Feb
14
2013

Ballet collage

In deze les maak je een collage met behulp van vormen, uitknipmaskers, laagmaskers, transformatie gereedschap, hulplijnen,  aanpassingslagen, selecties en laagstijlen. Een leuk klusje waarbij je het eindresultaat misschien wel kunt laten afdrukken op een canvas of een kaartje . Je kunt natuurlijk een ander thema nemen voor je collage of andere kleuren net wat mooi past bij de foto’s die je wilt gaan gebruiken. Ook kun je naar eigen inzicht meer foto’s nemen of een rechthoekige collage maken in plaats van een vierkante. Genoeg om te variëren en te experimenteren. Ik heb nu dus als thema ballet genomen en daar wat leuke foto’s bij gezocht.

Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb:

Ballet collage

Ik heb de volgende foto’s gebruikt voor de collage:

Gehaakt danseresje 1
Gehaakt danseresje 2
Gehaakt danseresje 3
Balletschoenen
Balletschoenen 2
Tutu 1
Tutu 2
Tutu 3

en dan ook nog deze oud papier textures, ik heb  paper 10 gebruikt.

Daarnaast heb ik het font Amazone BT gebruikt voor de tekst.

Open een nieuw document in Photoshop van 3300 x 3300 pixels, 300 px/inch. Je hebt dan in ieder geval een voor afdruk geschikte afbeelding. Ga naar menu WEERGAVE-NIEUWE HULPLIJN en zet op 100 px horizontaal een hulplijn, op 3200 px horizontaal ook een. Dan nog een op 100 verticaal en 3200 px verticaal.

ballet 1

Zet de voorgrondkleur op zwart en neem van de vormen de rechthoek. Stel in de opties balk in op 1000 x 1000 px. Klik in je canvas en je krijgt een zwart vierkant. Schuif het vierkant in de hoek tegen de hulplijnen aan.

ballet 2

Dupliceer de laag van het zwarte vierkant twee keer en schuif dan een vierkant in de andere hoek en schuif de andere in het midden.  Selecteer alle drie de lagen van de vierkanten. Klik dan op horizontale middelpunten uitlijnen bovenin de opties balk zodat de vierkanten mooi gelijk verdeeld worden over het document.

ballet 3

Terwijl je de lagen nog steeds geselecteerd hebt dupliceer je ze en schuif je ze onder de drie vierkanten. Zo heb je 2 rijen met 3 vierkanten. Dupliceer de 3 vierkanten nog een keer en schuif deze onder tegen de hulplijn aan. Schuif de middelste 3 totdat je een mooie verdeling hebt van je vierkantjes.

ballet 4

Open een van de foto’s van het gehaakte balletdanseresje. Sleep of kopieer het in je document boven het 1e vierkant linksboven. Schaal het danseresje wat groter. Houdt de shift toets ingedrukt zodat alles mooi in verhouding blijft. De foto van het danseresje is niet vierkant maar de achtergrond is gelukkig rustig dus kun je op een eenvoudige manier de foto passend maken op het vierkant. Selecteer met je rechthoekige selectiekader een deel van de roze achtergrond aan de zijkant en kies in menu BEWERKEN voor TRANSFORMATIE- SCHALEN schaal nu totdat de roze achtergrond aan de rechterzijde over het vierkant past. Herhaal dit aan de linkerzijde. Klik dan met rechts op de laag en kies voor uitknipmasker maken. Schaal dan totdat je zoiets hebt als hieronder te zien is in het voorbeeld. Schuif het danseresje nog wat totdat je tevreden bent over de plaats waarop zij staat.

ballet 5

Herhaal deze stappen voor de andere twee foto’s van het danseresje. Ik heb de danseresjes als volgt over het canvas verdeeld.

ballet 6a

Open een foto van een tutu en maak deze passend voor een vierkant. Maak ook een uitknipmasker van de laag zoals je bij de ballerina’s deed. Doe het zelfde met de andere foto’s van de tutu’s.

ballet 7

Maak ook de foto’s van de schoentjes passend op de vierkantjes.

ballet 8

Om de foto’s wat levendiger te maken heb ik boven de foto’s waar ik dat nodig vond een niveaus aanpassingslaag toe te voegen. Ik heb een uitknipmasker gemaakt van de aanpassingslaag zodat alleen de betreffende foto wordt beïnvloed word. Zo kun je de boel mooi fine tunen. Ik heb dat gedaan bij de lagen van de danseresjes en de schoentjes bij de lagen van de tutu’s heb ik dat niet gedaan.

Ik zal de instellingen geven van de niveaus aanpassingslagen van de danseresjes.

ballet 9

Voor de schoentjes heb ik het als volgt ingesteld:

ballet 10

Ik heb de lagen van de schoentjes nog een aanpassingslaag gegeven deze keer een volle kleur laag.

De schoentjes rechtsboven heb ik een volle kleur laag in kleur #f98484 gegeven. De dekking heb ik op 31% gezet en de laagmodus op zwak licht.

