Apr
13
2012

Retro tv animatie

Animaties hoeven niet moeilijk te zijn dat kun je zien aan deze retro tv animatie. Het is een aanrader voor de beginnende Photoshopper die ook eens aan een animatie wil beginnen. In een paar simpele stappen maak je een hele geinige animatie. Je werkt in deze tutorial niet alleen met het animatie gedeelte van Photoshop maar ook met aanpassingslagen, het transformatiegereedschap, kanalen en laagmaskers. De animatie is vlug klaar en echt niet moeilijk, het maken van de achtergrond duurt langer. Hieronder zie je wat ik gemaakt heb.

Je hebt de volgende zaken nodig om de animatie te maken:

-Een oude tv

-Lettertype Ravie

-Textura 007 old paper set

We gaan eerst de tv uit de achtergrond halen. Dit kan op verschillende manieren maar ik zal je nu laten zien hoe je de tv uit de achtergrond haalt met behulp van een kanaal. Open de foto van de televisie en klik op het kanalen tabblad. Klik op het blauwe kanaal, je ziet nu een grijze tv in een witte achtergrond. Sleep het kanaal naar beneden naar het nieuwe kanaal icoontje. Je hebt nu een nieuw kanaal gemaakt dat blauw kopie heet.

Ga nu naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-NIVEAUS en schuif de regelaar net zo ver totdat de tv een stuk zwarter wordt en de omgeving eromheen wit blijft. Selecteer dan het gebied wat nog niet zwart is in de tv met de veelhoeklasso  en maak de selectie met een hard rond penseel zwart in het kanaal zodat de tv helemaal zwart is in het kanaal.

 Toets CTRL + D zodat de selectie uitgaat en toets daarna CTRL + I zodat de kleuren in het kanaal omkeren. Alles wat wit was wordt zwart en andersom. Toets dan terwijl je de CTRL toets ingedrukt hebt met rechts op het kanaalminiatuur. Je hebt nu een selectie van het kanaal gemaakt. Ga naar het lagen tabblad en dubbelklik op de achtergrondlaag. Hierdoor kun je de laag bewerken en je ziet ook dat de naam van de laag veranderd in laag 0. Klik dan op het laagmasker toevoegen icoontje onderaan het lagenpalet en je ziet dat alle witte pixels verdwijnen je hebt de tv nu uit de witte achtergrond gehaald door een laagmasker toe te voegen met de pixels die je in het kanaal hebt geselecteerd.

klik om te vergroten

Open nu een nieuw document in Photoshop in Photoshop met een witte achtergrond van 750 px x 1000 px 72 px/inch. Sla het document op als tv.psd. Dupliceer de laag van de tv in je document door in menu LAAG te kiezen voor LAAG DUPLICEREN. Kies dan in het dropdownmenu voor tv zodat de laag in het tv document gekopieerd wordt. Je kunt nu de foto van de tv sluiten, die heb je niet meer nodig want de tv staat in je nieuwe document. Schrik niet omdat je maar een klein stukje van de tv ziet want de foto is veel groter dan het document dat je hebt aangemaakt. Dit gaan we zo meteen in orde maken.

Schuif de laag van de tv een eind naar boven zodat je de grijze beeldbuis in beeld hebt. Toets CTRL + T en klik met rechts op je werk, Kies voor schalen en vul dan boven in de opties balk in 25% bij breedte en ook bij hoogte 25%. Schuif de tv op de juiste positie zoals hieronder te zien is en bevestig de transformatie door twee keer achter elkaar op enter te drukken.

Ga in de achtergrondlaag staan van je tv document en open nu het oud papier textuur nr 5. Dupliceer nu op dezelfde manier het papier textuur in je tv document als je net de tv in het document hebt gedupliceerd. Als het goed is komt nu de laag van het papier textuur onder de laag van de tv. Maak het textuur passend door het kleiner te schalen met je transformatie gereedschap.

Dupliceer de laag van de tv en ga in de onderste laag staan. Ga naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEURTOON VERZADIGING en schuif het schuifje van de helderheid helemaal naar links zodat de onderste tv laag helemaal zwart wordt.

Klik op je verplaatsen gereedschap in je gereedschapsbalk en toets dan 8 keer het pijltje naar beneden in zodat de zwarte tv 8 pixels naar onderen wordt verplaatst. Ga dan naar menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en vervaag de zwarte tv met 5 px.

Voeg dan aan de bovenste laag van de tv een laagstijl toe door op het laagstijl icoontje te klikken onderaan je lagenpalet. Kies voor schuine kant en reliëf en stel in zoals hieronder te zien is.

