Jun
1
2013

Een bokeh effect op een foto maken

Bokeh drukt de kwaliteit van onscherpte uit in een foto. Wil je er wat meer over weten dan kun je dat hier lezen. Het bokeh effect wordt normaliter met een fotocamera gemaakt maar je kunt het met Photoshop namaken. In deze les maak je zelf een bokeh textuur en gebruik je het textuur bij het bewerken van een foto. Je werkt in deze les met filters, het penseel, transformatiegereedschap, aanpassingslagen en laagmodi. Deze les kun je naast de beschreven versie ook op video bekijken. Je kunt natuurlijk van hartenlust variëren met kleuren en instellingen dus leef je vooral uit.

Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb:

bokeh zonnebloem

Ik heb de volgende materialen gebruikt voor het maken van  gebruikt voor het maken van de les.

-bokeh brush
-3 zonnebloemen
-Vintage paper set  ik heb textura A genomen van  de  set
-75 Photoshop gradients ik heb nr 04 van de set Pink Splash gebruikt

We beginnen met een nieuw document in Photoshop van 1200 x 900 px, 72 px/inch met een witte achtergrond. Zet de voorgrondkleur op #e7ddca en vul de achtergrondlaag met deze kleur.

bokeh 1

Neem je bokeh penseel en stel de grootte in op 100 px. Zet de dekking van het penseel op 17%. Ga dan naar menu VENSTER-PENSEEL en stel als volgt in:

bokeh 2

bokeh 3

bokeh 4

Zet de voorgrondkleur op #f49d14 en maak een nieuwe laag aan. Zet wat afdrukken met je penseel in je document. Vervaag daarna de laag met 3 px Gaussiaans via menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN.

bokeh 5

Herhaal de stappen met nog een paar andere kleuren. Ik heb #f414d2 en #daf20b genomen.

bokeh 6

Ga naar menu LAAG-EEN LAAG MAKEN zodat de lagen verenigd worden in één laag. Dubbelklik op de achtergrondlaag zodat je deze kunt bewerken. Zet de voorgrondkleur op #5e4604 en voeg een verloopbedekking als laagstijl toe aan de laag. Neem van voorgrond naar transparant verloop en stel in zoals in het voorbeeld.

bokeh 7

Ga dan naar menu AFBEELDING NIVEAUS  en stel in zoals hieronder te zien is in het voorbeeld.

bokeh 8

Voeg nog wat ruis toe via menu FILTER-RUIS:
bokeh 9

Ga dan tot slot naar menu FILTER-VERSCHERPEN-ONSCHERP MASKER:

bokeh 10

En klaar is het textuur!

bokeh texture

Open nu de foto van de zonnebloem en dupliceer de laag van je bokeh textuur naar het document van de zonnebloem. Schaal het textuur passend over het document met je transformatie gereedschap. (CTRL+T, rechtsklikken en dan kiezen voor schalen)

bokeh 11

Zet de laagmodus van het texture op vermenigvuldigen.

bokeh 12

Open het oud papier textuur en dupliceer het textuur in je document. Schaal het wat groter in  de breedte zodat het volledige canvas bedekt wordt. Zet de laagmodus op bedekken en de dekking op 67%.

bokeh 13

Voeg een aanpassingslaag toe door op het icoontje onder aan je lagenpalet te klikken. Kies voor verloop toewijzen. Kies nr 4 van  de Pink Splash set en stel in zoals hieronder in het voorbeeld te zien is. Zet de laagmodus van de laag op bedekken en de dekking op 78%.

bokeh 14
Voeg tot slot nog een aanpassingslaag toe maar kies deze keer voor volle kleur. Stel de kleur in op #f37916. Neem dan je rechthoekige selectiekader en selecteer een rechthoek die iets kleiner is als je canvas. Stel de doezelaar in op 25 px via menu SELECTEREN-BEWERKEN-DOEZELAAR en vul het laagmasker in de laag met zwart.

bokeh 15

Zet de laagmodus op zwak licht en de dekking van de laag op 50%. Dat maakt het plaatje helemaal af!

bokeh zonnebloem

Aanverwante berichten

Jumbojet

4 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Ha Jet,

  bij lettertype Antsypants krijg ik de melding dat de gezipte map leeg is, enig idee hoe ik m in PS kan krijgen?
  vr.groet, Betty

  • Hoi Betty,
   Een lettertype moet je in Windows installeren. Je pakt eerst het zip bestand uit in Windows ( unzip) en daarna klik je met rechts op het bestand van het lettertype. Je krijgt nu de keuze of je het lettertype wilt installeren.
   Grtz, JJ

 • Hoi Jet, vaak lukt het me niet de penselen of lettertypes in PS te krijgen; soms kan het bestand niet geopend worden, of herkent PS het bestand niet. Waarmee moet ik bv een zip bestand openen, moet ik daar iets voor kopen ofzo? Wil ik lekker een tutorial maken, ben ik uren aan het tobben…:-( En het is zulk lekker weer vandaag

  • Hoi Betty,
   Er staan lessen op de site waarin uitgelegd staat hoe je penselen e.d. In Photoshop plaatst. Zip of rar bestanden moet je uitpakken. Daarvoor zijn er gratis programmas die je kunt downloaden. GOOGLE DAAR MAAR EENS OP. Kjik bij de basis lessen op de site hoe je penselen e.d. In Photoshop zet.
   Grtz,
   JJ

Reageer

Archief

Categorie