De schoentjes aan de linkerzijde heb ik een volle kleur laag in kleur #f79be0 gegeven de laagmodus heb ik op vermenigvuldigen gezet en de dekking op 46%. Hierna heb ik het gedeelte buiten de schoentjes met zwart bestreken in het laagmasker van de volle kleur laag.

ballet 11

Hierna heb ik boven alle lagen nog een aanpassingslaag toegevoegd namelijk een foto filter laag.

ballet 12

Groepeer alle lagen behalve de witte achtergrondlaag en noem de groep foto’s. Zo dat maakt het weer een beetje overzichtelijk 🙂

Open het paper 10 texture en dupliceer het texture in je document.  Schaal het texture zodat het mooi over je canvas past. Zorg dat het texture boven de witte achtergrondlaag komt onder de zojuist gemaakte groep. Dupliceer het texture en sleep de kopie boven de groep van de foto’s.

ballet 13

Voeg aan de bovenste papier texture laag de volgende laagstijlen toe:

ballet 14

ballet 15

NB: kleur #dfa48b

ballet 16

Je ziet nog niets van het effect dat de laagstijlen hebben maar dat komt straks wel. Voeg dan een laagmasker toe aan de laag van het bovenste textuur en vul het laagmasker met zwart. Nu zie je de foto’s weer.

ballet 17a

Selecteer nu de pixels van het zwarte vierkant onder de foto linksboven. Ga in het laagmasker van de papierlaag staan en vul de selectie met wit. Laat de selectie aanstaan en ga naar menu SELECTEREN-BEWERKEN-SLINKEN. Slink de selectie met 25 pixels en vul deze selectie met zwart. Je hebt nu een kadertje om je foto gemaakt.

ballet 18

Herhaal deze stappen bij alle vierkantjes waar een foto boven zit.

Als je bij het middelste vierkantje dat geen foto boven zich heeft bent aangekomen.  Volg je de stappen tot en met het slinken van de selectie. Dan ga je in het papiertextuur staan en toets je CTRL + J. Vervolgens verander je in de nieuwe laag die automatisch de laagstijlen mee krijgt. De schuine kant en reliëf instelling zoals hieronder te zien is.

ballet 19

Voeg boven alle lagen een aanpassingslaag kleurtoon/verzadiging toe. Stel in zoals hieronder te zien is.

ballet 20

Vul in het laagmasker de gebieden van de foto’s met zwart zodat alleen de kaders en de achtergrond worden beïnvloed door de kleurtoon verzadiging aanpassingslaag.

ballet 21

Wis de hulplijnen. Verklein indien nodig de foto’s die door de kadertjes teveel bedekt worden naar je zin. Hieronder zie je hoe het er nu bij mij uitziet.

ballet 22

Om de kleur van het frame wat meer bij de foto’s te laten passen zet je de laagmodus van de kleurtoon/verzadiging aanpassingslaag op zwak licht en de dekking op 65%. Dupliceer de onderste papier laag en vervaag de kopie met 50 px Gaussiaans via menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN. Zet de dekking van de kopie laag op 50%.

ballet 23

Selecteer de pixels van het middelste vierkant en maak een nieuwe laag aan onder de kleurtoon verzadiging aanpassingslaag. Slink de selectie met 50 pixels en vul de selectie in de nieuwe laag met wit. Zet de laagmodus van de laag op zwak licht en zet de dekking op 20%.

ballet 24

Tik met het lettertype Amazone de tekst en roteer deze.

ballet 25

Voeg aan de laag van de tekst de volgende laagstijlen toe:

ballet 26

ballet 27

NB; kleur #d69969

Dat maakt het plaatje weer helemaal af!

Ballet collage

Aanverwante berichten

Jumbojet

12 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Waar haal je het oud papier texture?
  groetjes

 • Hallo Jetje, hebt het gebruikt voor ons project over de ijsvogel. Hier kan ik de bewerking er niet opzetten zeker? Ik zal het langs FBook doen, bij greta denil
  Bedankt hoor. Je moet wel starten met 3300op3300px om de hulplijnen juist te zetten. Veel werk gehad om de vierkanten één voor één terug te selecteren in het masker!
  Groetjes

  • Hoi Greta,
   Ik ben benieuwd naar je eindresultaat en zie het graag op FB. Ik heb de maten even aangepast moest inderdaad 3300 x 3300 px zijn.
   grtz,
   JJ

 • Ik gebruik google chrome en internet explorer. Met beide browers krijg ik dezelfde melding.

 • Het zal mooi zijn, maar ik krijg de afbeeldingen niet te zien.
  Het enige wat ik zie is ” Hotlinken is niet cool! Gebruik je eigen bandbreedte!!!”
  Kan je hier wat aan doen Jumbojet?

 • Hallo Jumbojet
  ben bezig met Ballet collage

  dat lukt me niet voor begrijp niet goed wat je daar mee moet doen
  Selecteer nu de pixels van het zwarte vierkant onder de foto linksboven. Ga in het laagmasker van de papierlaag staan en vul de selectie met wit. Laat de selectie aanstaan en ga naar menu SELECTEREN-BEWERKEN-SLINKEN. Slink de selectie met 25 pixels en vul deze selectie met zwart. Je hebt nu een kadertje om je foto gemaakt.
  Groetjes

  • Je vult de selectie in het laagmasker met wit. Hierdoor krijg je een papieren vierkant. Omdat je hierna de selectie slinkt en deze met zwart vult haal je de binnenkant van het vierkant weer weg waardoor je en frame maakt om je foto.
   Grtz,
   JJ

 • Hoi Jetje

  Hartelijke bedankt voor deze mooie tuts,ga er meteen aan beginnen voor mijn kleindochter
  Groetjes

 • Heel mooi ! Zo heb ik meteen inspiratie voor een verjaardagskaart voor mijn kleindochter !!

Reageer

Archief

Categorie