Nov
16
2009

Digitaal scrapbooken

Met scrapbooken kun je je foto’s hartstikke leuk presenteren. Je maakt een mooi lijstje wat je iedere keer opnieuw kunt gebruiken, ideaal als bureaublad voor je PC of laptop.  Het voordeel van digitaal scrapbooken is dat je heel gemakkelijk zonder geknoei kunt knippen en plakken. Hieronder een voorbeeld hoe je zo’n scrapbook lijstje maakt:

OK, aan de slag!

Open een nieuw document in Photoshop ik neem 1920 x 1080 omdat dat de maat van mijn beeldscherm is. Als achtergrond heb ik deze hout texture genomen:

Selecteer je rechthoekige vorm  (U) van je gereedschapsbalk en trek een vorm over je hele canvas. Zet de vulling van de vormlaag op nul boven in je lagenpalet:

Voeg een verloopbedekking als laagstijl toe, de instelling van het verloop staat onderaan in het plaatje:

Dupliceer de laag en stel klik op de laagstijl verloopbedekking. Stel deze als volgt in:

Het ziet er bij mij nu zo uit:

Zo meteen gaan we een leuk bloemenpatroontje gebruiken.

Sla het patroontje op en open het daarna in Photoshop. Ga dan naar menu BEWERKEN-PATROON DEFINIËREN en sla het dan op onder bijvoorbeeld de naam bloemenpatroontje.

Maak nu eerst een nieuwe vormlaag aan met je rechthoekige vorm. Als kleur heb ik #c3c3c3 genomen. Gebruik je vrije transformatie  (CTRL + T) om de laag een beetje te roteren:

Geef de laag de volgende laagstijlen:

Nu ga je het bloemenpatroontje gebruiken wat je zojuist hebt gedefinieerd. Als je op het pijltje klikt achter het vierkantje met het patroon kun je je nieuwe patroon selecteren. Als het goed is, is het het laatste patroon wat erbij staat:

Tot slot nog een lijn:

Met dit als resultaat:

Voor de versieringen heb ik deze brushes gebruikt. Als je niet weet hoe je de brushes in Photoshop kunt zetten kun je dat in deze tutorial lezen.

Maak een nieuwe laag aan een zet de modus van de laag op kleur tegenhouden. Zet de kleur op #959595 en gebruik verschillende brushes:

Zet nu boven in de laag de transparante pixels op slot:

Selecteer nu van je basis penselen deze:

Gebruik verschillende leuke kleurtjes om over de zojuist aangebrachte Swirls brushes te strijken zodat je een leuk kleurrijk geheel krijgt:

Maak nog een keer met je rechthoekige vorm een rechthoek en stel de kleur deze keer in op #dddddd. Selecteer je pen gereedschap en voeg  2 ankerpunten toe in de rechterbovenhoek:

Verwijder hierna het ankerpunt in de rechterbovenhoek:

Ga naar de laag van de onderste rechthoek in je lagenpalet en klik met rechts, kies voor laagstijl kopieeren. Ga dan naar de nieuwe laag, klik met rechts en kies voor laagstijl plakken:

Maak nu met je pen gereedschap een driehoek zoals hier aangegeven in het plaatje, gebruik kleur #dddddd:

Voeg de volgende laagstijlen toe:

Neem je afgeronde rechthoek (U) en trek daarmee een raam voor je foto in te doen in #ffffff:

Geef de laag een schaduw binnen als laagstijl:

Open nu een foto die je wilt gaan gebruiken in je lijstje, CTRL +A, CTRL + C en dan naar je document met het lijstje CTRL + V maak de foto op maat met je vrije transformatie gereedschap als dat nodig is, zorg dat de foto in de laag boven de laag van de witte rechthoek zit :

Klik in je lagenpalet met rechts op de laag van de foto en kies voor uitknipmasker maken:

Selecteer je horizontale typ gereedschap en tik met het lettertype Amazone  je tekst in kleur #012634 of een andere kleur die je leuk vindt 😉 en voeg nog een slagschaduw toe aan de tekstlaag. Als je niet weet hoe je een lettertype in Windows moet zetten kun je dat in deze tutorial lezen.

Dat maakt het weer helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

23 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Een super coole tut!! Ik heb er weer wat leuks bij geleerd 😀
  Helaas is niet alles gelukt en heb ik het net ff anders gedaan..
  Ik heb Photoshop Elements 7.0 en die heeft geen pen helaas..
  En dat laatste lukte ook helaas niet (dat met die uitknipmasker)

  Maar ik ben verder erg tevreden 😀

 • […] op de link om de tutuorial digitaal scrapbooken te […]

 • […] This post was mentioned on Twitter by . said: […]

 • Hoi Jumbojet,

  voor een CKV opdracht wil ik heel graag een portretfoto van mezelf in de stijl van Andy Warhol doen. Ik lsa je tutorial alleen kom ik al gauw bij een stap vast te zitten! Namelijk de stap dat je de foto om moet zetten in STEMPEL. Ik gebruik het programma Corel Paint Shop Pro Photo X2. Hoe zet ik dan mijn zwart-wit foto om in een stempel??
  Bedankt,

  groetjes Laurien

  • Corel heb ik zelf niet dus dat zou ik niet zo een twee drie kunnen zeggen waar dat kan. Overigens is er een gratis te downloaden fotobewerkingsprogramma Gimp. Dat komt veel overeen met Photoshop dat heb ik wel.
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Beste Jubmbjet,

  Super wat een leuke tut’s heb je op je site staan! Ik hoop hier zéker vaker te komen! Als je morgen op m’n log kijkt, zul je deze tut in mijn eigen stijl terug zien…

  Heb je geen followfunctie op je log? ;D

  Groetjes,
  Coralien

  • Hahaha das leuk om te horen. Ik ga zeker kijken!
   Groetjes en tot ziens op de site,
   Jumbojet

 • Hallo,

  Deze is mij ook gelukt! maar ik had toch moeite om uw mooie kleurtjes te verkrijgen bij het inkleuren van de swirls. Ben toch zeer tevreden dat het mij gelukt is. Ga nu op zoek naar andere tut. van u die ik kan maken.

