Oct
28
2012

Griezelige animatie, een fladderende vleermuis

Animaties zijn altijd leuk om te maken en omdat het bijna Halloween is deze keer een animatie in Halloween sfeer. Een fladderende vleermuis in een donkere achtergrond. In deze les werk je met de veelhoeklasso, filter vervagen, transformatiegereedschap, het animatie gedeelte van Photoshop en het typ gereedschap. Verder werk je met laagmodus en laagstijlen. Genoeg om even lekker zoet mee te zijn.

Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb:

Voor het maken van de les heb ik de volgende spullen gebruikt:

– Vleermuis
– Maan
– Tango Macabre font

Open een nieuw document in Photoshop van 800 x 600 px, 72 px/inch met een witte achtergrond.  Open de vleermuis in Photoshop en haal de vleermuis uit de witte achtergrond. Doe dat op een manier die jij prettig vindt. Ik doe dat bij voorkeur met een laagmasker. Als je dat ook doet kies dan daarna voor laagmasker toepassen want je gaat straks nog een keer met een laagmasker op deze laag werken wat je beurtelings aan en uit zet bij de animatie.

Sleep of kopieer de vleermuis in je document. Selecteer met je veelhoeklasso de linkervleugel van je vleermuis en toets dan CTRL + J zodat de vleugel naar een nieuwe laag wordt gedupliceerd. Doe dat ook met de rechtervleugel.  Dupliceer de lagen van de linker en de rechter vleugel zodat je 2 lagen hebt met een linker en twee lagen hebt met een rechter vleugel. Schuif alle lagen van de vleugels onder de laag van je vleermuis. Voeg aan de laag van de vleermuis een laagmasker toe en haal in het laagmasker de vleugels weg.

Als je alle lagen van de vleugels uitzet zie je het lichaam van je vleermuis. Zet nu de kopie linkervleugel aan en neem je transformatie gereedschap roteren. Roteer de vleugel naar boven. Doe hetzelfde met de kopie rechtervleugel.

Zet nu de rechtervleugel aan en roteer zoals hieronder te zien is in het voorbeeld. Doe dat ook met de linkervleugel. Je ziet nu dat de onderkant niet mooi doorloopt van de vleugels. Dit ga je per vleugel met het transformatiegereedschap verdraaien oplossen. Verdraai de beide vleugels totdat je een mooi doorlopende lijn hebt aan de onderkant van de vleugels met het lijfje.

Voeg aan alle lagen van de vleermuis en de vleugels deze laagstijlen toe:

NB: #170f03 is de kleur voor de kleurbedekking.

NB kleur #000000

Maak nu een nieuwe laag aan boven de achtergrondlaag en vul de laag met zwart. Open de foto van de maan en sleep of kopieer de maan in je document. Schuif de maan in de linker boven hoek en zet de laagmodus  van de laag op bleken. Zet de dekking van de laag  op 90%. Ga dan naar menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en vervaag de laag van de maan met 1 px.

 Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de man en trek met je ovale selectiekader een cirkelvormige selectie zoals hieronder te zien is in het voorbeeld. Zet de doezelaar via menu SELECTEREN-BEWERKEN-DOEZELAAR op 25 px en vul hierna de selectie in de nieuwe laag met wit. Ga naar menu FILTER-RUIS-RUIS en stel in zoals aangegeven in het voorbeeld.

Zet de dekking van de laag op 9%.

Tik dan je tekst met het Tango Macabre lettertype in grootte 80 en kleur wit.

 Voeg aan de tekstlaag de volgende laagstijlen toe:

NB: kleur #000000

Zet nu de twee vleugels aan die omhoog staan. Maak een nieuwe laag onder de laag van de vleugels aan en noem de laag schaduw 1. Neem een zwart zacht penseel en zet in de laag een zwart accent zoals hieronder te zien is. Zet hierna de dekking van de laag op 25%. Zet  daarna de laag van de vleermuis aan en zet alle vleugel lagen uit en schaduw 1 laag ook. Klik op het laagmasker en kies voor uitschakelen. Je krijgt nu de vleugels te zien zoals ze in het originele plaatje te zien zijn. Maak weer een nieuwe laag aan en noem de laag schaduw 2. Zet met je zwarte penseel een accent onder de vleermuis en zet de dekking van de laag weer op 25%. Zet het laagmasker van de vleermuis laag weer aan en zet de laag schaduw 2 uit. Zet de lagen van de vleugels van de onderste positie aan. Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de vleugels en noem deze schaduw 3. Zet hier ook weer een accent in zoals je bij de andere vleugels deed.

Maak een nieuwe laag aan boven de vleugels. Zet de vleugels aan in de positie naar boven en breng daarin wat donkere accenten aan met je penseel zoals hieronder aangegeven. Noem de laag 090705 1.

Maak nog een nieuwe laag aan en zet daarin ook een accent met dezelfde kleur op de  positie naar beneden van de vleugels.

Zet nu alle achtergrondlagen uit. Hierna zet je de lagen die horen bij de vleugels in de positie naar boven aan. Dat zijn dus het lijf van de vleermuis met het laagmasker geactiveerd. De vleugels in de positie naar boven, schaduw 1 en 090705 1. Toets dan CTRL+SHIFT+ALT +E de lagen worden nu verenigd in één nieuwe laag. Noem deze laag positie 1. Zet alle lagen hierna uit.

Zet dan de lagen aan van de vleermuis met de vleugels naar beneden, het kleuraccent en de schaduw. Toets weer CTRL+SHIFT+ALT+E en noem de laag die je nu krijgt positie 3.

Schakel het laagmasker uit in de laag van de vleermuis en zet de schaduw laag aan. Toets weer CTRL+SHIFT+ALT+E en noem de laag die je nu hebt positie 2.

Gooi nu alle lagen van de schaduw, 090705, vleugels en vleermuis weg zodat je alleen de lagen van de 3 posities, de maan, de achtergrond, de witte gloed en de tekst overhoudt. Zet dan alle lagen behalve die van de drie posities aan.

Ga dan naar het animatie gedeelte van Photoshop. Bij CS5 heet dat beweging, je kunt dat vinden rechtsboven in de optiesbalk. Klik op de dubbele pijl voor het dropwdownmenu. Bij andere versies zit dat ook in de optiesbalk maar heet het anders.

Je ziet nu 1 frame. Zet de vertragingstijd van het frame op 0,1 sec. Zet nu het frame positie 1 aan.  Dupliceer het frame, zet de laag positie 1 uit en zet positie 2 aan. Dupliceer het frame zet de laag positie 2 uit en de laag positie 3 aan. Dupliceer het frame en zet positie 3 uit en de laag positie 2 aan. Als je nu je animatie afspeelt zie je dit:

 Op zich wel leuk maar een vleermuis beweegt zelf natuurlijk ook. Dit gaan we als volgt realiseren:

Ga in frame 1 staan en activeer je verplaatsen gereedschap. Ga in de laag van positie 1 staan en toets 3 x op de pijltjestoets naar beneden. Hierdoor gaat de vleermuis 3 px naar beneden. Ga dan in frame 3 staan en ga in de laag positie 3 staan. Druk nu 3x op de pijltjestoets naar boven. Speel nu de animatie af en als je tevreden bent over wat je ziet sla hem dan op als gif file via menu BESTAND-OPSLAAN VOOR WEB EN APPARATEN.

Aanverwante berichten

Jumbojet

Reageer

Archief

Categorie