Jun
5
2010

Auticomics

Al een tijdje had ik zin om een tekening te bewerken in Photoshop maar mijn tekentalent is echt nul komma nul. Gelukkig ben ik Auticomics tegengekomen op internet en heeft hij me een van zijn tekeningen gestuurd. Deze tekening, het is een karikatuur van Erika Terpstra, ga ik in deze les inkleuren. Ik gebruik hiervoor  de alfa kanalen. Dus als je zin hebt om wat te oefenen met de alfa kanalen is dit je kans. Het is overigens aan te raden om te werken met een pen tablet omdat je erg gedetailleerd werkt en dat erg lastig wordt met de muis.

OK, aan de slag! Scan een zelfgemaakte tekening in of gebruik deze. Open hierna de tekening in Photoshop:

Dubbelklik op de achtergrondlaag om deze te ontgrendelen. De naam van de laag veranderd hierdoor in laag 0. Toets CTRL in en klik op het nieuwe laag icoontje zodat je een nieuwe laag aanmaakt ONDER de achtergrondlaag:

Vergroot je canvas zodat je wat meer ruimte om je tekening hebt en je later kun je dan nog schuiven en bijsnijden. Het vergroten doe je in menu AFBEELDING-CANVASGROOTTE:

Klik op het blokje van de voorgrondkleur in je gereedschapsbalk en ga met  je cursor die nu in het pipet verandert op de achtergrond van je tekening staan.

Vul met de kleur die je nu hebt de lege laag 1 met je vulemmertje :

Haal  oneffenheden weg met je gummetje In deze tekening zie je wat kreukels in het papier en bijvoorbeeld een lijn aan de linkerkant. Ook boven het oog zit een veegje. