Mar
27
2011

Paas collage

Het is alweer bijna zover… Pasen! En daarom heb ik een Paas collage gemaakt. In deze oefening werk je onder andere met het transformatiegereedschap, het menu SELECTEREN, laagmaskers, aanpassingslagen, laagmodus en laagstijl… kortom je zult je niet vervelen! Ik heb de collage in een grootte gemaakt dat ik hem kan gebruiken als bureaublad achtergrond.

Hieronder zie je wat je gaat maken in deze tutorial:

OK, aan de slag!

Voor de collage heb ik verschillende foto’s en een patroon gebruikt:

Kuikentjes
Strik
-Lint
-Narcis
-Gras
-Oud papier texture

tileable_grainy_worn_textures_warm_tones

Als je alle benodigdheden gedownload hebt en het patroon in Photoshop gezet hebt kun je beginnnen. Open een nieuw document in Photoshop van 1600 x 900 px, 72 px/inch. Open het oud papier texture en kopieer of sleep het texture in je document. Toets CTRL + T om  je transformatiegereedschap te activeren en klik met rechts op je werk, kies voor schalen en maak het texture passend voor je canvas.

Open de foto van de kuikentjes en sleep of kopieer deze in je document zodat je zoiets hebt als hieronder te zien is.

Voeg een laagmasker toe aan de laag door op het icoontje onder aan in je lagen palet te klikken. Haal in het laagmasker met een zacht rond zwart penseel zoveel mogelijk van de achtergrond weg zodat je alleen de eieren en de kuikentjes overhoudt. Het geeft niet als er een klein randje achtergrond achterblijft dat verhelpen we later wel.

Klik nu met rechts op de laag van de kuikentjes en kies voor laagmasker toepassen. De laagmasker miniatuur verdwijnt nu uit je lagenpalet en je hebt alleen de kuikentjes en de eitjes over. Dupliceer de laag van de kuikentjes en selecteer de pixels van de kopie laag door de CTRL toets ingedrukt te houden en met je muis op de laag miniatuur te klikken. Ga naar menu SELECTEREN-BEWERKEN en kies voor SLINKEN, slink de selectie met 15 px. Ga dan in hetzelfde menu naar de DOEZELAAR en stel deze in op 5px. Keer de selectie om in hetzelfde menu en delete dan de omgekeerde selectie.

Zet nu de laagmodus van de originele laag van de kuikentjes op BLEKEN zodat je dit krijgt:

Het is de hoogste tijd om de eieren te kleuren. Klik nu op het aanpassinglaag/opvullaag toevoegen icoontje en kies voor volle kleur. Neem #f8b709 voor het ei wat midden tussen de kuikentjes ligt. Je ziet nu dat je hele scherm geel is geworden maar dat gaan we zo verhelpen. Klik met rechts op de gele opvullaag en kies voor uitknipmasker maken. Op deze manier wordt alleen de foto van de kuikentjes en de eitjes geel. Maak in het laagmasker alles wat niet geel moet worden zwart zodat je alleen een geel eitje overhoudt. Hierna zet je de laagmodus van de opvullaag op zwak licht.

Voor het middelste ei gebruik je kleur #eb300d en zet je de laagmodus van de opvullaag op vermenigvuldigen. Voor het laatste ei gebruik je kleur #e730fd, deze laag dupliceer je. Zet de laagmodus van de bovenste laag van de twee op zwak licht en de dekking op 92% en de onderste laag op vermenigvuldigen en 50% dekking.

Maak een nieuwe laag aan en zet daar met een groot zacht penseel met kleur #b82509 een accent bij het middelste ei zoals hieronder in het plaatje te zien is. Ga naar menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en vervaag met 10 px. Zet daarna de dekking van de laag op 25% en de laagmodus o vermenigvuldigen.  Maak weer een nieuwe laag aan en zet daar met kleur #e730fd een accent op het rechtse ei. Vervaag weer met 10 px en zet de laagmodus op vermenigvuldigen en de dekking op 10%.

