Jul
20
2013

Jeans collage

Grunge, vintage en used ik ben er dol op en knutsel er veel mee in Photoshop. Deze jeans collage is er een voorbeeld van. Je werkt in deze les met de pen, paden, het typ gereedschap, de toverstaf, het penseel, het transformatie gereedschap, laagstijlen en laagmaskers. Verder werk je ook nog met menu AFBEELDING en aanpassingslagen. Hieronder zie je wat je gaat maken:

jeans collage

Ik heb de
volgende spullen gebruikt bij het maken van de les:
– jeans
– zonnebril
-hoedje
-gympen
-cross-stitch-psddude
-Marks-and-scratches
-Vintage textures  (ik heb nr 2 van de set genomen)
-mr. Sirloin BTN font
– crumbled paper textures (ik heb nr 6 van de set genomen)

Open een nieuw document in Photoshop van 1920 x 1080 px met een witte achtergrond. Open de foto van de jeans en dupliceer de laag in je document via menu LAAG-LAAG DUPLICEREN. Roteer de laag van de jeans 90 graden naar rechts met je transformatiegereedschap (CTRL +T, rechts klikken en dan kiezen in het menu) Daarna schaal je de foto zodat hij mooi op je canvas past.

jeans collage 1

Open nr. 2 van de textuur set in Photoshop en selecteer de witte achtergrond
met je toverstafje. Keer de selectie om en toets dan CTRL +J. Je krijgt nu een nieuwe laag met daarin alleen het papier. Dupliceer het papier textuur in je document.

jeans collage 2

Ga naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN en kies voor MINDER VERZADIGING. Ga dan in hetzelfde menu naar NIVEAUS en stel in zoals hieronder te zien is in het voorbeeld. Tot slot ga je in het zelfde menu naar  KLEURTOON/VERZADIGING  de instellingen zie je hieronder in het voorbeeld.

jeans collage 3

Dupliceer de laag van het papier textuur 2x zodat je 3 lagen met papier textuur hebt boven de jeans laag. Noem de lagen papier 1, 2 en 3.

jeans collage 4

Verspreid de lagen van de papier texturen over je document met je verplaatsen gereedschap zodat je
ze allemaal kunt zien.

jeans collage 5

Open een van de foto’s, ik ben begonnen met de zonnebril. Dupliceer de laag van de zonnebril in je document en schuif de laag boven de laag van papier textuur 1. Schaal de zonnebril flink kleiner en schuif hem dan boven de laag van papier 1. Schaal hem zo klein dat hij past op het textuur. Klik dan met rechts op de laag van de zonnebril in je lagenpalet en kies voor uitknipmasker maken. Schaal indien nodig de foto nog wat kleiner.

jeans collage 6

Ga nu in de laag van papier 1 staan en klik met rechts terwijl je de CTRL toets ingedrukt houdt op de laagminiatuur. Je hebt nu de pixels van de laag geselecteerd. Ga naar menu SELECTEREN-BEWERKEN en slink de selectie met 10 pixels.
Ga nu naar de laag van de zonnebril en voeg een laagmasker toe aan de laag.

jeans collage 7

Maak een nieuwe laag aan boven de laag van de zonnebril en noem de laag krassen maak een uitknipmasker van
de laag zodat alleen de foto krassen krijgt. Zet de voorgrondkleur op #ded8d8 en zet met een van de penselen een paar afdrukken. Doe dat naar eigen inzicht.

jeans collage 8

Selecteer de 3 lagen van het papier, de foto en de krassen laag. Toets dan CTRL + E zodat de lagen
samengevoegd worden tot één laag. Noem deze laag foto 1.

jeans collage 9

Handel op dezelfde manier bij papier laag 2 en 3 zodat je boven de jeans laag 3 lagen hebt met
foto 1, 2 en 3.

jeans collage 10

Verdeel de foto’s over je canvas en roteer ze een beetje met je transformatiegereedschap.

jeans collage 11 a

Maak een nieuwe laag aan boven de laag van foto 1. Noem de laag zwarte hoek. Selecteer de pixels van foto 1. Zet de voorgrondkleur op zwart en trek een zwart naar transparant verloop in de rechter boven hoek. Zet de dekking van de
zwarte laag op 25%. In de tegenovergestelde hoek van de foto maak je met wit in een nieuwe laag een verloop. Zet ook de dekking van de witte laag op 25%.

jeans collage 12

Selecteer de pixels van de laag van foto 1. Maak een nieuwe laag aan onder de laag van foto 1 en noem
deze schaduw. Ga naar het tabblad paden. Hou ALT ingedrukt en klik op het icoontje tijdelijk pad maken. In het menu geef je bij de tolerantie 10 pixels in.

jeans collage 13

Neem de pen en kies voor de optie ankerpunt toevoegen. Voeg een paar ankerpunten toe naar eigen
inzicht. Ik heb er aan iedere zijde 1 tussen gevoegd. Ga dan in het menu van de pen naar ankerpunt omzetten.

jeans collage 14
Zet de ankerpunten om totdat je zoiets hebt als hieronder te zien is in het voorbeeld. Ik heb even de jeans achtergrond en de andere foto’s uitgezet zodat ik beter kan zien wat ik aan het doen ben. Ankerpunten kun je verslepen door de
CTRL toets in te drukken. Dat heb ik in de hoeken gedaan.
Vervolgens heb ik het middelste ankerpunt omgezet. Maak een selectie van het pad en vul de selectie in de schaduwlaag met zwart. Vervaag de selectie met 5 px Gaussiaans. Zet de dekking van de laag op 35%.

