Jul
26
2012

Een wazige rand om je foto maken

Als je de focus extra op het onderwerp van je foto wilt krijgen dan is een wazige rand rond je foto maken een mooie manier om dit te realiseren. En het is niet moeilijk want in een paar stappen heb je een mooi resultaat. Je kunt bovendien op allerlei manieren variëren. Ik zal een paar manieren laten zien in deze tutorial. Je werkt in deze les met menu selecteren, het selectiekader, het vulemmertje, menu filter, laagmodus, vulling en laagstijlen. Wellicht kun je zelf ook nog een paar leuke varianten verzinnen.

Open de foto die je wilt gaan voorzien van een vage rand in Photoshop. Ik heb een foto van mijn twee prachtige kleindochters genomen. Neem je rechthoekige selectiekader en selecteer het gedeelte van de foto wat je scherp wilt houden. Ga naar menu SELECTEREN-BEWERKEN-DOEZELAAR stel de doezelaar in op 25 px. Zorg dat de voorgrondkleur op wit staat. Toets dan CTRL + C en toets dan CTRL + N en daarna CTRL + V. Je kopieert dan de selectie in een nieuw document met een witte achtergrond.

Varieer met kleur en instelling van de doezelaar naar eigen smaak.

Je kunt ook een leuk resultaat bereiken met een witte tussenlaag. Doe dit als volgt. Selecteer op dezelfde manier als je zojuist hebt gedaan en stel de doezelaar in op 50 px. Toets nu CTRL + J zodat de selectie naar een nieuwe laag boven de laag van de foto wordt gekopieerd. Maak nu tussen de twee lagen een nieuwe laag aan en vul de laag met wit met je vulemmertje. Zet de dekking van de laag op 20%.

Let wel op dat je als je je foto bewaart je deze een nieuwe naam geeft want anders ben je je origineel kwijt. Je kunt variëren met de dekking van de witte laag en de instelling van de doezelaar.

Je kunt er ook voor kiezen om een wazig kader om je foto te maken. Maak een selectie met je rechthoekige selectiekader. Keer de selectie om via menu SELECTEREN-SELECTIE OMKEREN en maak een nieuwe laag aan boven de laag van de foto. Vul de selectie in de nieuwe laag met wit. Zet dan de vulling van de laag op 25%.

Om het kader nog wat mooier uit te laten komen kun je een lijn als laagstijl toevoegen aan de witte laag.

Nog eentje om het af te leren. Een rand gemaakt met het FILTER VERVAGEN. Selecteer weer het gebied met je rechthoekige selectiekader. Keer de selectie om en toets CTRL + J zodat de selectie naar een nieuwe laag boven de foto wordt gekopieerd. Ga naar menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en vervaag met 25 px Gaussiaans. Zet dan de laagmodus van de laag op bleken.

En natuurlijk kun je eindeloos veel manieren vinden om naar eigen smaak een vage rand te maken om je foto.

Aanverwante berichten

Jumbojet

7 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Correctie op vorige mail van mij.
  Kopiëren naar naar nieuwe laag, moet zijn naar nieuw document.
  ctr c – ctr n en ctr v
  sorry

 • Kopiëren naar nieuw laag.
  Crt C dan Ctr N en dan Ctr V
  Bij ctr C en ctr N zie je alleen een witte laag.

 • je had gelijk is nu opgelost thnx

 • he bedankt jumbojet.
  Dit is duidelijk voor me.
  Ik heb me ingeschreven zoals je zei, maar heb geen melding gehad dat er een nieuwe les was.
  groet napoleon63

  • Rechtsonder aan de site kun je je inschrijven voor het ontvangen van een bericht als er een nieuwe tutorial op de site komt. Veel succes bij het maken van de les!

   • dat heb ik twee weken gelden al gedaan jumbojet.
    Maar geen berichtje van een nieuwe les, is toch vreemd dan.

    • Ik denk dat je je geregistreerd hebt linksonder aan de site. Om mailtjes te ontvangen moet je je inschrijven rechtsonder aan de site.
     grtz,
     JJ

Reageer

Archief

Categorie