Dec
15
2008

Puzzel in de maak

Voor de echte puzzelliefhebber is dit natuurlijk een must do.. een foto veranderen in een puzzel. Om het echtheidsgehalte te verhogen is er “een puzzel in de maak” effect bij gephotoshopt. Een groot deel van het werk doet Photoshop met de bijgeleverde structuur maarย  we willen natuurlijk wel wat extra doen om de puzzel op te leuken.

Het is niet moeilijk en als je een beetje met het pengereedschap kunt omgaan dan ben je zo klaar ๐Ÿ˜‰ Als je daar nog niet zo handig in bent kun je dat eerst een beetje oefenen met bijvoorbeeld deze les (uitsnijden van een onderwerp) basis pen les

Hieronder het eindresultaat van deze tutorial:

Deze foto ga ik gebruiken:

OK, daar gaat ie weer:

Open de foto die je wilt veranderen en kopieer de achtergrond laag. Nu kun je doen wat je wilt en altijd terugvallen op het origineel, dat is wel zo handig ๐Ÿ˜‰

Noem de nieuwe laag “puzzel” deze laag ga je gebruiken als basislaag voor de puzzel. (dubbelklikken op de naam in het lagenpalet) Voeg hierna een nieuwe laag onder de puzzellaag. Dit doe je door op het nieuwe laag icoontje in je lagenpalet te gaan staan terwijl je de ctrl toets ingedrukt houdt), doe je dit zonder de ctrl toets in te drukken dan komt de nieuwe laag boven de laag waar je in staat ๐Ÿ˜‰ Deze laag vul je met zwart als volgt: Bovenin je menubalk naar BEWERKEN- VULLEN-in het venster van vullen kies je voor zwart.

De zwarte laag noem je “achtergrondkleur”. Ik neem nu zwart omdat dat handig is vanwege het contrast bij het maken van de puzzel. Als de puzzel klaar is ga ik dat veranderen in een kleur die ik er mooi bij vind passen.

OK we gaan de puzzelstructuur toevoegen aan de puzzel laag. Als je de puzzelstructuur nog nooit hebt gebruikt zul je hem moeten laden vanaf de C: schijf.

Ga in de puzzel laag staan want daar willen we de structuur hebben en doe het volgende:

Nu krijg je het dialoogvenster van de structuurmaker: Als je op het kleine pijltje klikt kom je in een verkenner daarmee kun je navigeren naar de map waar je puzzelstructuur in staat.

Bij mij staan de structuren in C:Program files\Adobe\Photshop CS3 in de map voorinstellingen en dan het mapje structuur. Als je de structuurmap hebt gevonden klik je op de puzzel structuur, klik op de laden knop en laad de structuur.

Je kunt de puzzelstructuur instellen naar wens, ik heb voor deze foto gekozen voor een schaal van 100% en een reliรซf van 6, de belichting laat ik van rechtsboven komen.

Het basis puzzeleffect hebben we nu gemaakt, nu gaan we het “puzzel in de maak” effect maken met het pen gereedschap.

Hiervoor selecteer je de pen op je gereedschapspalet en klik je boven in de opties balkย  paden aan.

Met de pen kun je nu terwijl je inzoomt op een stukje naar keuze een pad gaan tekenen, je kunt gebruik maken van de handels en de ankerpunten die het pengereedschap heeft om de bochten te maken. Dit is meteen een goed oefening om handig te worden met de pen ๐Ÿ˜‰

Om in te zoomen kun je ctrl+spatiebalk intoetsen.

Ik heb een stukje uit de appel genomen waarop ik een pad heb getekend met de pen zie hieronder:

Als je klaar bent met je geselecteerde stukje druk je ctrl-enter waardoor de selectie stippellijn om het stukje komt, het stukje is geselecteerd, dan ga je naar je menu balk boven in je scherm naar LAAG- NIEUW- LAAG VIA KNIPPEN. Nu wordt het stukje uit de puzzel genomen en in een nieuwe laag gezet. Deze laag noem je “eerste puzzel stukje

Om het stukje eruit te laten zien of het zo direct op zijn plaats gelegd gaat worden gaan we het verschuiven en draaien met het vrije transformatie gereedschap. Als je ctrl+T drukt komen er om het stukje heen de pijltjes van dit gereedschap, je kunt nu draaien en verplaatsen naar hartenlust. Als het stukje ligt waar je het wilt hebben druk je enter. Om wat diepte te geven aan het puzzelstukje zodat het echt lijkt of het bovenop de puzzel ligt geven we de laag van het stukje middels het menu LAAG-LAAGSTIJL-SLAGSCHADUW de volgende waarden:

Dekking 60%, globale belichting uitvinken, hoek 120 graden, afstand 16 px en grootte ook 16 px.

