May
11
2012

Kubisme

Super leuk deze kubus vond ik een tijd gelede op internet. Helaas is de site niet meer online.
Je bedekt de bekende kubus op een manier die jij leuk vindt met Photoshop. Heel eenvoudig want het PSD file van de kubus kun je downloaden en daarna is het super simpel om de foto’s toe te voegen. Je kunt je fantasie de vrije loop laten en de foto’s op allerlei manieren op de kubus zetten.

Je maakt in deze tutorial gebruik van het selectie gereedschap, het transformatiegereedschap en laagstijlen. Het resultaat kun je helemaal zelf bepalen dat ligt er helemaal aan welke foto’s je gebruikt en hoe je de foto’s op je kubus zet. Doe dit maar lekker zoals je zelf wilt.

De kubus kun je Landy_cube_file-org downloaden. Als je hem in Photoshop  opent zie je dit:

Je ziet twee lagen eentje met de basis van de kubus en eentje met vierkantjes. Je kunt nu op verschillende manieren de kubus met foto’s bedekken. Om één vierkantje met een foto te bedekken ga je als volgt te werk.  Selecteer een vierkantje wat je wilt gaan bedekken. Open de foto die je wilt gaan gebruiken. Selecteer daar het vlak dat je wilt gaan gebruiken of neem de hele foto en toets dan CTRL + C. Ga naar het document van de kubus en ga naar menu BEWERKEN-  SPECIAAL PLAKKEN-PLAKKEN IN. Je hebt nu de selectie van de foto in je document geplakt op de plek van het witte vierkantje wat je geselecteerd hebt.

Je hebt een nieuwe laag in je document erbij gekregen. Dit is de laag van de foto die je zojuist in je document geplakt hebt. Je kunt nu met het transformatiegereedschap je foto vergroten of verkleinen. Door via menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-SCHALEN te kiezen. Houdt de shift toets ingedrukt zodat alles mooi in verhouding blijft.

Gebruik nu uit het menu TRANSFORMATIE  VERVORMEN en schuif met de hoekjes totdat je tevreden bent met de plaats van de foto. Je kunt wat meer diepte geven door  de handels te verplaatsen. Doe dat naar eigen inzicht. Alle vierkantjes zijn verschillend dus bij ieder vierkantje kun je dat helemaal anders doen.

Geef de laag van de foto een gloed buiten als laagstijl. Stel in zoals hieronder te zien is. Gebruik voor de kleur # 7f7f7f.

Je kunt er ook voor kiezen om de foto aan een zijde van de kubus te plakken. Selecteer dan de vierkantjes aan die kant en plak de foto weer met plakken speciaal in die vierkantjes. Gebruik je transformatiegereedschap weer om te fine tunen.

Je kunt ook bijvoorbeeld een rijtje van drie vierkantjes bedekken met een foto. Leef je lekker uit. Vakantiefoto’s, je vrienden van Facebook of familieleden, foto’s uit de oude doos, je huisdieren. Wat je maar wilt. Niet moeilijk en erg leuk! Je kunt er ook nog een leuke achtergrond achter zetten naar eigen wens.

Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb.

Aanverwante berichten

Jumbojet

18 Reacties +REACTIE GEVEN

 • enig idee hoe de laag van de lijnen gemaakt wordt?

 • wat een leuke les zeg, heb hem gemaakt in paintshop pro is best te doen, bedankt
  https://www.facebook.com/ria.wolters.73

 • het lukt maar niet om de foto in de kubus te krijgen, steeds verschijnt het JPEG logo in de kubus en NIET de foto.

  • Hoi Leny, heb je de foto geopend in Photoshop? Zie je de foto dan wel?

   • ja, als ik de foto open, dan is deze zichtbaar, maar na cmd + C (apple) en dan Bewerken- speciaal plakken – plakken in- staat het JPEG logo in de kubus en niet de foto.

    • Heb je het al met een andere foto geprobeerd? Ik heb dit zelf nog niet meegemaakt op mijn windows machine.

     • ben eruit.Als de foto geopend is, CMD A, dan CMD C, dan PLAKKEN IN.

 • het is me gelukt met de toverstaf
  dank u

 • ik zou graag een foto in verschillende vakje hebben
  hoe krijg ik dan de lijnen er boven

  • De vierkantjes die je wilt gebruiken selecteren en dan de foto erin plakken zoals omschreven in de tutorial. Herhalen bij verschillende vakjes indien gewenst. Zorg dat je alleen het wit selecteert anders bedekt de foto de zwarte lijnen.
   Grtz,
   JJ

 • Heb vandaag de leuke kubus gemaakt. Bedankt voor het toezenden hiervan.

  Groetjes Berthy

 • Hallo jumbojetje

  De achtergrond is ook gelukt hoor. Gewoon op Cube Base gaan staan.
  Nog eens een dikke dank u wel.

  Grtjs Nathalie

 • Super! Het is gelukt dank u wel jumbojetje.
  Juist nu de achtergrond nog een kleurtje kunnen geven en het is compleet.
  Achtergrond kleuren is gelukt maar de lijnen van kubus is ook mee gekleurd en die moeten zwart blijven. Als je me hier nog eens kunt bij helpen?

  Grtjs Nathalie

  • Hoi Nathalie,
   Als je onder de laag van de basis een nieuwe laag aanmaakt en deze vult met een kleur naar keuze of een texture wat je leuk vindt dan blijven de lijnen zichtbaar.
   Grtz, JJ

 • Ik had gisteren het zelfde probleem. Het lukte wel om de foto over de verschillende vierkantjes te plakken maar lijnen waren niet zichtbaar. Heb dan ook geprobeerd met plakken speciaal maar dan werd de volledige foto niet zichtbaar. Moet we misschien elk vierkantje appart uit foto halen. En met welk gereedschap selecteren we best het vierkantje? Ik heb het met de lasso gedaan.

  Grtjs Nathalie

  • Hoi Nathalie,

   Ik zelf heb het toverstafje gebruikt om de vierkantjes te selecteren. Je selecteert dan alle vierkantjes. Daarna heb ik op de knop verwijderen uit de selectie geklikt boven in de opties balk en met de veelhoeklasso de vierkantjes geselecteerd die ik niet in de selectie wilde hebben. Hierna hield ik dus alleen het vierkantje of de betreffende vierkantjes over die ik wilde bedekken met de foto. Het is belangrijk dat je selectie niet de zwarte basis bedekt want anders plak je de foto over het zwart en zie je dus geen lijnen.

   Ik hoop dat het zo lukt.
   Grtz,
   JJ

 • hoe krijg ik de lijnen van de kubus boven op de foto’s

  • Hoi Maria, Je plakt de foto in het geselecteerde gedeelte van de vierkantjes. Je kunt dan met je transformatie gereedschap schuiven, schalen, vervormen totdat je de gewenste vorm hebt. De foto wordt dus geplakt op de vormen van de vierkantjes waardoor de onderliggende zwarte vorm van de basis van de kubus zichtbaar blijft.
   grtz,
   JJ

Reageer

Archief

Categorie