20 Mar, 2011 - Wordpress    5 reacties

Relatief linken in WordPress

Als je je website verhuist naar een nieuw domein dan kun je met WordPress heel eenvoudig je website overzetten middels de exporteren   en importeren optie onder de extra knop in  het dashboard. Daarnaast gebruik je dan de plugin WordPress Importer zodat je de boel in een handomdraai overzet.
Heel handig  en je kunt weer lekker aan de slag alleen heb je dan een probleem met je links zoals bijvoorbeeld naar je afbeeldingen die in je content map worden opgeslagen. WordPress linkt deze automatisch en daar merk je niks van totdat je de boel hebt overgezet naar je nieuwe domein.

Die plaatjes zijn gelinkt in WordPress met je oude domein :

http://www.ouddomein.nl/wp-content/uploads/2011/03/plaatje1

en om te kunnen werken op je nieuwe domein zou dat  http://www.nieuwdomein.nl/wp-content/uploads/2011/03/plaatje1 moeten zijn.

Bij verhuizing naar een nieuw domein zie je die plaatjes dus niet meer omdat ze gelinkt zijn aan het oude domein. Dat is dus niet echt handig want dat betekent dat je alles handmatig zou moeten aanpassen en als je zoals ik een site hebt met heel veel links zoals ik bij mijn Photoshop tutorial site dan word je daar niet blij van. Gelukkig is er een WordPress plugin die je kunt gebruiken om de hele boel automatisch goed te zetten zodat je jezelf een heleboel werk bespaard.

Het is een plugin van Velvetblues en hij heet update URL’s als je hier klikt kom je op hun site en kun je de plugin downloaden.

Nog beter is om in WordPress relatieve links te gebruiken zodat je bij het overzetten van je site naar een nieuw domein helemaal niets te maken hebt met de domeinnamen.

Dat is helemaal niet moeilijk je haalt gewoon het eerste gedeelte dat WordPress bij de link zet weg en klaar is Kees! Bij verhuizing hoef je dan helemaal niets te doen en gaat het automatisch goed. Jammer dat WordPress dit niet automatisch doet en dat je daar dus achterkomt als je de boel wilt gaan verhuizen.

Een absolute link zoals WordPress automatisch aan je geuploade afbeeldingen geeft ziet er zo uit:

http://www.mijndomein.nl/wp-content/uploads/2011/03/plaatje1

De link maak je relatief door het eerste gedeelte eraf te halen zodat je dit overhoudt:

/wpcontent/uploads/2011/03/plaatje

Bij verhuizing naar een ander domein werkt de link prima en hoef je helemaal niets meer te doen!

 

 

 

5 reacties

  • Ha die Jet

    Interessant , weer wat geleerd.
    We hebben allebei iets chronisch > WordPress ! lol!

  • Bedankt!!

  • Deze website ga ik verhuizen naar een eigen domein en ik kreeg gisteren je website binnen met een vreselijke interessante aanwijzing m.b.t. de gebroken linken bij verhuizing. Nu probeerde ik dat dus te gaan veranderen, maar dat laat deze template niet toe. Ik kan onmogelijk een gedeelte deleten. Zit er verschil tussen de temptaties?

    • Hoi Leny,
      Dat zou eigenlijk niets uit moeten maken. Ik denk dat het handiger is om de plugin die ik beschreef te nemen en dan de hele boel in een keer om te zetten naar je nieuwe domein. Als je nieuwe posts schrijft dan kun je wel relatief gaan linken vanaf je nieuwe domein. Anders is het net zoveel werk als het omzetten van al je afbeeldingen.
      Veel succes bij de verhuizing!
      grtz,
      JJ

Als je wat wilt zeggen dan kan dat hieronder!