Dupliceer nu tweede laag van de kuikentjes (die je geslonken en gedoezeld hebt) en sleep de laag helemaal naar boven,boven alle andere lagen in je lagenpalet. Zet de laagmodus op zwak licht en de dekking op 75%. Voeg dan een opvullaag toe boven de laag van de kuikentjes en kies weer voor volle kleur gebruik #ffbe0d, haal in het laagmasker de eitjes weg zodat deze niet gekleurd worden en laat de laagmodus op normaal staan en de dekking op 100%.

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de kuikentjes onder de opvullagen en zet met een zwart zacht groot penseel een zwart accent onder de eieren. Hierna vervaag je de laag met 8 px Gaussiaans en zet je de dekking van de laag op 65%.

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de schaduw van de eieren en zet daar met een groot zacht rond penseel in kleur #431e17 een accent onder de kuikentjes zoals hieronder te zien is. Vervaag met 10 px Gaussiaans en zet dan de dekking van de laag op 35%.

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de schaduw onder de kuikentjes en zet met kleur #f88e05 een accent om de kuikentjes heen zoals hieronder te zien is. Vervaag de laag Gaussiaans met 50 px en zet de dekking van de laag op 25% zodat je een mooi vaag accent krijgt.

Selecteer alle lagen behalve de oud papier laag en de laag van de kuikentjes die op bleken staat en groepeer de lagen. Noem de groep kuikentjes.

Geef de laag van het oud papier een patroonbedekking met een van de patronen uit het set. Ik heb deze genomen:

Maak een nieuwe laag aan onder de groep van de kuikentjes en trek met je rechthoekige selectiekader een rechthoek en vul de selectie met zwart. Vervaag het zwarte vlak met 10 px Gaussiaans en zet dan de laagmodus op zwak licht en de dekking op 75%.

Open de foto van het gras en selecteer met je toverstafje het zwarte gedeelte, keer de selectie om en toets CTRL +J zodat de selectie naar een nieuwe laag gekopieerd wordt.

Sleep of kopieer het gras in je document en sleep het boven de groep van de kuikentjes. Maak het kleiner met je transformatie gereedschap. Dupliceer de gras laag tot je er vier hebt en schuif ze naast elkaar. Varieer een beetje met de hoogte van het gras, in het midden wat lager en in de hoeken wat hoger. Voeg de vier lagen van het gras samen en Âga dan naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEUR AFSTEMMEN. Stel als bron je documentnaam in en zorg dat de oud papier laag de laag is waar de kleur van het gras aan aangepast wordt. Vervaag t0t 75 zoals hieronder in het voorbeeld te zien is.

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van het gras en zet met een zacht zwart penseel een lijn langs de grasrand. Vervaag de laag met 10 px Gaussiaans en zet de dekking van de laag op 10%. Groepeer de laag van het gras en de schaduw en noem de groep gras boven kuikentjes.

Dupliceer de graslaag en schuif deze onder de vervaagde zwarte laag. Selecteer de pixels van de zwarte vervaagde laag en delete de selectie in de laag van het gras. Dupliceer de graslaag waar je het stuk hebt afgehaald en selecteer daar een stukje van. Toets CTRL + J zodat het stukje gras naar een nieuwe laag wordt gekopieerd. Maak zo nog een aantal stukjes van verschillende gedeeltes van het gras en rangschik de lagen totdat je een mooi graslandschap hebt gemaakt. Hierna kun je de kopie graslaag verwijderen je hebt hem niet meer nodig. Voeg alle lagen van het gras onder de kuikentjes samen en noem de groep graslandschap.

