Nov
3
2012

Randen om je foto maken met het verplaatsen filter

Er zijn veel manieren om een mooi randje om je foto te maken in Photoshop. Ik heb er al een paar lessen aan besteed maar deze vind ik wel erg leuk en vooral erg eenvoudig. Goed te doen ook voor de beginnende shoppper. Je werkt in deze les met de menu’s SELECTEREN, LAAG en FILTER. In een paar simpele stappen maak je een mooie rand om je foto’s. Je gebruikt daarvoor het FILTER VERPLAATSEN en een standaard structuur uit Photoshop. Verder gebruik je ook nog een vintage texture en een mooi lettertype. Klinkt ingewikkeld maar dat is het niet. Hieronder zie je wat ik gemaakt heb.

Open een foto in Photoshop die je wilt gaan versieren met een mooi randje. Ik heb een foto genomen die door mijn dochter is gemaakt met mooie kleurige pompoenen erop. Toets CTRL + J zodat je een nieuwe laag krijgt met daarin de foto. Je hebt nu twee lagen in je document.

Toets CTRL +A om alle pixels te selecteren van je laag. Ga naar menu SELECTEREN-TRANSFORMATIE SELECTIE en stel boven in de opties balk als volgt in:

Toets twee keer op enter om de transformatie te bevestigen. Ga naar menu SELECTEREN-SELECTIE OMKEREN. Maak een nieuwe laag aan via menu LAAG-NIEUWE LAAG en vul de selectie met je vul emmertje met een kleur naar keuze. Ik heb wit genomen.

Ga nu naar menu FILTER-VERVORMEN-VERPLAATSEN en stel in zoals hieronder te zien is. Als je OK klikt floept je in de verkenner om het PSD document te zoeken wat je wilt gaan gebruiken om het filter mee toe te passen. Je moet nu nagiveren naar je mapje voorinstellingen in Photoshop. Deze map staat meestal (tenzij je dat anders hebt ingesteld) op je C schijf in de directory ADOBE-CS( de versie die jij hebt)-VOORINSTELLINGEN-STRUCTUREN. Als je de map structuren niet hebt kun je hier de Structuren downloaden. Je kunt de structuren dan gewoon bij je andere Photoshop documenten opslaan en daarheen navigeren.

Let wel hoe hoger de resolutie van je foto hoe hoger de waarden die je moet gebruiken voor je filter. Experimenteer daar maar wat mee. Ik heb in dit voorbeeld gekozen voor stucwerk 2.

Klik op openen en het filter wordt toegepast. Hieronder zie je het resultaat:

Je kunt eindeloos variëren door kleurgebruik, structuur en natuurlijk ook nog door de instelling van het filter verplaatsen.

Maar je kunt bijvoorbeeld deze textures downloaden. Ga in  je document in de laag van de rand staan. Open een textuur die je het mooiste bij je foto vindt passen en ga naar menu LAAG-DUPLICEREN- kies dan voor het document van je foto zodat de laag in je foto document wordt gedupliceerd.

De laag bedekt nu je document.

Klik met rechts op de laag van het textuur en kies voor uitknipmasker maken:

 Je kunt natuurlijk je foto nog verder opleuken met tekst. Ik heb The King & Queens font gebruikt.

 Voeg dan de volgende laagstijlen toe aan de laag van de tekst via menu LAAG-LAAGSTIJL:

Met dit als resultaat op de tekst:

Maar je kunt natuurlijk ook hier weer van hartenlust mee experimenteren!

Aanverwante berichten

Jumbojet

15 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Beste Jumbojet,

  Het kader maken ging prima. Het werken met de texture ging niet, waarschijnlijk ligt het aan mij hoor. Zou je dat nog eens duidelijker kunnen uitleggen, dwz wat exact de handelingen moeten zijn? Alvast bedankt.
  Geweldige handleidingen overigens met veel onderwerpen.

  • Hoi,
   Alle stappen voor het werken met het texture staan uitgelegd. Wat gaat er fout bij jou?

   • Bedankt voor je zeer snelle reactie! Ik krijg de bruine achtergrond niet in de foto na het downloaden.

    • Open de bruine achtergrond in photoshop. Kies in menu laag voor laag dupliceren en kies dan in het venster voor je document waar je de rand in hebt gemaakt. Dan kopieer je de laag naar het document. zorg dat de laag boven de laag van de rand komt en volg de stappen als aangegeven. Grtz, JJ

     • Ben een stap verder gekomen. Echter, ik krijg de foto niet terug na de voorgeschreven handelingen. Ik zie dus alleen nog de bruine laag, wel omkaderd zoals de foto tot zover was bewerkt.
      Een heel andere vraag. Welke handeling(en) moet ik verrichten om de beginwaarden van CS6 photoshop terug te krijgen zoals die waren direct na installatie?
      Gr, H@ns

     • Hoi Hans,
      De laag van het texture moet BOVEN de laag van de rand en de foto zijn. Je maakt een uitknipmasker van deze laag. Als je dat doet wordt de rand bedekt door het texture en zie je de foto.
      Je kunt in Photoshop alles herstellen naar de oude waarden. Kijk bij deze link over uitleg over de standaardinstellingen http://designspitz.blogspot.nl/2008/01/photoshoptip-automatische-reset.html

 • geweldig om te doen zeer leerzaam

  gr Freek

 • Bedankt ,het is gelukt.Hoe en waar kan ik de map met structuren plaatsen.In cs3 kon ik dat wel maar cs6 weet ik het niet Bedankt Nelly

  • Mooi 🙂 zet de map maar in de voorinstellingen (presets). Je kunt hem ook bij je andere photoshop documenten neerzetten want je navigeert er naartoe.
   Grtz,JJ

 • Erg mooi die rand.Maar ik krijg het randje niet overal even brreed.En ik toch hoogte en breedte 90% doe..Ik werk met cs6.
  Bedankt alvast Nelly

  • Hoi Nelly, je foto is niet vierkant als je bij mijn foto kijkt zie je ook dat de rand onder en boven anders ia als aan de zijkanten. Je kunt de rand zelf anders instellen als je het wel precies gelijk wilt hebben. 90% van de smalle kant is minder dan 90% van de brede kant dus krijg je bij de smalle kant een smallere rand. Als je op de smalle kant 85% en de brede kant 90% neemt ziet de rand er weer heel anders uit. Probeer maar eens uit. Grtz,JJ

 • Heel knap ! Bedankt !!!

 • Mooi werkje, maar kon niet volgen na het gebruik van de filter vervorm. Die punten die er achter komen zijn die als we met een texture werken?

  • Na het gebruik van het filter kun je inderdaad nog het vintage texture in je document dupliceren. Dit texture kun je dan gebruiken om de rand die je gemaakt hebt een ander uiterlijk te geven. Ook de tekst voeg je toe om het werkje op te leuken.
   Grtz, JJ

 • Bedankt !!

Reageer

Archief

Categorie