26 Sep, 2013 - Breien    Geen reacties

een schattig varkentje breien

Dit is zo’n schattig varkentje, ik vond het patroon in het Engels op internet en het mocht gewoon gedeeld worden met iedereen maar niet verkocht. Dus als je het gebruikt hou je hier dan aan. Het is een patroontje van Amy Gaines.

 varkentje 1

Het patroontje heb ik een beetje bewerkt, het originele patroon geeft een beschrijving voor het breien op 2 naalden. Ik heb het op vier naalden gebreid en ik heb het neusje niet van vilt gemaakt maar met een lichtere kleur roze erop gemaasd. Verder heb ik een klein staartje aan de achterkant gemaakt, heb ik de oortjes in lichtroze gedaan in plaats van donker roze en heb ik de pootjes iets dikker gemaakt.

Kleurig varkentje

Restjes breiwol in de kleuren groen, lichtblauw, donkerroze en lichtroze(huidskleur). Draadje zwart en een draadje lichtroze voor de oogjes en het neusje te borduren.

4 breinaalden in de dikte van de wol die je gebruikt. Ik heb naald 2,5 gebruikt.

Lijfje en kop: Zet 39 steken op en brei ribbels in het rond (1 naald echts, 1 naald averechts)

Brei afwisselend 2 naalden van alle kleuren behalve de huidskleur.

VARKENTJE 2

Na 32 toeren brei je in tricotsteek verder (alle naalden rechts).In de 45e toer brei je in iedere naald de 6e en de 7e steek samen.Brei nog 1 toer en zet de steken op 2 naalden, op iedere naald 18 steken en maas de steken aan elkaar. Als je dit niet kunt kant dan de steken af en naai de bovenkant dicht. Als je op de volgende link klikt krijg je uitleg hoe je breiwerk aan elkaar maast.

varkentje 3

Instructievideo breiwerk aan elkaar mazen

Pootjes: Zet 9 steken op met donkerroze verdeelde steken over 3 naalden en en brei 3 naalden ribbels, begin met een averechtse naald. Brei daarna nog 12 naalden met lichtroze in tricotsteek. Maak er 4.

varkentje 4

Oortjes: zet 6 teken op met de roze kleur en brei in ribbelsteek.

In de 5e naald minder je aan het begin van de naald 1 steek. Herhaal dit in de volgende 3 naalden totdat je nog 2 steken overhebt. Kant in de volgende naald de 2 overgebleven steken af. Maak er twee.

Zo nu heb je alle onderdelen van je knuffeltje klaar. Je kunt nu het gezichtje gaan borduren midden op de voorkant van je knuffeltje.

Het neusje bestaat uit maassteken met daarop twee franse knoopjes als neusgaten.  Het mondje is gemaakt met  de steelsteek en de oogjes met stiksteekjes.

Hie zie je het schema van het neusje in maassteken.

varkentje 5

varkentje 6

varkentje 7

Instructievideo franse knoopjes borduren
Instructievideo steelsteek borduren

Vul het lijfje. Sluit de onder naad. Naai de onderkant van de pootjes dicht. Vul de pootjes lichtjes op. Naai de oortjes aan het kopje en de pootjes aan het lijfje.

Haak met roze een ketting van 15 lossen voor het staartje. Naai het staartje achter op het lijfje.  Zo dit varkentje is gewassen 😉

Je kunt naar hartenlust combineren met kleuren en garensoorten. Dit varkentje is klein, ongeveer 10 cm als ie zit, maar met andere wol of garen krijg je een heel ander effect.

 varkentje 8

Als je wat wilt zeggen dan kan dat hieronder!