Apr
7
2012

Cocktail collage

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen dat ik gek ben op retro en vintage effecten. Dus daarom weer eens een ouderwetse retro collage gemaakt. Je werkt bij het maken van deze les met laagmaskers, aanpassingslagen, het vervagen gereedschap, patronen, filters en laagstijlen. Verder zie je in deze collage de kracht van de verschillende laagmodi in Photoshop en zie je ook hoe handig uitknipmaskers kunnen zijn. Dus wat let je, ga er eens lekker voor zitten! Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb:

Je hebt de volgende spulletjes nodig om de collage te maken:

– Cocktailglas
– Pin up girl 
– Het font Splash
– Grunge paper nr 3 van Fudgegraphics
Textura 007 old paperset
– Retro patronen
-ES autum verloop set

Als je alles hebt gedownload en geïnstalleerd start je Photoshop op en open je een nieuw document van 750 x 1000 px, 72 px/inch met een witte achtergrond. Open het grunge paper nr 3 textuur en sleep of kopieer het in je document. Schaal het textuur wat kleiner met je transformatiegereedschap totdat je zoiets hebt als hieronder te zien is.

Open van de oud papier texturen textuur nr 4 en sleep of kopieer het in je document. Schaal het kleiner en haal de zwarte rand om het textuur weg op een manier die jij handig vindt. Ik zelf doe dat in dit geval met een laagmasker.

Voeg aan de laag van textuur nr 4 de volgende laagstijlen toe:

NB: kleur voor de lijn is #faf8cd

Open de foto van het glas en sleep of kopieer het in je document. Schaal het op maat met je transformatiegereedschap en zorg dat het net wat groter is als textuur nr 4. Dupliceer de laag van het glas en zet de kopielaag even uit.  Klik dan met rechts op de laag van het glas in je lagenpalet en kies voor uitknipmasker maken. Zet dan de laagmodus van de laag van het glas op vermenigvuldigen. Zet dan de kopie laag van het glas aan en maak ook van deze laag een uitknipmasker. Zet de laagmodus van de kopie laag van het glas op bedekken.

Voeg dan een laagmasker toe aan de kopie laag van het glas en haal met een zacht rond zwart penseel in het laagmasker de donkere onderkant van de foto van het glas weg.

Voeg boven de laag van het glas een aanpassingslaag toe (klik hiervoor op het icoontje onderaan in je lagenpalet) kies voor volle kleur. Neem kleur #f15f88. Vul het laagmasker van de kleur laag met zwart en zet de laagmodus van de laag op zwak licht. Neem dan een wit penseel en bestrijk het gebied van het drankje zodat dat mooi roze kleurt. Dupliceer deze laag en verander de kleur dan in kleur  #b70a3b. Zet de laagmodus van de laag op bedekken en zet de dekking op 23%. Bestrijk nu ook het bovenste gedeelte van het pootje van het glas zodat dat subtiel roze kleurt.

Open de foto van de pin up girl sleep of kopieer de foto in je document en schaal op maat. Haal haar uit de grijze achtergrond. Ik heb dat met een laagmasker gedaan maar je kunt dat natuurlijk ook op een andere manier doen als je dat liever doet. Schuif het meisje zodat het eruit ziet zoals hieronder in het voorbeeld.

Voeg een nieuwe aanpassingslaag toe boven de foto van het meisje. Kies deze keer voor niveaus en maak een uitknipmasker van de laag zodat de laag alleen de foto van het meisje beïnvloed. Stel in zoals hieronder in het voorbeeld te zien is. Voeg hierna een patroon aanpassingslaag toe en gebruik patroon 83 van de set. Stel in zoals te zien is in het plaatje hieronder. Vul dan het laagmasker van de patroon opvullaag met zwart en zet de laagmodus van de laag op vermenigvuldigen. Bestrijk dan de jurk met een wit penseel in het laagmasker zodat de jurk een patroontje krijgt.

Voeg nog een aanpassingslaag toe en kies voor volle kleur #f7cca9. Maak een uitknipmasker van de laag en vul het laagmasker met zwart. Bestrijk alles behalve de jurk, de mond en de tanden van het meisje met een wit penseeltje in het laagmasker. Zet de laagmodus op zwak licht en zet de dekking van de laag op 75%.

Maak een nieuwe laag aan en zet daarin met kleur #f29393 met een zacht rond penseel een accent op de wangen zoals hieronder te zien is. Zet hierna de laagmodus op vermenigvuldigen en de dekking op 15%. Maak nog een nieuwe laag aan en bestrijk daarin de strik met zwart. Zet daarna de laagmodus van de laag op zwak licht en de dekking op 76%.