Open de  foto van het lint en haal ook het lint uit de achtergrond. Sleep of kopieer het lint in je document en verklein het totdat je zoiets over hebt als hieronder te zien is. Schuif de laag van het lint onder de groep van het graslandschap. Dupliceer dan de laag van het lint en verschuif de kopie lint laag een stukje. Dupliceer zo nog een aantal keer totdat je bovenaan een hele rij hebt van het lint. Dupliceer dan nog een keer en roteer deze kopie met 90 graden naar rechts zodat je aan de zijkant ook lint kunt maken langs de rand. Dupliceer deze laag nog twee keer zodat je aan de zijkant 3 linten hebt. Selecteer alle drie deze stukjes lint van de zijkant en dupliceer deze. Roteer de stukjes lint met 180 graden en schuif ze aan de andere zijkant. Voeg dan alle lagen van het lint samen tot één laag.

Haal de stik uit zijn achtergrond met je toverstafje. Er blijft wat grijs langs de strik zitten dat is de schaduw van de strik, laat dat eraan zitten en sleep of kopieer de strik in je document boven de laag van het lint en verklein de strik met je transformatiegereedschap. Schuif de strik rechtsboven tussen de twee stukjes lint in. Ga  in de laag van het lint staan en ga dan naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEUR AFSTEMMEN. Gebruik de laag van de strik om het lint aan te passen aan de strik.

Dupliceer de laag van de strik en zet de onderste laag van de strik op vermenigvuldigen. Haal bij de bovenste laag met je gummetje voorzichtig de lichtgrijze gedeelten weg. Je hebt nu een  mooie schaduw bij je strik.

Voeg nu boven de laag van de bovenste strik een aanpassings/opvullaag toe en kies voor volle kleur #f1643e, zet de laagmodus van de kleurlaag op zwaklicht en de dekking op 59%. Maak een uitknipmasker van de laag zodat de kleur alleen invloed heeft op de laag van de bovenste strik. Dupliceer de kleurlaag en sleep deze boven de laag van de linten maak ook nu van de kleurlaag een uitknipmasker.

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van het lint en zet in deze laag met een dun hard zwart penseel streepjes langs de zijkanten van alle stukjes lint.

Voeg aan de laag van de zwarte streepjes de volgende laagstijlen toe:

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de streepjes en zet dan op de plaats van de streepjes met een rond zacht penseel een afdruk in kleur #926207. Vervaag deze laag met 2px Gaussiaans , zet de laagmodus hierna op vermenigvuldigen en de dekking op 35%.

Groepeer de lagen van strik, lint, kleurlagen, streepjes en de afdrukken op de streepjes en noem de groep strik + lint.

Open de foto van de narcis en haal de narcis uit de achtergrond. Kopieer of sleep de narcis in je document.Sleep de laag van de narcis boven de groep van de kuikentjes. Verklein en roteer de narcis met je transformatiegereedschap en schuif de narcis op zijn plaats rechtsonder in de hoek. Vervaag de narcis Gaussiaans met 2 px. Maak een schaduw op dezelfde manier als je eerder bij het gras deed.

Voeg aan de laag van de narcis de volgende laagstijlen toe:

Dupliceer de laag van de narcis en sleep de laag boven de groep gras boven kuikentjes. Vergroot de narcis een beetje met je transformatiegereedschap en  roteer een beetje. Dupliceer de vergrootte narcislaag en roteer zodat de narcissen er verschillend uitzien. Voeg aan de beide narcislagen een schaduw toe zoals je dat al eerder deed bij de eerste narcislaag en het gras. Groepeer dan de narcislagen en de schaduwlagen en noem de groep narcissen boven gras.

Dupliceer nu de eerste (kleinere) narcis laag die boven de groep van de kuikentjes staat. Roteer zodat de narcis rechtop staat, dat ziet er een beetje raar uit. Narcissen hangen altijd een beetje daarom ga je met marionet verdraaien (alleen mogelijk met CS5) de narcis een beetje verbuigen zodat hij wat hangt zoals dat normaal is bij narcissen. Als je geen CS5 hebt kun je de bloem verbuigen met je transformatiegereedschap verdraaien. Dat is wel wat meer werk maar het lukt wel 🙂

Dupliceer de krom gemaakte narcis en draai deze horizontaal om. Schuif de beide narcissen op hun plek en maak een schaduwlaag voor allebei de narcislagen. Groepeer dan de drie narcissen en de schaduwlagen en noem de groep narcissen onder gras.

