Nov
5
2009

Hoe maak je een onderwerp los uit de achtergrond?

In deze basis tutorial wil ik jullie laten zien welke verschillende manieren er zijn om een plaatje los te maken uit de achtergrond.

1. Het toverstafje

Hiermee kun je heel simpel grote oppervlakken selecteren en daarna op de selectie verwijderen door op de delete knop te drukken:

Je kunt de instellingen van het toverstafje aders instellen door bijvoorbeeld de tolerantie te verhogen in de optie balk als je met een minder egaal gekleurde achtergrond te maken hebt:

Probeer maar eens wat uit met de verschillende instellingen 😉

2. De pen

Met de pen kun je een onderwerp uit een foto mooi uitsnijden. Ga met je pen rond het onderwerp wat je uit wilt snijden:

Als je helemaal rond bent gegaan met je pen klik je met je rechtermuisknop in je document en kies je voor SELECTIE MAKEN:

Hierna druk je op CTRL + J dan kopieer je de selectie naar een nieuwe laag of je kiest in menu SELECTEREN voor SELECTIE OMKEREN en drukt op je delete knop.

3. Het laagmasker

Als je een laagmasker toevoegt aan een laag kun je de delen die je niet wilt zien in het laagmassker met een zwart penseel wegstrijken. Het grote voordeel van deze methode is dat je een gemaakte fout heel simpel herstelt door met een wit penseel over het teveel verwijderde te strijken 😉 Het is een heerlijke methode, je kunt het nooit verkeerd doen.

4. De veelhoeklasso of de magnetische lasso

Met de veelhoeklasso kun je langs onderwerpen gaan net zoals met de pen, selecteren en daarna CTRL + J om naar een nieuwe laag te kopiëren of selectie omkeren en delete drukken.

De magnetische lasso “plakt”als het ware aan je onderwerp vast zodat het selecteren wat gemakkelijker gaat als met de veelhoeklasso. Probeer het maar eens uit.

Aanverwante berichten

Jumbojet

11 Reacties +REACTIE GEVEN

 • […] op de link om de tutorial hoe maak je een onderwerp los uit de achtergrond te […]

 • Ha Jumbo,
  Het lukte mij helaas niet maar vond een andere methode: Fotootjes openen, achtergrond openen, foto selecteren Ctrl+A, bewerken, knippen, plakken op achtergrond. Dan met toverstafje witte vierkantje selecteren, Deleten, met Ctrl+T verplaatsen en zo ook met de andere fotootjes. Heb het met twee geprobeerd en dat lukt zo te zien ! Kun je met Photoshop ook horizontale en verticale lijntjes trekken ? Zodoende zou het dus ook moeten lukken om verbindingslijntjes te maken onder de fotootjes zoals in een stamboom. Bij voorbaat excuus als ik (dummy) onzin zit uit te kramen !
  Groetjes,
  Rita

  • Hi Rita,
   Goed dat het je gelukt is. Natuurlijk kun je lijntjes trekken. Dit kan op vele manieren pen, penseel, lijn vorm etc. Gewoon uitproberen!
   Groetjes,
   JJ

 • Ha Jumbo,
  Weekend geen tijd gehad. Dank voor deze uitleg. Zoals gezegd: Ik ben (nog) niet zo handig en dacht de stamboom als Word document te maken maar ik begrijp dat dit allemaal in Photoshop mogelijk is. Zal daar de komende dagen ( weken ?) aan gaan werken met jouw aanwijzingen. Misschien toch eerst even terug naar de basis beginselen want ik ben er zomaar ingerold en gaan proberen. Kan wel maar dan duurt het een eeuwigheid voordat je de belangrijkste begrippen beheerst en de basis is toch belangrijk wil je de dingen begrijpen. Zal wel even duren voordat ik zover ben maar het zal uiteindelijk gaan lukken ! Dank je wel en als ik onderweg nog obstakels tegenkom, meld ik me wel weer.
  Groetjes,
  Rita

  • Hoi Rita,
   Je kunt het inderdaad helemaal in Photoshop maken met tekst en al 🙂 Als je vragen hebt hoor ik het wel.
   Groetjes,
   JJ

