe 35

Ik heb daarna de afbeelding nog een beetje bijgesneden en een laagje sneeuw toegevoegd onder in de bol. Beetje ruis gegeven en daarna vervaagd. Doe dat naar eigen smaak.

snow-globe-met-laagje-sneeuw

Aanverwante berichten

Jumbojet

28 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Dankzij de duidelijke uitleg van Jumbojet heb ik drie jaar geleden een mooie digitale kerstkaart kunnen maken. Het jaar erna kwam de sneeuw me weer goed van pas en afgelopen week kon ik een stuk van de tutorial weer goed gebruiken, maar nu in kleur (monochroom niet aangeklikt) bij het maken van
  http://janmac.nl/Fietske/MC.html
  De rest van de bewegingen maakte ik met ‘Hype 3.5’

  Bedankt Jumbojetje!

 • Hallo Jumbojetje

  Een fantastisch lesje beslist met de sneeuwanimatie, bedankt!

  Ik heb nog een vraagje:

  Hoe maakte je de sneeuwlaag onderaan in de bol?

  Alvast bedankt voor je antwoord en een prettig sinterklaasfeest gewenst vanwege bonobeertjes

 • Heey Jumbojetje,

  ik heb deze opdracht gemaakt ook weer als schoolopdracht.
  fijne en goede uitleg. en sowieso een leuke opdracht.
  bedankt voor alle leuke tutorials 😀
  hoop dat er nog veel zullen komen 😀

  grtjs van Mike

 • Hallo Jumbojet-team,

  Beste wensen en een prima gezondheid voor het nieuwe jaar.
  Hopelijk mogen we nog veel “tutorials” van jullie ontvangen.
  Een vraagje:
  Is het mogelijk om in deze tutorial dikkere sneeuwvlokken te creëren?
  Beleefde Groetjes
  J@ck

 • Hallo Jet, ik wil even zeggen dat ik nog steeds erg blij ben met je tutorials. Eerlijk gezegd snap ik nog steeds niet veel van alle handelingen die er in voorkomen, maar door braaf je aanwijzingen te volgen lukt alles prima. Na lang klooien ben ik er zelfs in geslaagd om een documentje te maken met uitsluitend sneeuw. Dat heb ik dit jaar gebruikt om alle kerstkaarten die ik per post ontving als .gifje naar de afzender terug te sturen maar dan in digitale vorm en met vallende sneeuw dus. Uiteraard heb ik er wel een eigen tekstje aan toegevoegd.
  Hopelijk blijf je nog lang doorgaan met je uitstekende Photoshoplessen!
  Vriendelijk groetend, Jan
  janmac.nl

 • Wat een leuke site is dit, alleen het lukte me niet, jammer genoeg. O.a. het vullen van zwart of wit met Alt en del. Ik heb maar gevuld met het emmertje.Kan het liggen aan de Photoshopeditie? Ik heb CS5….Ik ben er een paar uur mee bezig geweest .

  • Hoi,
   Het vullen gaat in alle versies hetzelfde hoor. Gewoon veel uitproberen en experimenteren dan faat het vast lukken.
   Grtz,
   JJ

   • Ann, ga alle stappen die je gezet hebt nog eens goed na. Misschien heb je er een overgeslagen of een klein foutje gemaakt. Het duurde bij mij ook vrij lang voor het lukte. Inmiddels heb ik verschillende sneeuwbolletjes gemaakt en eerlijk gezegd snap ik ook niet alle stappen. Door consequent de gegeven aanwijzingen precies op te volgen en af en toe opnieuw te beginnen, is het me echter steeds weer gelukt.
    http://www.janmac.nl/pensioen/na_de_rit/Artikelen/2013/1/15_Territoriumdriften_2.html
    Succes en geduld toegewenst

 • Hallo Jumbojet

  eerst en vooral de beste wensen voor het jaar 2013

  heb je soms een uitleg hoe je een tekst rond een bal doet graaien

  groetjes

  • Hoi,
   Dankjewel, ik heb er nog geen les over gemaakt dus zal ik er eens naar kijken 😉

 • Hoi,
  Ik ben hier een poosje niet geweest, maar wat is dit weer een leuke les!!!!!

