Nov
6
2010

3D kerstkaart

De donkere dagen komen er weer aan dus wat let je om lekker bij de kachel te gaan zitten en wat moois te maken voor de feestdagen. Deze mooie 3D kerstkaart vond ik op deze Engelstalige site en is geen vluggertje maar wel de moeite van het maken dubbel en dwars waard. Het leuke van deze les is dat je eens werkt met het filter perspectiefpunt maar er zitten natuurlijk ook tal van andere leuke technieken in. Dit is wat je gaat maken in deze tutorial:

OK, aan de slag!

Je hebt deze foto’s nodig om de kaart te maken. Registreer je op de site van cgtextures en sxc.hu en je kunt de foto’s downloaden. Er staan nog vele andere mooie foto’s en textures op deze sites altijd handig als je weer eens wat wilt maken 🙂

Maan

Hout

Wolken

Potlood

IJs texture

Winterlandschap

Open een nieuw document in Photoshop met een witte achtergrond van 900 x 675 px en 72 px/inch. Dubbelklik op de achtergrondlaag zodat je deze ontgrendeld en klik op het laagstijl toevoegen icoontje . Voeg als laagstijl een verloopbedekking toe.

Voor de vorm van de kerstkaart heb ik deze foto gebruikt.

Open de foto in Photoshop en sleep of kopieer hem in je document maak de kaart op maat met je transformatiegereedschap (ctrl+t schalen). Neem je pen en teken de vorm van de onderste helft van de kaart na.

Maak van je pad een selectie en vul de selectie in een nieuwe laag met wit, noem de laag onder. Doe hetzelfde met het bovengedeelte van de kaart noem die laag boven. Selecteer de pixels van de onder laag en maak onder de onder laag een nieuwe laag die je schaduw noemt. Vul de selectie in de schaduwlaag met zwart. Verdraai via menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-VERDRAAIEN de punten van de zwarte laag in de twee hoeken een beetje naar beneden.

Vervaag de schaduw laag via menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS vervagen met 5 px en zet de dekking van de schaduw op 50%:

Geef de boven laag een verloopbedekking:

De onderlaag geef je ook een verloopbedekking:

Dupliceer de onder laag en noem de laag onder 1. Geef de laag een verloopbedekking:

Delete dan de linker en de rechterhoek van onder 1 zoals hieronder aangegeven in het voorbeeld. Vervaag de laag van onder 1 Gaussiaans met 5 px.

Dupliceer nu de onder laag nog een keer en noem hem onder 2. Voeg dezelfde verloopbedekking toe als bij onder 1 en haal een groter stuk weg van de hoeken als bij onder 1. In het voorbeeld zie je wat er overgebleven is na het deleten van de hoeken bij de laag onder 2. Vervaag daarna de laag Gaussiaans met 5 px (zet eerst de selectie uit).

Het ziet er dan zo uit:

Selecteer de pixels van de boven laag en maak een nieuwe laag aan die je lijn noemt. Ga naar menu BEWERKEN-OMLIJNEN en omlijn de selectie met wit. Zet de dekking van de laag op 43%.

Selecteer de pixels van de onder laag en vul de selectie in een nieuwe laag die je hele kaart noemt. Selecteer de pixels van de boven laag en vul de selectie in de hele kaart laag. Geef hierna de hele kaart laag een verloopbedekking.

Zet de dekking van de hele kaart laag op 60%:

Open de ijs texture en dubbelklik op de achtergrondlaag. Selecteer de pixels van de afbeelding en toetst CTRL + C. Maak een nieuwe laag aan bovenaan in je lagenpalet en ga naar menu FILTER-PERSPECTIEFPUNT en maak een raster met het vlak maken gereedschap. Zet de punten in de hoeken en schuif totdat het raster mooi past.

Toets nu CRTL + V om de afbeelding in je document te plakken. Sleep dan de afbeelding op je raster en schuif totdat je een mooi stuk van het ijs texture in het raster hebt. Klik OK om te bevestigen. Zet de laag op bedekken en haal uitstekende delen weg door de laag een laagmasker te geven en met een zwart penseel de gebieden te bestrijken die je weg wilt hebben.

