Sep
11
2010

Oerwoudtekst

Dit lieflijke oerwoud tekst tafereel is het resultaat van een potje stoeien met het transformatie gereedschap, slimme objecten en verschillende laagstijlen. Natuurlijk ga je ook aan de slag met de pen en menu FILTER. Lekker van alles wat!  De originele  Engelse versie van de les was ooit  hier  te zien maar is helaas niet meer online. Ik heb deze tutorial vertaald naar aanleiding van een verzoek van een trouwe bezoeker. Dit is het eindresultaat van deze les:

OK, aan de slag! Je kunt zelf een foto kiezen en lekker vaag maken voor je achtergrond of deze nemen:

Voor de blaadjes neem je dit blad texture:

Begin met het maken van het blaadje. Hiervoor open je een nieuw Photoshop document van 700 x 500 px en 72 px/inch 8 bits met een transparante achtergrond. Open het blaadje in Photoshop en zet de modus op RGB  kopieer het blaadje in je nieuwe document. Toets CTRL +T om je transformatie gereedschap te activeren en klik dan met rechts op je werk. Kies voor verdraaien:

Vouw de punten van je blad naar binnen zodat het er ongeveer zo uit ziet:

Maak een mooie punt aan je blaadje door wat met de handels te bewegen:

Als je je blaadje niet helemaal mooi puntig krijgt kun je met je veelhoeklasso het puntje mooi afmaken. Hierna ga je de andere kant van het blaadje maken. Ook nu ga je weer met verdraaien aan de slag. Beweeg de hoek rechtsonder naar boven toe zorg dat de handels parallel lopen:

Doe hetzelfde met de hoek links boven:

Haal het kleine bruine vlekje uit het blad weg door je kloonstempel te gebruiken  toets ALT en klik vlak bij het vlekje zodat je een mooi groen stukje hebt en stempel dan over het bruine plekje tot het weg is. Je kunt in CS5 de nieuwe optie vullen met behoud van inhoud te gebruiken. Dan selecteer je het gebied van het plekje en kies je in menu BEWERKEN voor VULLEN- met behoud van inhoud.

Ga nu in hetzelfde menu TRANSFORMATIE naar VERVORMEN en PERSPECTIEF geef het blaadje een beetje van allebei zodat het wat minder plat wordt:

Dupliceer de laag van het blaadje vier keer. Verdraai vier van de vijf lagen en laat één laag uitstaan deze gebruik je later als topblad. Verdraai de vier lagen zodat de blaadjes er verschillend uitzien.

Geef nu ieder blaadje een slagschaduw als laagstijl. Het grootste blad heb ik bovenop liggen en deze krijgt een wat grotere vagere slagschaduw. Hieronder de instelling die ik aan het bovenste blad heb gegeven.

Stel bij de andere blaadjes de slagschaduw wat scherper in. dus minder afstand en niet zo groot en wat meer dekking.  Vooral als ze dicht bij elkaar zijn en wat kleiner zijn stel je de slagschaduw scherper in. Probeer wat uit met de instellingen totdat je tevreden bent. Het is echt een kwestie van gevoel, gewoon uitproberen.

Voeg dan aan de blaadjes schuine kant en reliëf toe stel als volgt in:

Waarmee je dit effect bereikt:

Om wat diepte te geven aan de lagen ga je via menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN de blaadjes vervagen. Voordat je het filter toedient ga je de betreffende laag eerst omzetten in een slim object zodat je later nog wat extra accenten kunt aanbrengen. Begin met het onderste blaadje, zet de laag om in een slim object en vervaag het blaadje GAUSSIAANS met 2,6 px. Herhaal dit bij de bovenliggende blaadjes lagen en stel de vervaging lager in hoe hoger je in je lagenpalet komt. Probeer daar een beetje mee te experimenteren. De bovenste laag moet het minste vaag zijn om het effect van diepte mooi te krijgen.

In je lagenpalet zie je bij de lagen een apart wit vakje(slimme filters). Hierin kun je met een zwart penseel de gebieden bestrijken waar je minder vaagheid wilt hebben. Bestrijk de middengebieden van de bladeren en laat de randen zoals ze zijn. Alle gebieden die je met zwart bestrijkt raken het filter kwijt. Als je je penseel wat minder dekking geeft (stel in boven in de opties balk) dan kun je hele mooi zachte accenten aanbrengen. Met zwart haal je de vaagheid weg en met wit komt de vaagheid weer terug net als bij een laagmasker dus.

