Jul
10
2010

Denk aan mij

In de auto vroeger had je ze, op het dashboard, fotolijstjes met daarop geschreven “denk aan mij” in het lijstje natuurlijk een lieveling waar je de hele dag naar wilde kijken. Deze “denk aan mij”  bestaat uit twee foto’s en heeft een leuk zwart/wit-kleur effect. Kortom een collage om de hele dag naar te kijken.

OK, aan de slag!

Open een nieuw document in de grootte die je zelf wilt ik heb 166 x 900 px genomen zodat ik de collage als bureaublad kan gebruiken.

Download deze foto of neem er eentje van je eigen bank en inrichting:

Kopieer de foto in je document en toets CTRL +T in zodat je het transformatie gereedschap activeert. Trek de foto over je canvas heen zodat hij helemaal mooi past.

Zoek een leuke foto uit van je hondje of je poes, ik heb er eentje van mijn kleine vriendje genomen. Snijdt het hondje uit (ik heb een masker gebruikt maar het kan ook met de pen of de veelhoeklasso, net waar je het beste in bent)en kopieer het  in je document. Maak het op maat met je transformatie gereedschap en roteer indien nodig. Bij deze foto is het het beste om horizontaal om te draaien in verband met de lichtinval:

Ga met je vervagen gereedschap langs de randen van het hondje om de overgang wat zachter te maken tussen de achtergrond en het hondje:

Dupliceer  de laag van het hondje. Ga naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEURTOON/VERZADIGING zodat je een zwart hondje krijgt. Noem de kopie laag schaduw.

Sleep de laag van de schaduw onder die van het hondje ga naar menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN. Zet hierna de dekking van de schaduw laag op 50%

Geef de laag van het hondje een slagschaduw  :

Dupliceer de laag van het hondje en wis bij de  bovenste laag ( de kopie) de laagstijl. Ga in de onderste laag staan en toets CTRL + klik op het nieuwe laag icoontje zodat er  een nieuwe laag onder de laag gemaakt wordt. Voeg de laag van het hondje en de nieuwe laag samen (CTRL +E) zodat de slagschaduw onderdeel is geworden van de laag en deze als laagstijl verdwijnt. Je kun nu met je gum gedeelten weghalen van de slagschaduw die je niet wilt zien, bij de oren en het kopje bijvoorbeeld. Als je tevreden bent voeg je als laagstijl gloed binnen toe aan de bovenste laag (kopie hondje):

Neen je doordrukken gereedschap en bewerk de achterpootjes en het gedeelte van de kopie laag van het hondje wat in de schaduw valt hierdoor wordt het donkerder. Ik heb het op deze manier ingesteld maar dat kan voor jou eigen foto heel anders uitpakken. Maak daarom een kopie van de laag van je kopie hondje laag en probeer eerst wat uit. Je kunt dan altijd nog terug naar je originele (kopie hondje) laag en opnieuw beginnen als je probeersel niet helemaal zo uitvalt als je wilt. Stel het penseel kleiner in als je over de pootjes gaat. Experimenteer daar ook mee 😉

Tik je tekst met het lettertype Rage Italic in kleur # DCEA78, grootte 100 pt. Voeg nu alle lagen  samen (CTRL +E) en dupliceer de zo verkregen laag. Ontkleur de kopie door CTRL + SHIFT + U in te toetsen.

Je hebt nu een zwart wit foto en een  kleuren foto in de laag eronder. Ga in je zwart wit laag staan en voeg een laagmasker aan de laag toe. Bestrijk het masker met een groot zacht zwart penseel zodat je delen van de kleuren wit foto ziet verschijnen. Je kunt dit ook met de gum doen rechtstreeks in de zwart wit laag maar met een laagmasker kun je veel gemakkelijker herstellen als je het effect niet zo mooi vindt 🙂 Stel (bij beide manieren  van werken) je penseel (gum) in op 0% zachtheid lekker groot en de dekking van 5 – 50 % net wat je mooi vindt. Dus gewoon even lekker uitproberen. Mijn voorkeur gaat naar hele lage dekking, je bent dan wel langer bezig maar het effect is mooier en meer geleidelijk.

Neem je aangepaste vorm en kies voor pootafdruk (standaard in Potoshop), zet de modus op vullen met pixels en zet de voorgrondkleur op wit.

Dupliceer de laag en roteer en verander de afdruk van grootte. Doe dit een aantal keren totdat je een heleboel pootafdrukken hebt in allemaal verschillende lagen.

Voeg alle lagen van de pootafdrukken samen tot één laag. Zet de laagmodus op bedekken en de dekking op 20%.Dat maakt de collage helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

6 Reacties +REACTIE GEVEN

Reageer

Archief

Categorie