Maak een nieuwe aanpassings/opvullaag aan en kies weer voor volle kleur zorg dat je de laag tussen de groepen kuikentjes en narcissen onder gras komt. Gebruik hiervoor kleur #f88e05. Haal in het masker van de kleurlaag de binnenkant van de kuikentjes en de eitjes weg. Zet de laagmodus op zwak licht en de dekking op 25%.

Maak een nieuwe laag aan onder de groep lint + strik en vul de laag met kleur #b57007. Maak een ovale selectie zoals hieronder te zien is met je ovale selectiekader. Zet de doezelaar (SELECTEREN-BEWERKEN-DOEZELAAR) op 25 px en delete de selectie in de laag. Vervaag de laag GAUSSIAANS met 25 px en zet de dekking van de laag op 15%. Voeg een laagmasker toe aan de laag en ga dan naar de groep graslandschap.Selecteer de zwarte vervaagde ondergrond in de groep en vul dan de selectie in het laagmasker van de gekleurde laag met zwart.

Hieronder een overzicht van de lagen en groepen in je lagenpalet.


Je Paas collage is hiermee helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

12 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Hallo Jumbojet

  Nogmaals bedankt voor je antwoord.

  Niettegenstaande je duidelijke lesje lukt het me nog niet om het gewenste resultaat te bekomen.
  Het blijft voor mij een raadsel wat ik mis doe.

  Heb jij soms nog een ander idee wat ik eventueel fout doe want als ik het toepas zoals in het lesje en de originele laag op bleken zet dan zie ik de poten van de kuikentjes bijna niet meer.

  Sorry… maar ik geef niet graag op!

  Groetjes Bonobeertjes

  • Misschien heb je iets teveel weggenomen in de originele laag. Wat je zou kunnen doen is in plaats van het deleten van de zwarte rand in de kopie laag een laagmasker toevoegen. Je kunt dan in het laagmasker de pootjes bestrijken met een wit zacht zwak afgesteld penseel wit zodat deze weer beter zichtbaar worden. Als je een pen tablet hebt kun je dit heel nauwkeurig doen maar ook met de muis is het te doen.
   Succes! De aanhouder wint!

  • Hallo Jumbojet

   Bedankt alweer voor je antwoord!

   Ik ben nu al wat verder geraakt in mijn ontwerp. Ik denk dat mijn probleem in het begin van het lesje veroorzaakt werd door het niet werken met de afbeeldingen van de door jouw opgegeven sites waar je deze kon downloaden.
   Kan je deze daar altijd free downloaden? Ik vind het wel een probleem als je steeds moet inloggen op sites, die ik niet ken! Ik ben daar niet zo mee vertrouwd!
   Een vraagje: ik zou het zeer op prijs stellen als jij de gebruikte materialen bij je lesjes voegt ,of kan of mag dat niet?

   Hier volgen nog enkele extra vraagjes.

   In het lesje vraag je om aan de narcissen onder het gras dezelfde schaduw toe te voegen als aan de eerste narcis. Bedoel je met die schaduw de laagstijlen gloed binnen en de laagstijl lijn? Ik zie bij de eerste narcis wel op één van de afbeeldingen blijkbaar een zwarte schaduw bedoel je die soms maar er wordt in het lesje wel niet vermeld met welke waarden je die moet toepassen. Dus het is een beetje onduidelijk voor mij wat je daarmee bedoelt?

   Gebruik je als je de afbeeldingen downloadt van je opgegeven sites de afbeeldingen met de grootste afmetingen of heeft dit geen belang voor het maken van het ontwerp?

   Dit was het dan, een hele boterham!

