Mar
28
2013

Van foto naar gekleurde tekening

Ik heb al veel  verschillende technieken uitgeprobeerd om een foto in een tekening te veranderen. De techniek die ik nu gebruik heb ik door wat experimenteren zelf uitgevogeld en ik ben er best tevreden over. Het is een simpele maar erg mooie foto bewerking. Je tovert in een paar stappen een foto om in een mooie tekening. Het ziet er mooi uit en je kunt zelf naar eigen inzicht kleur toevoegen door middel van aanpassingslagen. Je werkt in deze les met filters, laagmodus, lagen  en aanpassingslagen.  Hieronder zie je wat mijn eindresultaat geworden is.

milo 1

Ik heb een foto gebruikt van mijn kleine vriendje je kunt de foto hier downloaden als je hem wilt gebruiken maar je kunt natuurlijk ook uitproberen wat het met je eigen foto doet.

Open de foto die je wilt gaan gebruiken in Photoshop. Dupliceer de foto laag en ga naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-MINDER VERZADIGING. Dupliceer de laag nu nog een keer. Je hebt nu 3 lagen, 1 met de originele gekleurde foto en twee zwart wit versies van de foto.

milo a

Zet de laagmodus van de bovenste zwart wit laag op verdelen. Je ziet nu dat je hele document wit is. (let op dit kan alleen maar bij versies van Photoshop CS5 en hoger)

Ga nu naar menu FILTER-VERVAGEN en vervaag de laag met 5 px Gaussiaans.

milo b

Toets nu CTRL + ALT + SHIFT + E zodat alle zichtbare lagen worden verenigd in een nieuwe laag. Noem de nieuwe laag tekening.

Ga in de tekening laag staan en ga dan naar menu FILTER-SCHETS-HOUTSKOOL EN KRIJT. Stel in totdat je tevreden bent met het effect op je foto. Hieronder zie je de instellingen die ik gebruikt heb.

milo c

En je krijgt een mooi getekende versie van je foto:

milo d

Na het tekenen gaan we natuurlijk ook even kleuren 😉 en dat gaat heel eenvoudig. Dupliceer de originele gekleurde foto laag en sleep de laag boven de tekening laag. Zet de laagmodus van de laag van de kopie foto op kleur. Zet de dekking van de laag op ongeveer 67%. Kijk wat mooi is voor jou foto.

milo e

Ik vind de tekening een beetje te blauw en dat oogt wat koud. Om het plaatje wat warmer te maken heb ik  een aanpassingslaag volle kleur toegevoegd.  Als je dat ook doet kies je een kleur die mooi bij je foto past. Ik heb kleur #956806 genomen. Zet de laagmodus op zwak licht en pas ook de dekking aan totdat je het mooi vindt passen bij je foto. Ik heb de dekking op 63% gezet om het onderstaande effect te krijgen.

milo f

Om de aandacht wat meer op het onderwerp van de foto te richten kun je ook nog een vignet maken. Maak hiervoor een nieuwe laag aan en vul de laag met wit.

Ga dan naar menu FILTER-LENSCORRECTIE-AANGEPAST en stel dan in zoals hieronder te zien is in het voorbeeld.

milo g

Zet de laagmodus van de laag van je vignet op vermenigvuldigen. De dekking zet je op ongeveer 64%. Kijk wat mooi is bij jouw foto. En klaar is je gekleurde tekening.

milo 1

Aanverwante berichten

Jumbojet

3 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Hoi Jumbojetje
  Ik vind je lesje schitterend,en heb een brutaal vraagje ik heb op deze site http://www.flickr.com/photos/benheine/sets/72157623723956821/
  gezien kan jij dat en zo ja zou je a.u.b. daar een lesje van willen maken dat vint ik zo mooi maar weet niet hoe ik dat moet maken en zou daar heel blij mee zijn als dat via een lesje uitgelegd wordt want jou lesjes zijn wel zo duidelijk.

  Groetjes Miwe

  • Hoi Miwe,
   bedankt voor het compliment. Ik heb gekeken naar je link dat ziet er inderdaad erg leuk uit. Ik zal eens gaan onderzoeken hoe ik dat zou kunnen maken.
   grtz,
   JJ

 • inderdaad heel eenvoudig,en goeie resultaten

Reageer

Archief

Categorie