Open nu het hout in Photoshop, ontgrendel de achtergrondlaag, selecteer de pixels en toets CTRL +C. Maak een nieuwe laag aan boven de achtergrondlaag in je document en noem deze hout. Ga weer naar menu FILTER-PERSPECTIEFPUNT en vergroot het raster zodat het je canvas voor een groot deel bedekt. Toets dan CTRL + C en trek het hout op het raster. Schuif tot het er naar je zin uitziet en klik dan ok. Voeg aan de laag van het hout een laagmasker toe en maak met je rechthoekige selectiekader een selectie als hieronder aangegeven. Ga naar menu SELECTEREN-BEWERKEN-DOEZELAAR en stel de doezelaar in op 15 px. Vul nu de selectie in het laagmasker met je vulemmertje met zwart.

Voeg de lagen van het hout en de achtergrondlaag samen en geef de samengevoegde laag die je hout achtergrond noemt een verloopbedekking van zwart naar transparant.

Ga naar de laag van het ijs texture en pas het laagmasker toe door met rechts te klikken op het laagmasker en te kiezen voor laagmasker toepassen. Voeg dan opnieuw een laagmasker toe en maak een selectie als hieronder aangegeven.  Bewerk de selectie met de doezelaar ingesteld op 10 px en vul in het nieuwe laagmasker de selectie:

Maak boven de laag van de hout achtergrond een nieuwe laag aan en maak een vorm in wit als hieronder te zien is met je penseel dat je zacht instelt (0% hardheid). Vervaag Gaussiaans met 3px, zet de laagmodus op zwak licht en de dekking op 75%. Noem de laag wit accent.

Neem je pen en teken een vorm als hieronder te zien is. Maak een selectie van het pad en vul dit in een nieuwe laag die je boven de achtergrondlaag maakt met wit. Vervaag de laag met 3px Gaussiaans.

Voeg aan de laag een verloopbedekking toe:

Zet de vulling van de laag op 0% en de dekking op 25% noem de laag schaduw kaart. Selecteer alle lagen behalve de hout achtergrond laag en groepeer de lagen. Noem de groep kaart.

Open de foto van de wolken en sleep of kopieer de foto in je document. Haal de wolken uit de achtergrond met behulp van een laagmasker, pen of veelhoeklasso net wat je het beste ligt.

Pas het laagmasker toe en voeg hierna een nieuw laagmasker toe aan de laag. Bestrijk  daarin met een zacht zwart penseel wat je instelt op een dekking tussen de 5 en 10 px de  randen van de wolk en haal nog wat delen weg die je niet wilt hebben.  Haal  het bovenste gedeelte van de wolk weg. Dupliceer het bewerkte bloemkoolwolkje en maak dat wat kleiner als de originele wolk met je transformatie gereedschap. Schuif de wolken zoals hieronder in het voorbeeld te zien is en ga in de grote wolk aan de rechterkant naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEURTOON/VERZADIGING en stel in zoals hieronder te zien is.

Pas de laagmaskers toe op de lagen van de wolken en voeg de beide wolkenlagen samen. Voeg boven de laag van de  wolken een aanpassingslaag toe, kies voor volle kleur en kies als kleur wit. Maak een uitknipmasker van de laag zodat alleen de laag van de wolken de kleur over zich heen krijgt. Zet de modus van de aanpassingslaag op zwak licht en zet de dekking op 75%. Groepeer de lagen en noem de groep wolken.

Open de afbeelding van het winterlandschap.