Nu gaan we een stukje helemaal wegnemen, je kiest een stukje en gaat hetzelfde te werk als hiervoor met het tekenen van een pad met de pen. Als je klaar bent met het pad tekenen en je hebt het geselecteerd(ctrl+enter) druk je op delete waardoor het stukje is verdwenen. Het ziet er nu zo uit:

Neem er zoveel stukjes uit als je mooi vindt en delete er ook nog een aantal totdat het naar je zin is. Hierna kun je nog de rand van de puzzel wegnemen… dat is wel een heel werk maar ik vind het wel de moeite waard ๐Ÿ˜‰

Je tekent hiervoor weer met de pen een pad om de hele rand, maakt er een selectie (ctrl+enter) van en vervolgens kies je in SELECTEREN – SELECTIE OMKEREN en dan delete je de omgekeerde selectie waardoor de rand verdwijnt. Nu kun je de achtergrondkleur van de puzzel veranderen in een kleur die je bevalt en nog wat schaduw toevoegen aan de puzzel laag. Dit doe je door in menu LAAG- LAAGSTIJL -SLAGSCHADUW de volgende waarden in te geven:

Dekking 60%, globale verlichting uitvinken, hoek 120 graden, afstand 5 px en grootte ook 5 px.

en zo ziet het eindresultaat er bij mij uit:

Heel veel plezier met puzzelen…

Aanverwante berichten

Jumbojet

26 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Hallo JJ,

  Daar gaan we weer

  Groetjes Brigitte,

 • BTW

  en dat dankzij twitter..! villa4kidz.nl volgt jou!

  • ๐Ÿ˜€ Hartstikke goed!

 • Wat een leuke website, erg handig voor een photoshop leek ๐Ÿ˜‰

  Lang leve wordpress ๐Ÿ™‚

  • Zo is dat! WordPress rocks! ๐Ÿ˜€
   groetjes,
   Jumbojet

   • LOL :)))))))))))))))))))

 • ik heb het eindelijk gevonde! Ik werkte met CS4 en daar stond het niet in textures, maar ik heb CS3 ook en ik heb het vandaar over gekopieerd! alleszins bedankt!
  San

  • Hoi Sandra,
   Ik heb deze tutorial met CS3 gemaakt, is al een wat oudere tutorial. Ik gebruik beide versies van Photoshop maar had met niet gerealiseerd dat de strucuur niet in CS4 staat. Bedankt voor je reactie en veel plezier van je puzzel.
   Groetjes,
   Jumbojet

 • hoi, ik zou graag de puzzel maken maar ik ben gaan kijken in de voorinstellingen adobe en bij mij staat bij presets het mapje structuren niet, tis wel in engels… dus viond ik de puzzelstructuur niet, kan je me helpen aub?

  • Hoi Sandra,
   De structuur staat echt standaard in Photoshop. Je kunt de structuur laden door op het pijltje te klikken achter structuur in de structuurmaker. Je moet dan naar de map PROGRAM FILES gaan vervolgens ga je naar ADOBE dan naar PHOTOSHOP (de versie die je hebt) naar de map VOORINSTELLINGEN (PRESETS) in de map PRESETS staat een map met STRUCTUREN (TEXTURES) daar staan alle standaard structuren van Photoshop in ook de puzzel. Als je die daarna laadt kun je hem gebruiken. Ik hoop dat het je zo lukt!
   Succes bij het maken van de puzzel ๐Ÿ™‚
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Het is mij gelukt de puzzel te maken, bedankt voor de duidelijke uitleg.
  mvg gessie

  • Graag gedaan ๐Ÿ˜€
   groetjes,
   Jumbojet

 • Hoi

  Het is me gelukt ,bedankt

  • De aanhouder wint ๐Ÿ˜€

 • Hallo
  Ik probeer die puzzel te vinden maar zie het toch ni staan kan da dat het bij mij er ni in staat.
  Groetjes

 • Hallo
  Ik wil die puzzelfoto ook maken maar vind de puzzel ni en ben gaan kijken in Adobe map maar dan zie ik de
  map met voorinstellingen ni staan.
  Groetjes

  • Hallo Sidie,
   Als je nu op de map voorinstellingen klikt zie je daarin een map structuren staan. Klik op deze map en kies daaruit de puzzel. Veel succes bij het maken!
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Ik wil ook een puzzel maken met mijn foto, maar kan in de structuurmaker geen puzzel maken.
  Kan ik deze ergens uploaden?

  • Hoi Margot,
   Als je op het pijltje achter structuur laden klikt moet je naar de Adobe map gaan en in de map Voorinstellingen (presets) klikken dan zie je de puzzel structuur staan. Hij staat er standaard in. Ik hoop dat het je lukt!
   groet,
   Jumbojet

 • Hi,
  Super post, Need to mark it on Digg

  Thank you
  Dirnov

 • Hello,
  Ugh, I liked! So clear and positively.

  Have a nice day
  GlenStef

 • Hi Sonya, that’s nice, thank you.

 • Hi,
  Interesting, I`ll quote it on my site later.

  Have a nice day
  SonyaSunny

Reageer

Archief

Categorie