Nov
16
2009

De Titanic

Mooie teksteffecten mag ik altijd graag maken. Deze keer heb ik weer een echte beauty, een geborsteld zilveren teksteffect. Om het teksteffect nog mooier uit te laten komen heb ik er een bijpassende filmposter bijgemaakt. Het is er niet eentje die je in vijf minuten maakt maar wel eentje waarvan je zeker zult genieten als je hem af hebt. Hieronder zie je het eindresultaat van deze tutorial:

OK, aan de slag!

Voor de filmposter heb ik de volgende plaatjes gegoogeld:

Open een nieuw document in Photoshop van 1920 x 1080 met een witte achtergrond en open de foto van de blauwe achtergrond foto. Ga in het document van de blauwe achtergrond foto staan en toets CTRL + A, CTRL + C en ga dan naar je titanic document en plak de foto in je document door CTRL + V in te toetsen. Selecteer je vrije transformatiegereedschap CTRL + T en trek de blauwe achtergrondfoto over je document heen totdat hij het hele canvas bedekt:

Ga naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEURTOON/VERZADIGING en stel als volgt in:

Open de foto van Rose en Jack in het water en kopieer deze in je document, schuif deze rechts onder aan de buitenkant en voeg een laagmasker toe aan de laag haal de gedeelten weg die je niet wilt zien met een zwart penseel , zoom goed in op de randjes van het plaatje en tussen de hoofden van het koppel. Maak je penseel heel klein om de randjes goed weg te werken. Als je niet weet hoe een laagmasker werkt kijk dan bij deze basis tutorial.

Ga met een zacht groot zwart penseel helemaal langs de randen van het plaatje om de randjes mooi zacht te maken:

Als je klaar bent met het masker dan ga je naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEURTOON/VERZADIGING en stel je het als volgt in:

Dupliceer de laag van Rose en Jack en ga naar menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE en draai de kopie laag verticaal, schuif de laag zoals hieronder aangegeven:

Zet de laagmodus boven in je lagen palet op bedekken en zet de dekking van de laag op 68%:

Maak een nieuwe laag aan boven de laag van het stel en ga daarin met een zwart penseel over de foto:

Ga naar menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en vervaag met 15 px:

Zet hierna de dekking van de laag op 65%.

Open het document van de tekening dupliceer de achtergrondlaag en zet de originele achtergrondlaag uit door op het oogje te klikken in je lagenpalet. Haal met je toverstafje de bruine rand weg haal de witte stukjes plakband weg met je veelhoeklasso doe dat een beetje happerig:

Zoom heel sterk in op de randjes van de gedeelten die je hebt weggehaald en ga met je gum die je in de optie balk instelt als een potlood  van 1 px wat langs de randjes zodat het een beetje rafelig wordt:

Ga dan met je doordrukken gereedschap langs de hele rand van de tekening om de rand een beetje donkerder te maken:

Ga dan naar menu AFBEELDING-AANPASDSSINGEN-KLEURTOON/VERZADIGING en zet de verzadiging op -50. Hierna kopieer je de tekening in je Titanic document en maak je de tekening wat kleiner met je vrije transformatie gereedschap. Hierna ga je de tekening op zijn plaats leggen met je transformatie gereedschap. Hiervoor gebruik je in menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-SCHUINTREKKEN en PERSPECTIEF totdat het er zo uitziet als hier beneden in het plaatje:

Hierna zet je de dekking van de laag op 49%:

Open het plaatje van de Titanic en ga naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEURTOON/VERZADIGIN en zet de verzadiging op -70. Kopieer het plaatje in je document:

Voeg een laagmasker toe aan de laag en haal zorgvuldig de gedeelten weg totdat het er zo uitziet:

Open de foto van de maan en kopieer deze in je document. Maak de maan op maat met je vrije transformatie gereedschap:

Zet de laagmodus van de laag van de maan op bleken en de dekking op 25%:

Maak een nieuwe laag aan boven de laag van de maan en ga zet daar met een groot zacht penseel in kleur #0c0c11 wat vegen in. Vervaag deze streken Gaussiaans met 15 px en haal bij de maan wat weg met een grote zachte gum:

Zet de dekking van de laag op 25%:

Selecteer al je lagen tot nu toe door in de bovenste te gaan staan en dan SHIFT in te drukken en alle andere aan te klikken. Ga naar menu LAAG-LAGEN GROEPEREN en noem de groep poster.