Vervorm de foto zodat deze je kaart bedekt. Voeg een laagmasker toe aan de laag en haal de lucht uit het landschap weg. Selecteer de pixels van de hele kaart en keer de selectie om, vul dan de selectie in het laagmasker met zwart. Haal hierna aan de rechterkant het stuk van het landschap en de sneeuw weg zoals te zien is op het voorbeeld hieronder. Vervaag de randjes langs de weggehaalde lucht een beetje zodat de overgang niet te abrupt is en het sneeuwlandschap mooi overvloeit in de achtergrond/lucht van de kaart. Maak een nieuwe laag aan boven het landschap en breng daar een paar schaduwaccenten aan op de sneeuw.

Selecteer het gedeelte met de besneeuwde boom en stel de doezelaar in op 40 px, toets CTRL + J zodat de selectie naar een nieuwe laag wordt gekopieerd. Ga dan naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-NIVEAU’s en stel in als in het voorbeeld beneden aangegeven. Zet dan de laagmodus van de laag van de selectie op bleken.

Dupliceer de laag van het sneeuwlandschap en pas het laagmasker toe in de kopielaag.  Ga in de kopielaag  naar menu FILTER-BEWEGINGSONSCHERPTE, stel als hieronder aangegeven in. Voeg een nieuw laagmasker toe aan de laag en haal daarin alles weg behalve de delen onder de rand van de sneeuw zodat het lijkt of  er een reflectie van het landschap op het ijs is.

Maak een nieuwe laag aan boven alle lagen en trek in de nieuwe laag een radiaal verloop van zwart naar transparant. Voeg dan aan de laag van het radiaal verloop een laagmasker toe en haal daarin het voorste gedeelte weg. Zet dan de laag op vermenigvuldigen en de dekking op 20%. Groepeer de lagen en noem de groep winterlandschap.

Selecteer de pixels van de hele kaart en vul de selectie in een nieuwe laag boven alle andere lagen met een kleur naar keuze (maakt niet uit) zet de vulling van de laag op nul en geef de laag een verloopbedekking.

Groepeer alle lagen en noem de groep winterlandschap.

Open de foto van de maan en haal de zwarte achtergrond weg. Sleep de maan in je document en verklein de maan. Maak de maan in de vorm als in het voorbeeld aangegeven.

Voeg aan de laag van de maan de volgende laagstijlen toe:

Open nu de foto met het potlood selecteer met je pen of veelhoeklasso het potlood toets CTRL +J zodat de selectie naar een nieuwe laag wordt gekopieerd. Doe hetzelfde met de schaduw van het potlood. Zet de laag van de schaduw van het potlood op vermenigvuldigen.

Selecteer de pixels van de laag van het potlood en bestrijk het bovenste gedeelte van het potlood in een nieuwe laag met je penseel, zet de dekking van je penseel tussen de 10 en 25 px. Dupliceer de laag van de witte gloed en zet de modus van de kopie laag op verspreiden en de dekking op 6 % haal als er nog teveel sneeuw naar je zin op het potlood ligt dit voorzichtig weg met je gum. Groepeer alle lagen van het potlood en noem de groep potlood.

Voeg dan met een van de brushes in deze set een paar sterretjes toe in een nieuwe laag boven de laag van de maan die je sterretjes noemt.

Maak een nieuwe laag aan en zet in die laag een grote witte stip met een groot zacht penseel. Zet de modus van de laag op verspreiden en de dekking op 6%. Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de witte stip en voeg de laag van de stip samen met de nieuwe lege laag. Vervaag dan de samengevoegde laag Gaussiaans met 1 px. Maak nog een nieuwe laag aan en zet weer een grote witte stip. Zet de modus weer op verspreiden en de dekking op 3%. Voeg een laagmasker aan deze laag toe en trek in het laagmasker een omgekeerd radiaal verloop van zwart naar wit.

Dupliceer de sterretjes laag en de laag van de maan en sleep de kopie lagen helemaal naar boven in je document. Zet de lagen uit. Toets CRTL + SHIFT + E zodat alle zichtbare lagen verenigd worden. Klik op het snelmasker icoontje op je gereedschapsbalk of toets Q. Trek in de samengevoegde laag een gespiegeld verloop toets q of klik op het snelmasker icoontje en laat de selectie aanstaan.

