Oct
19
2010

Houten tekst

Dit houten tekst effect is echt wat voor de liefhebbers van klussen. Het ziet er veel moeilijker uit dan dat het in werkelijkheid is. Geen zaag of schroevendraaier zijn er bij nodig alleen maar een paar laagstijlen,  een vorm en het transformatie gereedschap klaren deze klus. Hieronder zie je het eindresultaat van deze les.

OK, aan de slag!

Download deze twee foto’:

Open een nieuw document in Photoshop van 1600 x 900 px met een witte achtergrond. Dubbelklik op de achtergrond laag zodat deze ontgrendeld wordt en voeg aan de laag een verloopbedekking toe door te klikken op het laagstijl icoontje en te kiezen voor verloopbedekking.

Neem je afgeronde rechthoek (u) en stel deze boven in de optiesbalk in op een straal van 40 px. Trek dan een vorm als  hieronder te zien is, de kleur maakt niet uit want die ga je zo bedekken met een kleurbedekking:

Geef de vorm de volgende laagstijlen:

Je ziet nu dit:

Open het hout texture en kopieer of sleep het in je document. Toets CTRL + T om je transformatie gereedschap te activeren en maak het texture een stuk kleiner. Roteer het texture 90 graden naar rechts en sleep het texture boven je vorm. Toets dan CTRL +muisklik op de laagthumbnail van de vormlaag zodat de pixels geselecteerd worden van de vorm. Ga dan in de laag van het texture staan en klik op het laagmasker toevoegen icoontje zodat je alleen nog maar hout op de vorm ziet.

Zet hierna de modus van de hout texture laag op zwak licht.

Maak nog een zelfde vorm en herhaal de stappen alleen gebruik je voor de kleurbedekking kleur #d5864d zodat je een ander kleur effect krijgt op het hout. Je hebt nu een licht en een donker stukje hout:

Groepeer de lagen van het lichte stukje en noem de groep licht. Doe hetzelfde met de het donkere stukje en noem dat donker.

Voeg de groepen samen en dupliceer daarna de laag licht en de laag donker. Verklein de kopie laag licht en donker met je transformatie gereedschap in de hoogte tot 70%  zodat je twee kortere stukjes van licht en donker hebt. Noem de lagen licht kort en donker kort. Indien nodig kun je nog kleinere stukjes maken, ik heb voor de s een paar stukjes nog een keer verkleind.

Begin met een donker stukje en schuif een licht kort stukje boven dat stukje.

Open de foto van de schroefjes en selecteer een schroefje naar keuze. Kopieer het in je document boven de laag van de houten stukjes. Ga met je veelhoeklasso langs het schroefje en haal de houten randjes weg. Toets dan CTRL + SHIFT + U om de laag van het schroefje te ontkleuren.

Schuif het schroefje op zijn plaats en geef het schuine kant en reliëf als laagstijl:

Dupliceer de lagen van de stukjes hout en de schroef en gebruik je transformatie gereedschap om de stukjes te roteren. Schroef alle stukjes aan elkaar. Varieer naar hartenlust met de donkere en lichte stukjes.

Groepeer alle lagen van het woord wat je gemaakt hebt. Voor het volgende woord doe je hetzelfde zodat je twee groepen hebt met ieder alle lagen met stukjes hout en schroeven. Verklein de groep van het tweede woord tot 50%:

Snel en simpel 🙂

Aanverwante berichten

Jumbojet

6 Reacties +REACTIE GEVEN

 • kijk maar eens op http://www.facebook.com\horesca dan weet je wat ik wil doen

 • Hoi Bertus,
  Wat is het probleem? Misschien kan ik je zo al een beetje op weg helpen.\
  Groetjes,
  JJ

  • hoi JJ,
   Ik zal proberen uit te leggen wat ik zou willen.

   Ik heb cs5 en ik probeer het etiket van een bier flesje naast het beer flesje te zetten.

   De man die het voor mij deed is naar Dubai vertrokken om daar te gaan werken en nu moet ik het zelf proberen maar het lukt my niet. ik zou je een voorbeeld willen sturen hoe ik het zou willen hebben ik ben al een tijdje aan het proberen maar helaas het lukt niet. whaaaaaaa

   • aha, das lastig inderdaad… heb je een link naar de foto vanaf je website of een ander plaatje op internet?

 • Hoi,
  Ik zou je graag wat willen sturen per email. Ik heb een probleem en ik kom er niet uit. en ik dacht misschien zou je me wat kunnen uitleggen wat ik moet doen. maar helaas ik heb je email adres niet om je de foto te sturen.

  Groetjes,
  Bertus

 • […] This post was Twitted by PhotoshopNL […]

Reageer

Archief

Categorie