 • Ha Jumbo,
  Dank voor je reactie. Ben even terug gegaan naar jouw uitleg op de site en het is me inderdaad gelukt om het witte vierkantje om de medaillon met de foto weg te werken echter op een andere achtergrond. Ik zie dus nu een (in dit geval) blauwe achtergrond met keurig het medaillon zonder wit vierkantje. Aangezien ik die medaillon (met de rest van de stamboom allemaal in een zelfde ovalen lijstje) wil gebruiken om de stamboom te maken, moet ik met die ovaaltjes kunnen schuiven. Ik weet immers nog niet hoeveel ruimte ik nodig heb voor al die gegevens. Zoals het nu zonder wit vierkantje netjes op een nieuwe achtergrond staat, kan ik er niet mee schuiven. Ik had dus van internet een ovalen medaillon gebruikt en daarin de betreffende foto(s) geplaatst. Die staan allemaal zo bij mijn afbeeldingen klaar om straks in een bepaalde volgorde op een achtergrond te zetten met de beschrijvingen van de personen. Daarmee moet ik dus kunnen schuiven om een mooi geheel te krijgen maar … zonder dat witte vierkantje eromheen ! Ik begrijp dat ik alleen dat witte vierkantje weg kan krijgen als ik werk op een achtergrond in Photoshop ?
  Lastige tante hè ? Groetjes,
  Rita

  • Hallo Rita,

   Je kunt door masker toepassen te gebruiken het witte randje helemaal wegwerken. Overigens kun je uitstekend schuiven als je het koppelteken tussen de laagthumbnail en het laagmasker aanzet. Maak je de stamboom niet in Photoshop? Dat kan heel goed want je hebt ook het typgereedschap in Photoshop.
   Je kunt de achtergrond die je wilt gebruiken in Photoshop openen en daar de foto’s en de lijstjes inslepen. Je hebt dan allemaal verschillende lagen met foto’s en lijstjes. Je kunt dan alles rangschikken en tekst toevoegen. De tekstlagen kun je prima bewerken in Photoshop, je kunt vaste tekstblokken maken zodat je de ruimte helemaal gelijk in kunt delen zodat het er als één geheel uit komt te zien.
   Als je vragen hebt hoor ik het graag van je.
   Groetjes,
   JJ

 • Hoi Junbojet,
  Je hebt me destijds enorm geholpen met dat gloeieffect. Lang uit de lucht geweest, PC en printer naar de knoppen, nu weer aan de gang. Vele sites bezocht maar die van jou spant de kroon ! Geweldig wat jij allemaal weet en kunt. Mijn vraag: Heb een plaatje van een mooie kleine medaillon en wil daarin de foto’s van de voorouders, ouders en gezin van een hele oude vriend om zodoende een stamboom voor hem te maken. Die foto’s in dat ovaaltje is geen probleem maar om dat ovaaltje zit een wit vierkantje. Als ik de hele stamboom op een wit vel plaats, ook geen prbleem maar ik wil een mooie gekleurde achtergrond en dan zie je dus dat witte vierkantje. Hoe krijg ik dat weg ??? Zoals al eerder vermeld: Bijna 65, niet super handig maar de wil is er !
  In de tutorial ‘onderwerp losmaken’stuit ik direct al op een probleempje n.l. selectie maken staat er niet, wel deselecteren, omkeren, doezelaar, opslaan, tijdelijke pad etc.
  Ik hoop dat je mij kunt helpen. Wordt een mooie verrassing voor die 50-jaar-oude vriend. Jammer dat ik je niet een voorbeeldje kan sturen van de drie medaillons die nu klaar zijn, Indische, oude fotootjes van mensen uit 1872 bijvoorbeeld. Echt mooi ! Mijn bedoeling is dus een mooie warm-bruine achtergrond met daarop in stamboomvorm de medaillons met daarin de foto’s en een beschrijving erbij.
  Dank voor al de te nemen moeite. Groetjes,
  Rita uit Limburg

  • Hi Rita,
   Leuk weer eens wat van je te horen. Als je een gebied met de pen hebt geselecteerd dan kun je door met rechts in je werk te klikken een selectie maken. Die selectie kun je dan via menu SELECTEREN bewerken. Menu SELECTEREN is wat anders dan het menu van de pen maar ook over de pen staat een les op de site. Als je iets weg wilt hebben in je plaatje kun je dat op vele verschillende manieren doen maar de eenvoudigste is wel het laagmasker. Hierover staat ook een les op de site bij de basis lessen.
   Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag van je.
   Groetjes,
   JJ

 • Handige Tutorial!
  Heb je niets over channels? dat wilde ik juist leren 🙁

  Ps.
  Zou je de Nederlandse namen (doezelstraal enzo) ook naar het engels willen vertalen, ik werkt namelijk nog met de engelse versie (en wel meer hier denk ik zo)

  • Hoi Guido,
   Voor de vertalingen heb ik een paar mooie lijstjes op de site staan. Die zijn erg gemakkelijk om te gebruiken voor de vertaling!
   Groetjes,
   Jumbojet

Reageer

Archief

Categorie