Ga naar menu FILTER-VERVAGEN-VAGE LENS en stel in als hieronder aangegeven.  Zet de kopie laag van de sterretjes en de maan aan en zet de dekking van de laag van de sterretjes op 75%.

Dat maakt je 3d kerst kaart helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

30 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Hallo Jumbojet, Met veel plezier ben ik al een hele tijd met deze fantastische kaart bezig. Nu heb ik hem bijna goed, alleen het volgende wil nog niet lukken: ‘Haal hierna aan de rechterkant het stuk van het landschap en de sneeuw weg zoals te zien is op het voorbeeld hieronder’. Als ik dit gedaan heb, is mijn laagje sneeuw op de grond flinterdun, terwijl in jouw voorbeeld dit een dik laagje sneeuw is. Daarna voeg je nog schaduw toe, wat het effect nog versterkt, bij mij wordt de sneeuwlaag daar niet dikker van. Gebruik je misschien een bepaalde kwast, om de sneeuw weg te halen?

  • Nee ik heb het niet met een speciaal penseel gedaan. Gewoon een selectie gemaakt.

 • Mooie kaart met uitstekende uitleg.
  Groeten
  an

 • Open de ijs texture en dubbelklik op de achtergrondlaag. Selecteer de pixels van de afbeelding en toetst CTRL + C. Maak een nieuwe laag aan bovenaan in je lagenpalet en ga naar menu FILTER-PERSPECTIEFPUNT en maak een raster met het vlak maken gereedschap. Zet de punten in de hoeken en schuif totdat het raster mooi past.

  Toets nu CRTL + V om de afbeelding in je document te plakken.
  zover ben ik maar ik krijg hem er niet in geplakt,dan krijg ik het ijs met daarop in blauwe lijnen de onderlaag

  • Zorg dat de laag van het ijs boven de andere lagen komt en schuif het dan op het raster. Daarna haal je in een laagmasker de delen die uitsteken weg.

 • gevonden

 • ben ermee bezig,als ik kom aan

  Maak van je pad een selectie en vul de selectie in een nieuwe laag met wit, noem de laag onder. Doe hetzelfde met het bovengedeelte van de kaart noem die laag boven. Selecteer de pixels van de onder laag en maak onder de onder laag een nieuwe laag die je schaduw noemt. Vul de selectie in de schaduwlaag met zwart. Verdraai via menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-VERDRAAIEN de punten van de zwarte laag in de twee hoeken een beetje naar beneden.

  dan geeft hij een rooster op het bovenste blad?

 • prachtige kaart,
  wel een namiddagje zoet mee geweest
  zeker eens proberen zou ik zeggen
  groetjes mireille

 • Ik weet niet hoe ik me moet inloggen.
  Heb geprobeerd met een schuilnaam en pasword en ik krijg steeds deze melding.
  Error: Invalid username/password.
  Bed Nelly

  • Je hoeft ook niet in te loggen om de tutorials te kunnen maken. Groetjes,’JJ

 • Hallo JJ

  Zou de brushes in deze set [Download not found] aan willen passen?
  Alvast bedankt

  Gr. Brigitte

 • hoi,
  sorry, dat ik zo laat reageer op deze kerst kaart,
  maar ik wil je even laten weten ,dat ik hem gemaakt heb met mijn eigen foto`s,en dat is heel goed gelukt, en heb er weer heel veel van geleerd. en de kerstkaat die ik verstuurd heb , heb ik leuke reactie gehad
  dus ik hoop nog veel van je te leren met dit soort kaarten kaarten.

  groetjes, wakku

  • Hoi wakku,
   Leuk om te horen dat de kerstkaart goed gelukt is. Groetjes en tot ziens op de site!
   JJ

 • hey Jumbo,

  een hele mooie kerstkaart maar ook ik geraak niet op het einde. Wanneer ik mijn winterlandschap overbreng naar mijn kaart, krijg ik deze niet zo mooi gevormd als die van u en dan bedoel ik vooral de rechterkant van de kaar. Ik gebruik bewerken, transformatie – vervormen. Doe ik daar iets fout. Voor de rest heb ik al veel geleerd en bedankt voor die mooie tutorials. Groetjes Nadine

