Sep
22
2012

Het verschil tussen dekking en vulling van de laag

Als je in Photoshop in je lagenpalet kijkt zie je bovenin de mogelijkheden dekking en vulling staan. Je kunt met deze functies de transparantie van je laag instellen en op het eerste gezicht lijkt er geen verschil te zitten tussen de ene en de andere functie. Maar waarom zijn er twee mogelijkheden om de transparantie in de lagen in te stellen? Wat is het verschil? In deze basis tutorial zal ik je laten zien wat het verschil is tussen deze twee functies.

Open een nieuw document in Photoshop van 500 x 500 px, 72 px/inch met een witte achtergrond. Vul de achtergrond met een kleur naar keuze ik heb een mooi paars kleurtje genomen maar het maakt niet uit welke kleur je neemt. Klik op het nieuwe laag toevoegen icoontje onder aan in je lagen palet zodat boven je gekleurde laag een nieuwe laag toegevoegd wordt.

Neem je ovale selectiekader en trek een ovaal. Ga in de nieuwe laag staan en vul de selectie met een kleur naar keuze. Ik heb rood genomen maar ook dat maakt niet uit als je het verschil maar ziet tussen de achtergrond en je cirkel.

Toets CTRL + D om te deselecteren.

Voeg nu een gloed buiten aan de laag van de cirkel toe door op het laagstijl icoontje te klikken onderaan in je lagenpalet en te kiezen voor gloed buiten. Stel in zoals hieronder te zien is.

Het ziet er bij mijn nu zo uit:

Zet nu de dekking van de laag van de cirkel op 30%.

Je ziet nu dat de hele laag inclusief de gloed buiten transparanter is geworden. Als je de dekking op 0% zet zie je helemaal niet meer.

Zet nu de dekking van de laag weer op 100% en zet de vulling van de laag op 0% en zie  het verschil is 🙂

Als je het percentage van de dekking verandert, verander je daarmee alles in die laag. Inhoud en laagstijl. Verander je het percentage van de vulling van een laag dan verander je daarmee alleen de inhoud van een laag. De laagstijl blijft onveranderd!

Aanverwante berichten

Jumbojet

5 Reacties +REACTIE GEVEN

  • danku heel leerijk

  • […] Het verschil tussen dekking en vulling van de laag « Jumbojet's Photoshoptutors […]

  • […] Het verschil tussen dekking en vulling van de laag « Jumbojet's Photoshoptutors […]

  • Zo, handig om het eens naast elkaar voorgesteld te zien. Intuitief wist ik het verschil wel, maar ik had het niet kunnen uitleggen!

  • Dank je Jet voor dit handige kleine lesje.

    groet John

Reageer

Archief

Categorie