Op deze manier kun je dus een mooi groepje met blaadjes maken. Verdraai ze maak ze kleiner, roteer, leef je uit!  Verdraai ook de achterkanten van de blaadjes. Werk de slimme filters bij als je ergens meer of minder vaagheid wilt hebben. Het ziet er bij mij nu zo uit:

Zo nu weet je hoe je groepjes blaadjes maakt, sla je document met je blaadjes op want die heb je later hard nodig. Nu gaan we verder met de vruchtjes. Open hiervoor een nieuw document in Photoshop van 600 x 458 px, 72 px/inch, 8 bits met een witte achtergrond. Neem je ovale selectiekader en selecteer een bolletje. Maak een nieuwe laag aan en vul de selectie met kleur #ff0000 noem de laag van het bolletje deel.

Geef de laag de volgende laagstijlen:

Maak een nieuwe laag aan en neem je pen, zet je pen in de pad modus boven in de opties balk. Zet ongeveer in het midden van je document boven een punt. Houdt de shift toets ingedrukt en zet nu aan de onderkant ook een punt.  Je hebt nu een mooie rechte lijn gemaakt. Voeg nu een ankerpunt toe aan de bovenkant en sleep dat meteen een flink stuk naar rechts. Voeg ook nog een ankerpunt toe aan de onderkant en sleep dat een klein stukje naar rechts. Klik nu op je werk en kies voor selectie maken. Vul de selectie in een nieuwe laag met zwart. Dupliceer de laag en roteer de kopielaag horizontaal. Houdt de shift toets vast en sleep de kopie laag tegen de originele laag aan. Je hebt nu de basis voor de vorm van het vruchtje gemaakt. Voeg de beide lagen samen:

Groepeer de deel laag en noem de groep vrucht, dat is later handig als er meer deel lagen komen. Dupliceer de deel lagen en vul daarmee van onder naar boven je vruchtvorm. Indien de bolletjes in de deellagen te groot zijn kun je ze eerst verkleinen met je transformatie gereedschap.

Als je de hele vrucht gevuld hebt zet je de zwarte vormlaag uit en voeg je de vrucht groep samen. Neem nu je doordrukken  gereedschap stel de grootte in op 180 en de hardheid op 0%. Zet het bereik op schaduwen en de belichting op 25%. Ga nu langs de rand van je vruchtje en klik een keertje in het midden.

Neem je tegenhouden gereedschap en stel de grootte in op 168, hardheid 0%. Zet het bereik op hooglichten en de belichting op 17% ga lichtjes over het vruchtje heen en bestrijk vooral het middelste gedeelte.

Het vruchtje is klaar op de blaadjes na. Ga naar je blaadjes document en groepeer de lagen van je blaadjes. Sleep de groep in het document van je vruchtje en maak de blaadjes op maat met je transformatie gereedschap. Roteer en verdraai de blaadjes. Dupliceer de groep en roteer de groep horizontaal. Ga daarna nog wat schuiven met de tweede groep, roteer en verander zodat het er weer anders uitziet als bij de orignele groep. Dupliceer een van de blaadjes en schuif die in het midden verklein het een beetje. Neem je pen en maak daarmee de vorm voor het steeltje.

Zet de voorgrondkleur op #6c8f07 zet je penseel grootte tussen 7-11 px( kijk even hoe de dikte van het steeltje het mooiste bij jou vruchtje past)  en de hardheid op 0% omlijn je pad in een nieuwe laag die je onder de groepen van de blaadjes maakt. Klik weer op je pen gereedschap en klik dan rechts op je werk en kies voor pad omlijnen. Verwijder hierna het pad.

Geef de laag van het steeltje als laagstijl schaduw binnen:

Selecteer de lagen van je vruchtje en het steeltje en de twee groepen met blaadjes en groepeer deze, noem de groep vruchtje.

We hebben nu de blaadjes en het vruchtje gemaakt en kunnen dus beginnen met het versieren van de vage foto van het bos. Open de vage foto van het bos en zet de afbeeldingsgrootte op 1000 X 750 px.  Maak een nieuwe laag, neem je pen en zet twee punten:

Voeg ankerpunten toe tussen de twee punten en verschuif de ankerpunten zodat je een grillige lijn krijgt.

Zet de voorgrondkleur op #77aa01 grootte van je penseel  op 15 pt en 0%. Omlijn het pad en noem de laag wingerd.

Maak nog een nieuwe laag aan en herhaal dan de stappen als je bij wingerd deed alleen zet je de punten nu anders zodat het je twee verschillende kronkelige lijnen krijgt: Geef de twee lagen van de wingerds schuine kant en reliëf als laagstijl.

NB: Kopieer de laagstijl als je hem op een laag hebt gegeven naar de andere laag door met rechts op de laag te klikken en te kiezen voor laagstijl kopiëren. Ga dan naar de andere laag en kies voor laagstijl plakken.

Sleep nu de blaadjes groep in je document en maak deze kleiner zodat de blaadjes mooi passen aan de wingerd. Zet de slimme filters uit of werk in het slimme filter bij met een klein zwart penseeltje waar nodig. Zorg dat de laag van de wingerd boven de groep van de blaadjes is in je lagenpalet.