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de tv’s en boven de papier textuur laag. Maak een selectie met je rechthoekige selectiekader zoals hieronder in het voorbeeld te zien is en stel de voorgrondkleur in op kleur #c3996f. Vul de selectie in de nieuwe laag met je vulemmertje en zet dan de laagmodus van de laag op vermenigvuldigen. Vervaag de laag daarna met 5 px Gaussiaans.

Ga met je magnetische lasso langs de zwarte rand van de televisie zodat je een selectie maakt van de grijze beeldbuis. Ga dan naar menu SELECTEREN-BEWERKEN-DOEZELAAR en stel de doezelaar in op 5 px. Ga hierna in hetzelfde menu naar VERGROTEN en vergroot de selectie met 3 px. Neem dan je vulemmertje en vul de selectie in het laagmasker van de bovenste tv laag met zwart. Je ziet nu het zwart van de laag die onder de tv laag zit.

Maak een nieuwe laag aan tussen de twee tv lagen en maak een selectie zoals hieronder te zien is met je rechthoekige selectiekader. Vul de selectie in een nieuwe laag met wit.

Dupliceer deze witte laag 5 keer zodat je in totaal 6 witte lagen hebt. Ga in de onderste witte laag staan en ga naar menu FILTER-RUIS-RUIS en stel het filter als volgt in:

Ga dan in de volgende witte laag staan en toets CTRL + F  en doe dit bij alle andere witte lagen.

Neem dan van je aangepaste vorm doelwit 2 (deze vorm zit in de set symbolen die standaard in Photoshop zit) zorg dat je bovenin de opties balk vormlaag aanklikt. Zorg dat je de voorgrondkleur op wit hebt staan.  Ga in laag 2 staan en trek de vorm over je canvas zoals hieronder te zien is in het voorbeeld.

Klik met rechts op de vormlaag en kies voor laag omzetten in pixels. Vervaag dan de laag met 5 px Gaussiaans en zet de laagmodus van de laag op bedekken en de dekking op 25%.

Tik de tekst in het lettertype Ravie in grootte 75pt. Zet de tekst in een boogje door boven in op het tekst verdraaien icoontje te klikken. De kleur van de tekst maakt niet uit want je gaat de tekst zo bedekken met laagstijlen.

Zet de vulling van de tekstlaag op 0%

 en voeg dan de volgende laagstijlen toe aan de tekstlaag:

NB: kleur bij de kleurbedekking en de lijn is #c3996f

Maak een nieuwe laag aan onder de zwarte laag van de televisie en maak een selectie met je veelhoeklasso zoals hieronder in het voorbeeld te zien is. Vul de selectie in de nieuwe laag met wit. Vervaag de selectie met 25 px Gaussiaans en zet dan de laagmodus van de laag op zwak licht.

Maak dan een nieuwe laag aan boven alle andere lagen en vul de laag met zwart. Maak een selectie met je rechthoekige selectiekader zoals hieronder te zien is en ga naar menu SELECTEREN – BEWERKEN- DOEZELAAR. Stel de doezelaar in op 25 px en delete de selectie in de zwarte laag. Zet de laagmodus van de laag op zwak licht.

Ga op de laag van de televisie staan en klik op het aanpassingslaag toevoegen icoontje onderaan in je lagenpalet. Kies voor volle kleur laag en neem kleur #230505. Klik met rechts op de laag en kies voor uitknipmasker maken. Zet de laagmodus van de laag op zwak licht en de dekking op 50%.

Zo dat was het plaatje… nu gaan we verder met de animatie!

Zet alle lagen van laag 3 uit behalve de onderste die laat je aanstaan. Ga dan naar het animatie gedeelte van Photoshop. In CS5 heet dat beweging en kun je dat in de opties balk rechtsboven in een dropdownmenu selecteren.

Als je nu geen frames ziet maar een tijdbalk (groen)  moet je rechtsonder op het icoontje klikken dan krijg je de frames te zien. Klik op het pijltje naast de tijd en stel dan de tijd in op 0,03 seconden.

Dupliceer het frame en zet nu in het lagenpalet laag 3 kopie 1 aan en laag 3 uit. Dupliceer het frame en zet dan laag 3 kopie 1 uit en laag 3 kopie 2 aan. Ga zo door totdat je zes frames hebt en in ieder frame een van de zes lagen van laag 3 aan staan. Je hebt nu dus zes frames. Klik dan op het pijltje links vooronder en selecteer altijd.

Speel je animatie af en geniet! Ga naar menu BESTAND-BEWAREN VOOR WEB EN APPARATEN en sla je bestand op als gif bestand.

Aanverwante berichten

Jumbojet

Reageer

Archief

Categorie