  Liefs,
  Zantara

 • Ik heb een paar weken geleden je website ontdekt. Wat leuk, al die nederlandse tutorials. Met jouw website ben ik een heel tijdje zoet denk ik ….
  Ik heb de tutorial van de sneeuwbol tot een goed eind gebracht en dan gebruikt in een email als nieuwjaarswensen. De enen konden de sneeuw zien bewegen, de anderen niet. Hoe komt dit ?

  • Wellicht heeft het met de instellingen van de ontvangers te maken. Gif files worden in de webbrowser afgespeeld. Als ze met rechts op het bestand klikken en kiezen voor openen met en dan kiezen voor hun browser zal het wel goed gaan.
   Grtz ,
   JJ

 • Ik ga me registreren. Inmiddels werkt de schuddebol, hij is lang zo mooi niet als jouw voorbeeld maar ik ben behoorlijk trots dat het me gelukt is. ‘k Heb er heel veel plezier aan beleefd, dankjewel !

 • Het was even zoeken voor ik deze geweldige tutorial vond, maar ik vind hem meesterlijk. Ben benieuwd of hij niet te moeilijk voor me is, maar ga er vanavond meteen mee aan de slag. Zeer bedankt voor deze prachtige les!

 • Ha die Jet

  Toppie oefening weer dit sneeuwbolletje. Ik wens je alvast fijne feestdagen toen en uiteraard ook aan de kleine waakhond 😉

  groet john

 • Ha Jet, ik ben lekker bezig, maar ik kan het Filter- Lenscorrectie niet vinden. ZIt dat niet in CS 4 ?

  • Hoi Betty,
   dat zit ook in CS4 gewoon onder menu FILTER
   grtz,
   JJ

   • Ah, uiteindelijk heb ik t gevonden bij Filter-Vervorm-Lenscorrectie. Maar ik ben alweer op n nieuwe moeilijkheid gestuit: bij t schalen van de kerstboomfoto wordt hij veel te grofpixelig omdattie teveel vergroot moet worden ! DOe ik iets fout?

    • Hoi,
     Heb je de foto gedownload in de originele grootte? Hij is namelijk heel groot.

     • Nee ik heb m niet origineel gedownload omdat de site om n gebruikersnaam en wachtwoord vraagt, dus ik heb met rechtermuis geklikt op opslaan en toen geknipt en geplakt. Inmiddels ben ik wel verder gegaan en ben nu bij de animatie beland, wat ook weer struikelblokken opwerpt. Maar ik worstel en kom boven (dat hoop ik althans, ben momenteel nog aan ‘t watertrappen) 🙂

     • Als je je registreert ( dat is gratis) kun je gebruik maken van hun foto s erg handig als je veel Photoshopt.

 • Zo dat was weer een fijne photoshopavond.
  Globe is klaar.

  Dank je jumbojetje.

 • Beste Jet,

  Ik probeer de schudden voor gebruik bol te maken, de bol maken is gelukt tot zover, maar blijf steken bij deze handeling:
  Dupliceer de laag van het uitgesneden kasteel in je document onder de highlight laag. Het zal best iets simpels zijn, maar ik heb nooit eerder met PS gewerkt en ben daardoor nog niet op de hoogte van bepaalde, ogenschijnlijke simpele handelingen. Help me please!
  Gr, H@ns

  • Hoi Hans,
   Ga in de laag van het uitgesneden kasteel staan, toets CTRL + A. Dan CTRL + C. Ga naar je bol document en ga in de laag onder de highlight laag staan en toets CTRL + V.
   grtz,
   JJ

 • ja ik ga dat ook eens proberen, moet leuk zijn. bedankt nogmaals voor die goeie tips Jet

 • Joepie,

  Dus vanavond heb ik weer iets leuks te doen.
  heerlijk weer een mooi tutorial.

  DANK JE xxxxx

Reageer

Archief

Categorie