Dupliceer de verkleinde groep, roteer, verklein  en varieer met het aantal lagen dat je aanzet tot je tevreden bent met de blaadjes aan je wingerd lagen.

Maak een nieuwe laag aan en noem die kronkel neem je penseel en stel het in op ongeveer 7 px in dezelfde voorgrondkleur als je zojuist voor de wingerd hebt gebruikt. (#77aa01)

Maak de kronkel mooi op maat en hang hem aan de wingerd. Kopieer de laagstijl van de wingerd op de kronkel en dupliceer de kronkel nog een paar keer. Selecteer hierna alle lagen en groepen en groepeer ze in een groep die je wingerd 1 noemt.

Ga naar je document van jet vruchtje en sleep de vruchtje groep in je document. Verklein de vruchtje groep flink en hang het vruchtje met het steeltje aan de onderste wingerd. Voeg de groep van het vruchtje samen en dupliceer de laag. Selecteer de pixels van de laag van het vruchtje en maak een nieuwe laag aan. Vul de selectie in de nieuwe laag met zwart en vervaag de laag Gaussiaans met 3,5 px.

Sleep de zwarte laag onder de laag van je vruchtje en voeg de twee lagen samen. Dupliceer de nieuwe samengevoegde laag en plaats een vruchtje met schaduw aan de bovenste wingerd:

Tik je tekst met lettertype Tw Cen MT Condensed extra bold.

Dupliceer de laag twee keer verander de kleur van de onderste tekstlaag in #0e1a03. Selecteer alle drie de lagen en zet de lagen om in pixels. Zet de twee bovenste lagen uit en vervaag de onderste (groene) laag Gaussiaans met 1.7 px:

Zet de middelste tekstlaag aan en vervaag deze via menu FILTER op de volgende manier:

Zet de bovenste laag aan en geef deze de volgende laagstijlen:

NB: Kleur #a6c439

NB: kleur #202b0e

Ga naar je wingerd 1 groep en selecteer de lagen van de wingerds en de kronkels. Groepeer deze en dupliceer de groep. Sleep de kopie groep boven de tekstlagen en voeg de groep samen:

Je kunt de wingerd en kronkellaag ook nog horizontaal roteren met je transformatie gereedschap zodat deze niet zoveel op de onderste lijkt. Om de suggestie te wekken dat de tekst doorregen is met de wingerd haal je nu met een klein gummetje voorzichtig weg wat “achter” de tekst moet verdwijnen. Je kunt dit overigens ook doen door een laagmasker aan de laag van de wingerd en de kronkels toe te voegen door op het icoontje onder aan in je lagenpalet te klikken. Haal hierin dan met een zwart penseeltje weg wat je wilt laten verdwijnen. Als je een foutje maakt kun je met een wit penseeltje de boel weer herstellen, dat is met een gummetje toch een stuk lastiger 🙂 Als je voor het laagmasker kiest moet je als je klaar bent met het door rijgen van de tekst het laagmasker toepassen op de laag zodat je de laag verder kunt bewerken. Je doet dit door op het laagmasker te klikken en te kiezen voor laagmasker toevoegen.

Hang dan nog een vruchtje aan de onderste wingerd aan de linkerkant:

Sleep dan vanuit je vruchtje document de vruchtje groep nog een keer in je document.  Zet het vruchtje in de linker bovenhoek, maak hem een beetje groter en schik de blaadjes:

Zet het vruchtje ook in de andere bovenhoek maar verberg de laag van de vrucht en schik de bladeren:

Voor de finishing touch heb ik 2 verschillende brushsets gebruikt  Es-chic sparkles  en Startrails brushes. Download de brushes of neem een leuke van jezelf en zet wat afdrukken hier en daar om de tekst heen. Doe dat in een nieuwe laag zodat je eenvoudig wat te veel is weg kunt gummen. Als je niet weet hoe je een penseel in Photoshop moet zetten kun je dat hier lezen. Voeg aan de laag van de sterretjes gloed binnen als laagstijl toe:

Hiermee maak je je oerwoud tekst helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

4 Reacties +REACTIE GEVEN

  • Tjonge jonge, in het oerwoud van lagen raakte ik verstrikt in de wingerds. Niet volgens jouw voorbeeld gelukt, maar toch een aardig resultaat en een produktief avondje!

    • Er zijn gelukkig altijd meerdere wegen om in Rome te komen 🙂 Deze les is ook behoorlijk pittig, erg goed dat je toch aardig op scheut geraakt bent.
      Groetjes en tot ziens op de site!
      JJ

  • […] op de link om de tutorial oerwoudtekst te […]

  • Hoi Jumbojet

    Wat is de les duidelijk uitgelegd mijn grote dank hiervoor.

    Gr Joke

Reageer

Archief

Categorie