Nov
14
2009

3D aardbol maken CS4 extended tutorial

In deze tutorial leer je hoe je een aardbol kunt maken met behulp van bewerkingen in de 3D lagen  Photoshop CS4. De tutorial geeft een kijkje in de keuken van de 3D mogelijkheden van Photoshop CS4. Hieronder het eindresultaat van deze tutorial:

OK, aan de slag!

Maak een nieuw document aan in Photoshop:

We gaan dit plaatje gebruiken om de aardbol te bekleden.

Download het plaatje open het plaatje in Photoshop CTRL +A, CTRL C en ga dan naar je aardbol document en toets CTRL = V in zodat het plaatje in je document wordt geplakt in een nieuwe laag:

Ga nu boven in je menubalk naar:

De aarde laag is een 3D laag geworden en een kubusvormig icoontje is nu in je lagen palet in die laag te zien. Je kunt nu draaien met je model met de 3D gereedschappen uit de gereedschapsbalk:


Je kunt ALT en SHIFT toets gebruiken om een beetje te sturen, probeer maar eens uit 😉

We gaan de randjes van onze aardbol een beetje mooier maken, ze zien er niet mooi gaaf uit. Hiervoor ga je naar je lagenpalet en dubbel klik je op de kubus in de aarde laag waarmee je het 3D pallet tevoorschijn haalt. Hier kun je de 3D lagen mee gaan bewerken.  Selecteer het scene gedeelte boven in en zet anti-alias op best:

Klik hierna op de globale omgevingskleur (het vierkantje dat nu nog zwart is) en neem kleur #646464. Zo dat is een stuk lichter 😉

Nu ga je wat reliëf aan je aardbol geven, hiervoor download je dit plaatje en sla je het op zodat je het dadelijk kunt gaan gebruiken.

Ga naar je 3D palet en selecteer bol_materiaal ga dan naar het icoontje achter reliëfsterkte en klik daarop, laad dan je zojuist opgeslagen document van de structuur voor je aardbol. Zet de glans op 100% zodat het dadelijk mooi gaat glimmen:

In je 3D palet zie je dat je 3 lichtbronnen hebt. Deze staan in de standaard instellingen van Photoshop voor de scene belichting. Je gaat zo de lichtbronnen veranderen. Selecteer eerst oneindig licht 1 en verander de kleur van het licht in kleur #969696

Voor oneindig licht 2 stel je de kleur in op#b4b4b4 en zet je het licht op punt:

Voor nummer 3 zet je de kleur op #828282 en ook het licht op punt:

Straks komt onder onze aardbol een schaduw, dus daar willen we geen licht hebben. Oneindig licht 2 staat onderaan, verschuif dit ergens naar boven. Dit kun je doen door het te verslepen met het witte kruisje (van boven naar beneden) naast intensiteit en het zwarte kruisje(van achter naar voor) naast kleur. Schuif het licht ergens rechts boven op je aardbol:

Om de wolken om de aarde te maken dupliceer je de aarde laag en noem je deze wolken. Ga in de wolken laag in je 3D palet selecteer bol materiaal en klik dan op het icoontje naast reliëf sterkte en kies voor structuur verwijderen:

Zet de zelfbelichting op wit #ffffff Hierdoor wordt het nu helemaal wit.

Download dit plaatje  om het voor de wolken te gebruiken en sla het op.

Klik op het icoontje achter dekking en kies voor structuur laden kies het zojuist gedownloade plaatje:

Je aardbol is helemaal in de wolken nu maar het is een beetje te veel. Klik weer op het icoontje achter dekking en kies voor STRUCTUUR OPENEN. Hiermee open je het plaatje in een nieuw document. Ga in dat document naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-NEGATIEF. Als je nu terug gaat naar het document van je aardbol zie je dat het er al een stuk beter uitziet.

Ga nu in het 3D palet van de wolken haal het vinkje weg bij tweezijdig en zet de kleuren bij omgeving, spiegeling en onscherp op wit #ffffff:

Om de wolken wat meer tot hun recht te laten komen zet je de belichting van de drie lichten op wit:

Voeg een slagschaduw toe aan de laag van je wolken laag:

We zijn klaar met de aardbol. Als je nog wat wilt draaien met  je wolken laag of je bol dan moet je het nu doen want zo meteen ga je de lagen samenvoegen. Dat samenvoegen doe je als volgt:

Selecteer in je lagenpalet allebei de lagen van je aarde en je wolken (SHIFT + KLIK) ga dan naar menu LAAG- LAGEN SAMENVOEGEN en noem de laag aarde.

In menu WEERGAVE-NIEUWE HULPLIJNEN- zet je een horizontale hulplijn in het midden (reken dat even uit door je afbeeldingsbreedte door 2 te delen) en een verticale hulplijn in het midden van je document:

Selecteer nu je ovale selectiekader en trek een cirkel vanuit het midden terwijl je ALT + SHIFT ingedrukt houdt. Maak een selectie die eruit ziet als hieronder, er steekt ongeveer 1 px van de afbeelding buiten de selectie.