  • Hoi Nadine,
   Vervormen is het goede gereedschap. Zorg dat je eerst de twee bovenste hoeken van het winterlandschap op de bovenhoeken van de kaart schuift. Hierna schuif je de onderhoeken op de onderhoeken van de kaart. Dan heb je het zoals op het 1e plaatje is te zien. Hierna ga je de pixels selecteren, selectie omkeren en in het laagmasker vullen met zwart zodat je het tweede plaatje hebt. Dan haal je in het laagmasker het rechter gedeelte weg dat is even een slag. Gewoon proberen, je werkt met een laagmasker dus je kunt steeds verbeteren met je witte penseel. De aanhouder wint!
   Veel succes,
   Groetjes,
   JJ

 • Beste jumbojet;

  Na de vase “Delete dan de linker en de rechterhoek van onder 1 zoals hieronder aangegeven in het voorbeeld.” zie je mooi die schuine kant op de kaart, maar wanneer ik de tweede stap onderneem namelijk (Dupliceer nu de onder laag nog een keer en noem hem onder 2. Voeg dezelfde verloopbedekking toe als bij onder 1 en haal een groter stuk weg van de hoeken als bij onder 1. Vervaag daarna de laag Gaussiaans met 5 px.)dan zie ik niets meer van de laag onder 1, en bekom ik niet het eindresultaat zoals je aangeeft, zelf niet wanneer ik de laag van plaats veranderd, zie ik iets over het hoofd of doe ik iets fout ? het vervaag met 5 px. Gaussiaans doe ik dat terwijl de selectie van mijn hoeken nog aan staat, of bedoel je na het deselecteren van de hoeken de volledige laag vervagen ?

  Alvast bedankt.
  Groetjes Philippe

  • Hi Philippe,
   Haal het grotere stuk weg bij de laag onder 2 en vervaag na het deleten de laag onder 2 doe dit als de selectie uitstaat. Vervaag dus NIET laag onder 1 nog een keer. Ik heb de tekst in de les een beetje aangepast ik hoop dat het zo lukt.
   Groetjes,
   JJ

 • prachtig,ga het zeker uitproberen.
  Bedankt.
  Groetjes

  • Veel plezier bij het maken 🙂
   Groetjes,
   JJ

 • Ho,ho dank uwel! Nu zie ik wel wat ik moet deleten.
  Ik zal er met nieuwe moed aan verder werken.

  • 🙂 gaat zeker lukken!
   Veel plezier bij het maken.
   Groetjes,
   JJ

 • Jumbojetje

  Ik vind het een zeer mooie kaart maar ik geraak echt niet ver. Heb het reeds verschillende malen opnieuw willen maken en geraak maar tot hier

  “Delete dan de linker en de rechterhoek van onder 1 zoals hieronder aangegeven in het voorbeeld.”
  Ik weet niet wat ik moet deleten, weet niet hoe ik er moet mee doorgaan.

  Dank voor uw geduld en begrip

  • Hoi Denise,
   De bijbehorende afbeeldingen stonden er niet bij door een technisch foutje. Nu wel, ik hoop dat je zo wel verder kunt.
   Groetjes,
   JJ

 • Ziet er super uit, bedankt voor de vertaling.

  • Graag gedaan 🙂
   Groetjes,
   JJ

 • ja dit is het maar eenvoudigger zoals een blad uit een spiraalboek dit is om het maken van een fotoboekje
  k

  • aha… ik zal eens kijken wat ik hiervan kan maken.
   Groetjes,
   JJ

 • Hoi Jumbojet

  Wat een schitterend lesje zeg,ontzettend mooi.

  Gr Joke

  • Dankjewel Joke, veel plezier bij het maken!
   Groetjes,
   JJ

Reageer

Archief

Categorie