   Bedankt als je me wilt verder helpen en nog een gezellige zondag gewenst met de groetjes van Bonobeertjes

   • De sites waarnaar ik verwijs zijn prima sites waar je zonder problemen kunt registreren en downloaden. Ik gebruik alleen freebies dus nergens hoef je te betalen voor spullen.
    Je maakt bij het gras een schaduw. Op dezelfde manier maak je bij de narcissen een schaduw. Dat doe je dus met een zwart penseel en niet met de laagstijl slagschaduw.
    Ik neem meestal de grootste afbeeldingen omdat die het scherpste zijn.

    grtz,
    JJ

    • Hallo Jumbojet

     Alweer bedankt voor je aandacht en je antwoord op mijn vragen, zonder jouw hulp had ik er niet veel van ‘gebakken’.

     Ik had het ontwerpje al afgemaakt maar zal dus nog wel de schaduw van de narcissen een beetje moeten aanpassen, alhoewel ik vind dat mijn huidige resultaar er best mag wezen.
     Maar ja, hoe kan dat anders, het was ook alweer een schitterend lesje van Jumbojet!

     Nog een gezellige dag met photoshopgroetjes van Bonobeertjes

 • Hallo Jumbojet

  Ik wou je paaskaartje maken.

  Ik heb al een probleem in het begin van het lesje namelijk als je die kuikens en het ei zo goed mogelijk moet selecteren. Daarna moet je kiezen voor laagmasker toepassen. Deze laag dan dupliceren, ctrl en klik op het icoontje van die kopielaag, kies voor bewerken slinken met 15 pixels en bewerken doezelaar 5 pixels, dan de selectie omkeren en kiezen voor delete. Dan moet je aan de originele laag de overvloeimodus bleken geven.
  Ik ben met deze werkwijze vertrouwd maar bekom niet je resultaat, weet niet wat ik fout doe???
  Ik ben al verschillende keren opnieuw begonnen maar het lukt me niet!

  Hopelijk kan jij me helpen, alvast bedankt, groetjes Bonobeertjes

  • Hoi,
   wat gaat er precies mis dan? Wat is er anders als bij?
   grtz,
   JJ

   • Hallo Jumbojet

    Alvast bedankt voor je antwoord, wat een snelle service!

    Heb jij de afbeelding van de kuikentjes als je ze op de achtergrond hebt gesleept, bewerkt met transformatie schalen, vergroten?

    De kleuren kloppen totaal niet, bij mij worden die kuikentjes veel lichter als ik de originele laag op bleken zet. De originele laag is toch de laag waarop ik het laagmasker heb op toegepast, veronderstel ik?
    Ligt de kopie laag van de kuikentjes onder de originele laag?
    Misschien klopt mijn volgorde van de lagen niet of pas ik het bleken toe op een foute laag?
    Bij jouw afbeelding is dan ook die zwarte rand weg, die was achtergebleven na de selectie van de kuikentjes, bij mij dus niet?

    Dit zijn een paar vraagjes die ik je stel, sorry dat ze misschien nogal onduidelijk overkomen, ik kan het echt niet beter omschrijven.

    Groetjes Bonobeertjes

    • De originele laag ligt onder. Om de zwarte rand kwijt te raken zet je die laag op bleken. De kopielaag heeft de zwarte rand niet want die heb je eraf gehaald. De kopie laag ligt boven de originele lag en daar is de laagmodus normaal. Hierdoor zie je geen zwarte rand meer rond je kuikentjes. De gebleekte rand zie je met daarboven de laag van de kuikentjes zonder rand.
     Ik hoop dat je zo verder kunt.
     Grtz,
     JJ

 • Gelukt!
  Bedankt
  Marly

 • Hallo Jet

  Zou je me kunnen zeggen hoe ik de foto’s van de kuikens en het gras kan downloaden?

  Groetjes Marly

  • Klik op actions, view al sizes en dan download
   Grtz,
   JJ

Reageer

Archief

Categorie