  Groetjes

  • Hartstikke goed 😀

 • Hoi Jumbojet,

  Ik ben zomaar op je site terecht gekomen omdat ik voor mijn dpt cursus iets moest maken over een scrapbook. Ik had er nog nooit van gehoord dus ben gaan googelen. Ik heb bovenstaande oefening gemaakt. Het is hem niet helemaal geworden maar toch ik heb iets gemaakt. Mijn dank hiervoor. De vouw maken is niet gelukt. De pengereedschap deed niet iets wat zou moeten doen. Dus heb ik dat maar opgeven. Voor de rest leuke site en ik zal waarschijnlijk wel meer oefeningen gaan doen.

  Nellie

  • Hoi Nellie,
   Bedankt voor je leuke reactie. Wat lukte niet met de pen?
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Zo ziet het er bij niet uit.
  Sorry
  Ik weet het ook niet meer.

  Georgette

  • Hoi Georgette,

   Ik heb even nagekeken op internet en gezien hoe je palet eruit ziet. Daar staat inderdaad de mogelijkheid tot instellen van de vulling niet bij. Je kunt om het effect van het verloop te krijgen een nieuwe laag aanmaken en deze met zwart te vullen. Dan voeg je een laagmasker toe door onder in je lagenpalet op het laagmasker toevoegen icoontje te klikken. Hierna trek je een radiaal verloop van zwart naar wit in je laagmasker. Je kunt dan de dekking van de laag zo instellen totdat je hetzelfde effect bereikt. Is er teveel zwart dan kun je met een zacht groot penseel waarvan je de dekking flink laag zet in het masker nog wat zwart wegwerken. Het is even wat meer werk maar het geeft hetzelfde effect. Ik hoop dat je hiermee geholpen bent. Photoshoppen krijg je echt onder de knie al duurt het soms wat langer het is gewoon een kwestie van veel uitproberen en je geduld niet verliezen.

   Groetjes,
   Jumbojet

 • Beste Jet,

  Het begint al hier: Selecteer je rechthoekige vorm (U) van je gereedschapsbalk en trek een vorm over je hele canvas. Zet de vulling van de vormlaag op nul boven in je lagenpalet:

  Ik kan de vormlaag niet op nul zetten omdat dit niet mij lagenpalet staat.
  Wel dekking maar geen vul.
  Ik twijfel nu of mijn versie van Photoshop element 7 overeenkomt met die van jou.

  Groetjes
  Georgette

  • Beste Georgette,
   De vulling op nul zetten doe je bovenin je lagenpalet. Als je dan op de laag klikt kun je bovenin zien dat de dekking op 100% staat en de vul ook op 100% Je schuift dan met het schuifje naar 0% bij de vulling. Dit zit echt ook in jou Photoshop versie. Als je op deze link klikt kun je zien hoe dat het eruit ziet. http://jumbojet.eu/wordpress/wp-content/uploads/2009/11/nieuwjaarskaart-11.jpg
   succes!
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Hallo Jet,

  Ik heb moeite met de laagstijlen. Ik krijg niet laagstijlenpallet zoals jij hem laat zien. Komt het dat ik Photoshop Element 7 gebruikt.

  Groetjes,
  Georgette

  Ps: geweldige website

  • Hoi Georgette,

   Dank je voor je compliment 😀
   Klik op het FX tekentje onderaan in je lagenpalet en kies dan voor de laagstijl. Dan krijg je een overzicht te zien zoals op het plaatje en kun je de waarden aanpassen zodat je het effect krijgt als in de les.
   Veel succes bij het maken van de tutorial en tot ziens op de site!

   Groetjes,
   Jumbojet

 • Hallo Jet

  Allereerst de beste wensen voor 2010 en ik hoop dat je ook dit nieuwe jaar nog vele mooie dingen voor ons gaat maken.

  Ik vroeg mij af hoe ik die hout textuur ik die achtergroed moet zetten.

  Alvast bedankt
  Groetjes Trudie

  • Hoi Trudie,
   Je kunt de hout texture foto openen als document dan is ie automatisch je achtergrond en je kunt de texture in je document slepen zoals elke andere foto of plaatje. Daarnaast kun je ook de texture foto openen CTRL +A intoetsen, CTRL +C en dan naar je document dat je voor het scrapbooken wilt gebruiken en CTRL + V intoetsen. Succes met de tutorial en een goed 2010 voor jou!
   Groetjes,
   jumbojet

 • Hee Jet,

  Ow wauw.. Wat een geweldige tut!!
  Heb hem gemaakt en hij is echt super geworden!!
  Heb er wel wat veranderd.. Maar dat vond ik zelf gewoon mooier 🙂
  Bedankt alweer!! en ga aub. Door !!!! 😛

  Groetjes Mariska

  • Hoi Mariska, super! Het is juist goed dat je zelf wat uitprobeert, dat doe ik zelf namelijk ook altijd 😀
   Groetjes en tot ziens op de site!
   Jumbojet

 • Hoi Jet

  Kan het zijn dat je vergeten bent om het bloemenpatroontje erbij te zetten ik dacht ik meld em even.

  fijne dag john

  • Ha die John, wat zou ik zonder je moeten 😉 hij was er tussenuit geglipt bij het uploaden maar staat er nu keurig bij, groetjes en bedankt! Jumbojet

Reageer

Archief

Categorie