Zo dat is de achtergrond, nu de tekst nog 😉

Voordat je begint aan je teksteffect heb je twee patroontjes nodig die je nodig hebt om het effect op de tekst te bereiken:

Open de patroontjes  in Photoshop. Nadat je ze geopend hebt in Photoshop ga je naar menu  BEWERKEN-PATROON DEFINIËREN en sla je de patronen op zodat je ze dadelijk kunt gaan gebruiken:

Maak nu een nieuwe groep aan door in je lagenpalet op het mapje te klikken , noem de groep tekst. Maak nog een nieuwe groep aan en noem deze achtergrond:

Ga in je lagenpalet in de achtergrondlaag staan en maak een nieuwe opvullaag/aanpassingslaag aan door op het icoontje te klikken kies voor patroonvulling en selecteer je water patroon zet de dekking van de laag op 60%:

Maak boven de laag van de patroonvulling een nieuwe opvullaag aan, kies voor volle kleur en neem als kleur #000000 (zwart) :

Ga nu in je lagenpalet in de tekst groep staan en maak een nieuwe laag aan, neem je  horizontale typegereedschap en tik je tekst met het lettertype Times new roman in grootte 330 pt in de kleur zwart:

Dupliceer de tekstlaag en ga dan in de bovenste tekstlaag staan. Zet de vulling van deze laag boven in je lagenpalet op 0%:

Voeg dan de volgende laagstijlen toe aan de laag:

Je ziet nog niets omdat de onderste laag tekst nog aanstaat. Als je deze uitzet zie je dit:

Ga nu in de onderste tekstlaag staan en geef deze de volgende laagstijlen:

Het ziet er nu zo uit:

Kopieer de tekstlagen en selecteer ze allebei, ga dan naar menu LAAG-LAGEN SAMENVOEGEN en noem de laag reflectie. Sleep de laag onder de tekstlagen en selecteer in menu TRANSFORMATIE-VERTICAAL OMDRAAIEN. Sleep de reflectielaag naar onderen zoals in het plaatje:

Voeg dan een laagmasker toe aan de reflectielaag en selecteer je verloop gereedschap zet je kleuren op standaard instelling door op D te drukken trek van onder naar boven een lineair van voorgrond naar achtergrond in het laagmasker:

Zet de dekking van de reflectielaag op 30%

Maak een nieuwe laag aan boven de reflectielaag en noem deze schaduw. Selecteer een rond zacht penseel en zet de dekking in de optie balk op 50%, trek dan met je penseel een lijn langs de onderkant van de letters:

Ga naar menu FILTER-VERVAGEN-BEWEGINGSONSCHERPTE en daarna nog naar GAUSSIAANS VERVAGEN:

Zo dat is de tekst. Ga nu naar je mapje achtergrond en voeg daar nog een nieuwe opvullaag toe, kies deze keer voor verloopvulling en stel het als volgt in:

Ga in je lagenpalet op de achtergrondgroep staan en zet de achtergrond groep op een dekking van 25% , voeg een laagmasker toe en trek in dat laagmasker een zwart naar wit radiaal verloop:

Dat maakt het weer helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

5 Reacties +REACTIE GEVEN

 • […] op de link om de tutorial de titanic te […]

 • Bedankt voor deze prachtige tutorial.
  Goed uitgelegd.
  Was leerzaam.
  Op naar de volgende.
  groetjes

  pierre

  • Dankje voor het compliment 😀 Tot ziens op de site en veel Photoshopplezier!
   Groetjes,
   Jumbojet

 • ZOOOOO mooi!!

  Echt knap hoor!

  (zou je de psd bestanden misschien als download beschikbaar stellen, als het te veel is op je website misschien op rapidshare of mediafire?, dan kan ik het een beetje bestuderen en kijken als iets niet lukt. :D)

  Nogmaals petje af voor deze creatie!

  Mvg,

  • Dankje voor het compliment Guido 😉 als iets niet lukt kun je me altijd even een berichtje sturen via de site! Groetjes,
   Jumbojet

Reageer

Archief

Categorie