Jan
2
2011

Hout texture

Zelf hout maken is leuk als  je bijvoorbeeld een mooi houten foto lijstje wilt maken of  om een eenvoudig teksteffect te maken. Het hout texture maak je met behulp van verschillende FILTERS in Photoshop verder gebruik je natuurlijk menu AFBEELDING en je transformatiegereedschap. De finishing touch geef je met je doordrukken en tegenhouden gereedschap. Kortom een leuke manier om te zien wat je kunt maken met helemaal niets dan een wit Photoshop document als uitgangspunt en zonder hulp van foto’s. Hieronder zie je wat je gaat maken:

OK, aan de slag! Open een nieuw document in Photoshop van 1500 x1500 px, 72px/inch. Vul je canvas met kleur #5a3222.Voeg een nieuwe laag toe door op het nieuwe laag icoontje te klikken onderaan in je lagen palet.  Druk op D zodat je voor en achtergrondkleur standaard zwart wit worden.

Ga nu naar menu FILTER-RENDERING-WOLKEN. Je krijgt dan zoiets als hieronder te zien:

Noem de nieuwe laag structuur. Toets CTRL +T om je transformatiegereedschap te activeren. Vul boven in de optiesbalk bij H 600% in zodat de boel goed uitgerekt wordt:

Ga nu in menu FILTER naar VERVAGEN-BEWEGINGSONSCHERPTE en stel in zoals hieronder te zien is:

Hierna ga je naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-WAARDEN BEPERKEN stel in zoals hieronder te zien is:

Ga naar menu FILTER-STILEER-CONTRASTLIJN.  Hierdoor komt er al een beetje een houtachtige structuur te voorschijn maar we zijn er nog niet.

Maak de lijntjes van de hout structuur wat duidelijker door naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-NIVEAUS te gaan en als volgt in te stellen:

Om een wat houtachtige structuur te krijgen voegen we nu via menu FILTER-RUIS-RUIS toe:

Vervaag de structuur via menu FILTER-VERVAGEN-BEWEGINGSONSCHERPTE:

De volgende stap is optioneel maar wel mooi als je wat diepte wilt aanbrengen in je hout structuur. Wil je dat niet dan kun je deze stap overslaan.

Maak een kopie van de structuurlaag  hernoem de onderste laag in diepte en zet de diepte laag uit. Deze gaan we straks aanpassen voor  het diepte effect.

Voor degenen die niet verder willen gaan met de diepte laag. Zet de laagmodus van de structuur laag op vermenigvuldigen en je hout texture is klaar.

Voor hen die wat meer diepte aan de structuur willen geven gaan we hieronder verder:

Zet de laag van de structuur uit en zet de diepte laag aan. Toets CTRL+I om de laag negatief te maken.

Pas dan de laag in menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-NIVEAUS als volgt aan:

Zet nu de laagmodus van de diepte laag op bleken en de dekking op 10%. Zet dan de structuurlaag aan.

Om een wat mooier diepte effect te krijgen schuif je de diepte laag met je verplaatsgereedschap met je  pijltjes toetsen een paar pixels naar rechts en omlaag ik heb twee pixels naar rechts en 2 omlaag gedaan.

Om je texture wat kleurnuance te geven kun je de achtergrondlaag met je doordrukken en tegenhouden gereedschap bestrijken. Stel ze lichtjes in de nuance verschillen mogen niet gaan storen. Experimenteer daar een beetje mee.

Vervaag hierna de achtergrond met 30 px Gaussiaans zodat de kleurverschillen mooi in elkaar overvloeien.

Je hout texture is klaar voor gebruik!

Je kunt de kleur aanpassen door een aanpassingslaag/opvullaag toe te voegen je achtergrondlaag in menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEURTOON/VERZADIGING aan te passen.

Aanverwante berichten

Jumbojet

Reageer

Archief

Categorie