Ga naar menu SELECTEREN-SELECTIE OMKEREN en druk delete. Hierdoor worden de randjes mooi vloeiend. Wis de hulplijnen in menu WEERGAVE:

Selecteer je verplaatsen gereedschap en zet de aardbol wat hoger in je document en voeg een schaduw binnen toe:

Maak een nieuwe laag aan boven de achtergrondlaag en noem deze schaduw. Neem je ovale selectiekader en maak een selectie als hieronder vul de selectie in de nieuwe laag met zwart:

Deselecteer en ga dan naar menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en vervaag met 7 px:

Ga dan in hetzelfde menu naar BEWEGINGSONSCHERPTE  en stel als volgt in:

Dupliceer de schaduw laag en toets CTRL + T zodat je vrije transformatie wordt geactiveerd. Stel zowel in de hoogte als in de breedte in in je optie balk dat de laag tot 60% verkleind moet worden:

Ga naar je aarde laag in je lagenpalet en dupliceer deze, noem de kopie reflectie. Verwijder de laagstijl schaduw binnen bij de reflectielaag en sleep de laag onder de schaduwlagen boven de achtergrondlaag. In menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE draai je de reflectielaag VERTICAAL OM en daarna sleep je de reflectielaag naar beneden  zoals hieronder aangegeven:

Voeg een laagmasker toe aan de reflectielaag. Neem je verloop gereedschap en stel je verloop in van zwart naar wit type lineair.  Trek dan zoals hieronder aangegeven met je muis door je document terwijl het laagmasker actief is zodat de reflectie vaag wordt:

Hierna ga je in de reflectielaag staan en selecteer je de laagthumbnail zodat je niet meer in het laagmasker bent en ga je naar FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en vervaag je met 2 px. Ga dan naar de achtergrondlaag selecteer nog een keer je verloop gereedschap en vul de achtergrond met een lichtblauw #99c4dd naar wit  lineair verloop. Dat maakt het weer helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

14 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Héél interessante workshops! Proficiat en doe zo voort!

 • Hi,

  Hoe werkt het in CS5? Want ik kan veel dingen niet vinden, zoals de reliëfsterkte.. en ook heb ik maar 2 lichtbronnen ipv 3.
  Kan iemand mij hier mee helpen?

  Alvast bedankt

  • Hoi Bart,
   Om een lichtpunt toe te voegen dubbelklik je op de laagthumbnail van je 3D laag en ga je op het 2e oneindige lichtpunt laag staan in je palet. Dan klik je op het icoontje nieuw lichtpunt toevoegen onderaan in je lagenpalet (ziet er hetzelfde uit als nieuwe laag toevoegen) kies voor oneindig licht en dan heb je oneindig licht nr 3.
   Reliëfsterkte staat er inderdaad niet meer bij maar wel reliëf dus ga daar de structuur laden. Ik hoop dat je zo verder kunt. Het is even een beetje uitzoeken maar het lukt wel met CS5. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het wel. Succes bij het maken!
   Groetjes,
   JJ

 • […] op de link om de tutorial 3D aardbol maken CS4 extended te […]

 • Wat een geweldige tutorial is dit zeg.
  De eerste keer dat ik met CS4 werk,
  Heel goed uitgelegd, stap voor stap.
  Allemaal goed te volgen.

  het enige waar ik bleef hangen was het activeren van de maskerlaag.
  Daar heb ik even over zitten puzzelen omdat ik niet begreep dat je deze lagen apart kunt activeren.
  Maar goed.het is intussen duidelijk.
  En wat heb ik veel geleerd!

  Dank je wel Jumbojet.

  • Ha das mooi te horen:) de aanhouder wint… zeker bij Photoshop!
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Leuke en duidelijk tutorial! Bij de laatste handeling (verloop van de achtergrond) verkleurd mijn aardbol ook mee….?

  • Dat is wel een heel apart effect:) Hoe doe je dat?

 • Negatief wel uitgevoerd, alles zo gedaan als in de tutorial, toch is er van de aardbol weinig meer te zien, en volgens mij ligt dat aan de afbeelding van de wolken. Dat zijn er veel te veel en niet zo hier en daar een wolkje zoals bij jou te zien is.

  • Dat is heel vreemd de foto is exact hetzelfde… misschien moet je nog een beetje schuiven met de foto. Er zitten stukken in die dichter zijn en wat meer open. Een andere oplossing is om wat stukjes van de wolken weg te gummen met een heel zacht zwak ingesteld gummetje. Is toch zonde als die mooie bol niet te zien is omdat er teveel wolken zijn.

 • Hallo,

  leuke tutorial, mijn wolken zijn echter veel te wit. Heb ik iets gemist??

  • Het zou kunnen dat je de wolken niet op negatief hebt gezet… maar dat kan ik van hieruit niet goed beoordelen. Ik hoop dat het je lukt om het in orde te krijgen.
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Hoi jumbo

  Die texture van het aarde plaatje is in grijstinten als je op de link drukt klopt dit?

  • Hoi John, dankje voor je reactie, hij moet in kleur zijn, ik heb het even hersteld er was iets mis gegaan met uploaden.
   Groetjes en veel plezier bij het maken van de bol,
   Jumbojet

Reageer

Archief

Categorie