jeans collage 15

Selecteer de lagen wit, zwart, foto 1 en schaduw en groepeer de lagen in een groep die je foto 1 noemt.

jeans collage 16

Herhaal de stappen bij de andere foto’s. Zet dan de jeans laag ook weer aan.

jeans collage 17

Voeg aan de groep van de foto van de zonnebril een laagmasker toe en haal daarin het gedeelte weg dat boven de zak is zodat het lijkt alsof de foto in de zak zit.

jeans collage 18

Maak een nieuwe laag aan boven de groep van foto 1 en noem de laag schaduw. Zet met een zacht zwart penseel van ongeveer 20-25 px grootte een lijn langs de zak. Vervaag de laag met 10 px Gaussiaans en zet dan de dekking van de
laag op 20%.

jeans collage 19

Tik met het font Sirloin BTN de teks in grootte 60 pt. Kleur maakt niet uit want daar zie je straks niets meer van. Zet de voorgrondkleur op zwart en neem van de stitch brush set de threads brush. Verander niets aan de grootte. Klik met rechts op de tekstlaag en kies in het menu voor omzetten in tijdelijk pad. Zet de tekstlaag uit en omlijn het pad met de threads brush in een nieuwe laag. Verwijder het pad en zet dan de dekking van de laag van de zwart gestikte letters op 62%.

jeans collage 20
Tik nu een j en sleep de letter boven de zwart omlijnde j. Maak een tijdelijk pad van de laag van de j.
Maak een nieuwe laag aan en omlijn het pad met kleur #04607a. Herhaal deze stappen met de andere letters van het woord met verschillende kleuren. Ik heb #c7f413, #c496dd, #f9ca67 en #035da4
gebruikt.

jeans collage 21

Voeg aan de laag van de gekleurde gestikte letters een schuine kant en reliëf toe als laagstijl.

jeans collage 22

Groepeer de lagen van de tekst in een groep die je tekst noemt.

Ik vind de foto’s nog niet used genoeg eruit zien dus daarom heb ik een crumbled paper textuur genomen om het wat meer verfomfaaid eruit te laten zien. Open het textuur en ga naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-MINDER VERZADIGING, daarna naar NIVEAUS, stel in zoals in het voorbeeld te zien is.

jeans collage 23

Dupliceer het papier textuur in je document. Zorg dat het boven alle andere lagen komt in je document. Dupliceer de laag 2x zodat je 3 lagen in totaal hebt. Zet de laagmodus van de laag op vermenigvuldigen. Schuif dan het textuur zo dat je een mooi used effect krijgt op de foto van de zonnebril. Als je tevreden bent met wat je ziet selecteer je de pixels van de foto van de zonnebril en ga je op de laag van het papier textuur staan en voeg je een laagmasker toe. Haal het gedeelte van het textuur dat de zak bedekt weg in het laagmasker. Zet dan de dekking van de laag op 31%.

jeans collage 24

Herhaal dat bij de andere twee foto’s met de aparte papier lagen. Roteer, schuif en schaal indien je dat nodig vind zodat iedere foto er anders uitziet. Maak een aanpassingslaag aan boven alle andere lagen in je lagenpalet. Kies voor zwart wit. Zet de dekking van de laag op 34%. Selecteer een ovaal zoals in het voorbeeld te zien is en zet de doezelaar op 50 px. Vul dan de selectie in het laagmasker met zwart.
jeans collage 25
Voeg tot slot een aanpassingslaag foto filter toe en kies voor sepia. Selecteer een grotere ovaal en doezel deze met 50 px. Vul de selectie in het laagmasker van de foto filter laag met zwart. Groepeer de aanpassingslagen en de crumbled paper lagen zodat je een mooi overzichtelijk document hebt.

jeans collage 27>

En daarmee zijn we aan het einde van deze oefening gekomen.

jeans collage

Aanverwante berichten

Jumbojet

5 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Leuke tutorial. Ondanks het warme weer toch maar even nagemaakt. Ga zo door en alvast bedankt voor de komende tutorial(s)

 • Geweldig leuk en leerzaam lesje
  Dank je wel voor het maken en delen aan ons
  liefs coby

 • okeeeeee,dank je wel voor de uitleg!!!!
  was ik alweer vergeten,in photoshop moet je ook zoveel onhouden als je pas begint!
  fijne zondag verder
  liefs coby

 • Hoi JJ
  ik ben met dit lesje bezig,maar dit punt—- . Klik met rechts op de tekstlaag en kies in het menu voor omzetten in tijdelijk pad. Zet de tekstlaag uit en omlijn het pad met de threads brush———–
  Als ik rechts klik op mijn tekst kan ik alleen maar –tijdelijk pad maken—— dat heb ik gedaan.
  dan doe ik -tekstlaag dicht- (mijn penseelgereedschap staat geactiveerd met de brush).
  als ik dan rechts klik op mijn pad (onder paden) is —–pad omlijnen —- grijs .
  dus ik heb iets fout gedaan ,maar ik kom er niet uit!
  Ik werk met CS6.
  Misschien zou U me verder kunnen helpen???
  Alvast bedankt
  liefs coby

  • Hoi Coby,
   Je omlijnt het pad in een nieuwe laag. Zorg dat je in de nieuwe laag staat dan wordt de omlijnen functie actief.
   Grtz,
   JJ

Reageer

Archief

Categorie