Groepeer de lagen van de foto, de aanpassingslagen en de twee lagen met de kleurtjes boven de strik en de wangen en noem de groep meisje. Voeg dan de groep samen zodat je één laag krijgt. Neem dan je vervagen gereedschap en stel in op sterkte 25%. Bestrijk daarmee  lichtjes de randjes rondom het hele meisje met een zacht rond penseeltje van 15 px grootte zodat de overgang tussen het meisje en de achtergrond wat zachter wordt.

Maak een nieuwe laag aan boven de laag van het kopie glas en maak een selectie met je veelhoeklasso in de vorm van het glas. Het komt niet zo erg nauw als het maar een beetje de vorm heeft. Vul de selectie in de laag die je schaduw glas noemt met zwart en vervorm de laag zodat je zoiets krijgt als hieronder te zien is. Vervaag de laag met 5 px via menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en zet de dekking van de laag op 25%. Haal dan het stukje wat buiten de foto van het glas uitsteekt weg met je gummetje.

Maak op dezelfde manier een schaduw van het meisje. Zet dan in een nieuwe laag een accent met een zacht zwart penseel zoals hieronder te zien is in het voorbeeld. Voeg een laagmasker toe aan de laag en trek een verloop in het laagmasker zodat je een mooi fade out effect krijgt in het accent wat je zojuist hebt aangebracht. Zet de dekking van de laag op 85%.

Breng onder de de foto van het meisje in een laag die je schaduw voeten noemt met een zwart zacht rond penseel schaduw aan zoals hieronder te zien is in het voorbeeld. Zet de dekking van de laag op 90%.

Breng op deze manier ook een schaduw effect aan in een nieuwe laag onder de laag van het meisje bij de hand aan de rechterkant. Zet de dekking van de laag op 74%. Zet dan met een zwart zacht penseel een zwart accent in een nieuwe laag onder het meisje zodat er een schaduw op het glas valt van het meisje. Vervaag met 5 px Gaussiaans en zet dan de dekking van de laag op 18%.

Duupliceer de laag van het meisje en roteer de laag totdat je zoiets krijgt als hieronder te zien is. Haal dan met je gummetje de delen weg die niet in het voetje van het glas reflecteren

Maak dan nog een kopie van de laag van het meisje en maak daarmee een reflectie op het glas. Haal dan in een laagmasker de delen weg zoals hieronder te zien is en zet daarna de laagmodus op bedekken en de dekking op 18%. Bestrijk de reflectie met een zwak afgesteld penseeltje nog wat in het laagmasker zodat de reflectie wat zwakker wordt indien nodig. Dat is een kwestie van smaak dus experimenteer daar wat mee.

Selecteer de pixels van de laag van het meisje en ga dan in de laag van het papier texturen r 3 staan. Kopieer de selectie naar een nieuwe laag boven de foto van het meisje. Zet dan de laagmodus van deze nieuwe laag op vermenigvuldigen en de dekking op 25%.

Groepeer alle lagen van de schaduwen de reflecties en de foto van het meisje en noem de nieuwe groep weer meisje.

Tik dan met het lettertype Splash de tekst in drie verschillende lagen. Het maakt niet uit welke kleur je gebruikt want je gaat dadelijk de tekst bedekken. Neem grootte 75 pt. Tik de eerste tekst verticaal en de tweede tekstlaag horizontaal. De derde tik je ook horizontaal maar zet je daarna in een boogje en je roteert een beetje totdat je zoiets hebt als hieronder te zien is in het voorbeeld.

Selecteer de pixels van de tekstlagen om de beurt en kopieer dan van de texturen r 3 laag in een nieuwe laag de selectie zodat je de tekst in het papier hebt. Voeg dan de drie lagen van de papieren tekst samen tot één laag. Je kunt de originele tekstlagen nu uitzetten die heb je niet meer nodig.

Voeg dan van het verloopset ES autum nr 16 toe. Stel in zoals hieronder te zien is.

 

En tot slot een lijn in zwart:

Dat maakt het plaatje helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

2 Reacties +REACTIE GEVEN

 • bedankt weer voor deze mooie les jammer dat ik het je niet kan laten zien gr gerda vg

  • Hoi Gerda,
   Altijd leuk om te horen 🙂 als je een facebook account hebt kun je je foto daar natuurlijk uploaden en dan kan ik hem bij je bekijken.
   grtz,
   JJ

Reageer

Archief

Categorie