Jan
25
2013

IJspret

Het is winter en er ligt een dik pak sneeuw. Het vriest flink dus de hoogste tijd voor wat digitale ijspret. In deze les heb ik een oude foto bewerkt tot een vintage retro prent. Je werkt in deze les met verschillende laagmodi, laagmaskers, penselen, aanpassingslagen en filters. Kortom genoeg om lekker en gevarieerd bezig te zijn met Photoshop. Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb

Ik heb de volgende spullen gebruikt voor  het maken van de collage:

-Textura 007 ik heb textura nr 6  en nr 12 gebruikt gebruikt voor het maken van de collage
-ijsdanseres
-fur brushset
-ijslandschap

 ijsdanseres a

Open de foto van de ijsdanseres in Photoshop en dupliceer de laag. Ga in de kopie laag staan en ga naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN en kies voor MINDER VERZADIGING. Hierdoor haal je de bruine gloed weg die over de foto zit. Dupliceer de kopie laag. Je hebt nu drie lagen in je lagenpalet. Ga in de bovenste laag staan en verander de laagmodus in kleur tegenhouden.

ijspret 1

Toets nu terwijl je in de laag staat CTRL + I. Je ziet nu dat alles wit is maar dat gaan we zo weer veranderen. Geen paniek 😉

Ga naar menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en stel in zoals hieronder te zien is.

ijspret 2

Voeg nu een aanpassingslaag toe en kies voor niveaus. Schuif het grijze schuifje een stukje om het geheel wat op te lichten.

ijspret 3

Hierdoor worden wel wat stukjes in het plaatje te wit maar dat gaan we als volgt oplossen.

Ga in de laag staan die onder de niveaulaag zit en stel je penseel in op zacht rond. Zet de dekking op ongeveer 12%. Bestrijk nu de gedeeltes die je meer wilt laten zien met zwart en de gedeeltes die teveel zichtbaar zijn met wit. Dat is het voordeel van de kleur tegenhouden modus waarin de laag staat.

Ga door totdat je zoiets hebt als hieronder te zien is.

ijspret 4

Sla dan je document op als ijsdanseres.jpg. Open het oud papier texture nr 10 van de set. Kopieer de ijsdanseres in het document van het papier.

ijspret 5

Zet de laagmodus van de laag van de ijsdanseres op vermenigvuldigen. Voeg een laagmasker toe aan de laag van de ijsdanseres en haal daarin het teveel aan zwart rondom de danseres weg met een klein zacht rond penseeltje. Bij het bont langs de rok onder, boven langs de muts en aan de hals en langs de zijkant haal je de hele zwarte rand weg. Zet de laagmodus van de laag van de ijsdanseres op vermenigvuldigen.

ijspret 6

Voeg een aanpassingslaag toe en kies voor volle kleur. Neem wit als kleur en vul het laagmasker van de laag met zwart zodat je niets meer ziet. Zet de laagmodus van de laag op zwak licht. Kleur dan de gedeelten waar het bont zit, de ogen en de tanden wit.

ijspret 7

Je ziet nu het bont aan de zijkanten en de onderkanten bijna niet. Hiervoor ga je met de fur brush (de 1e van de set) over de randen van de gedeeltes van het bont.in een nieuwe laag boven de witte volle kleur aanpassingslaag.  Zet de voorgrondkleur op wit en de achtergrondkleur op #413f3b.

ijspret 8

Maak nu nog een aanpassingslaag aan en kies weer voor een volle kleurlaag. Neem kleur #f9dbdb. Vul het laagmasker met zwart en bestrijk dan de gedeeltes van de huid met wit in het laagmasker zodat deze zichtbaar worden. Zet de laagmodus op vermenigvuldigen en de dekking op 80%.

Kleur dan de jurk met een volle kleur aanpassingslaag op dezelfde manier als de huid. Gebruik voor de jurk kleur #072901, zet de dekking op 63 % en de laagmodus op vermenigvuldigen. De lippen kleur je met een aanpassingslaag volle kleur #f67373. Zet de laagmodus op vermenigvuldigen en de dekking op 75%.

ijspret 9

Voeg nu boven alle lagen een aanpassingslaag toe en kies voor niveaus. Stel in zoals hieronder te zien is en zet dan de dekking op 50%.

ijspret 10

Neem de fur brush nog een keer en ga langs de randen van het bont langs de rok en de jurk zodat je op de jurk het bont beter ziet en de kleur van de jurk die misschien het bont eronder heeft geraakt verhuld wordt. Doe dit in een nieuwe laag boven de niveaus laag. Zet de laagmodus van de laag op bleken.

ijspret 11

Open de foto van het ijslandschap en dupliceer de laag precies boven de achtergrond van het papier onder de ijsdanseres. Schaal de foto totdat je zoiets hebt als je hieronder ziet.

ijspret 12

Zet de laagmodus van de laag op bedekken en voeg een laagmasker toe aan de laag van het landschap. Bestrijk de ijsdanseres met zwart in het laagmasker zodat zij niet bedekt wordt door de foto. Voeg dan een aanpassingslaag toe boven de laag van het ijslandschap, kies voor volle kleur #0cf6ee zet de laagmodus op zwak licht en de dekking op 27%. Klik met rechts op de laag en maak een uitknipmasker van de laag.

ijspret 13a

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de ijsdanseres en zet daarin met een zacht zwart penseel een schaduw accent. Vervaag de laag via menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS vervagen en zet de dekking op 8%. Zet dan in een nieuwe laag boven de schaduw laag nog een ronde stip onder de schaats en zet de dekking van deze laag op 7%.

ijspret 15

De huid van de ijsdanseres is aan de grauwe kant. Dupliceer de roze volle kleur aanpassingslaag en verander de kleur van de kopie laag in kleur #f5d1ae. Zet de dekking op 100% en zet de laagmodus op zwak licht.

ijspret 16

Dubbelklik op de oud papier laag zodat deze ontgrendeld wordt.  Ga in de papier laag staan en klik met je toverstafje op de zwarte achtergrond. Delete de selectie.

Je ziet nu de rand van de foto van het landschap. Ga in de landschap foto staan en klik met rechts. Kies voor uitknipmasker maken. Nu zie je de rand niet meer.

ijspret 17

Open textuur nr 12 uit de papier set en dupliceer dit in je document. Schuif het textuur onder de onderste laag in je document.

ijspret 18

Voeg aan de bovenste oud papier laag een lijn als laagstijl toe. Gebruik wit als kleur.

ijspret 19

Selecteer de pixels van de laag en maak een nieuwe laag aan onder de laag van het oude papier. Vul de selectie in de nieuwe laag met zwart.  Vervaag de laag met 10 px Gaussiaans. Schuif nu de laag ietsjes naar onderen en naar rechts en zet de dekking van de laag op 29%.

ijspret 20

Om de lijnen om de armen wat minder donker te maken bestrijk je in het laagmasker van de ijsdanseres de zwarte randjes om de armen en de handen met een zwak afgesteld zwart penseeltje totdat je tevreden bent met het resultaat. Ik heb het penseel in gesteld op 7%. Het duurt wel wat langer dan maar je kunt heel nauwkeurig te werk gaan op deze manier.

ijspret 21

Maak boven de blauwe volle kleur aanpassingslaag een nieuwe laag aan en maak een uitknipmasker van de laag. Zet de voorgrondkleur op #cbc68e. Bestrijk de randen van de bovenste oud papier laag met een groot zacht penseel. Vervaag hierna de laag met 10 px Gaussiaans. Zet de laagmodus op vermenigvuldigen en de dekking op 25%.

ijspret 22

Voeg boven alle andere lagen een aanpassingslaag toe en kies voor verloop toewijzen. Stel in zoals hieronder in het voorbeeld te zien is. Zet de laagmodus van de laag op vermenigvuldigen.

ijspret 23

Maak tot slot nog een nieuwe laag aan en zet daarin met een zacht penseeltje een zwart streepje onder de schaats.

ijspret 24

Zet de dekking van de laag op 55%. Dat maakt het plaatje helemaal af!

ijsdanseres a

Aanverwante berichten

Jumbojet

7 Reacties +REACTIE GEVEN

 • ik wil nu echt niet vervelend doen,maar er staat niet eens “hier uitpakken”het is toch met rechtermuisknop,hier uitpakken,maar dat zi er niet bij,het is geen zip het is een wit blaadje met midden een oranje vierkantje met ai in
  sorry hoor

  • Het is een rar bestand hiervoor kun het programma jzip (gratis) downloaden en daarmee kun je het bestand uitpakken. Winzip kan geeg rar bestanden uitpakken.

   • hartelijk bedankt,het is gelukt
    groetjes
    moke

 • hallo
  heb jij enig idee hoe het komt dat ik de oud papier textures niet open krijg nod in photoschop nog in illustrator omdat het een ai bestand is dacht ik aan illustrator,er komt altijd voor verkeerde instelling ik werk in CS5
  alvast bedankt

  • Het is een rar bestand dat je eerst moet uitpakken. Daarna kun je de textures in Photoshop openen.
   Grtz, JJ

 • Wat een leuke les, ik ga het zo snel mogelijk maken… ik heb er zin in 🙂

 • Waw ! Lekker retro … mooi en fijn om te maken in deze “ijstijden” !

Reageer

Archief

Categorie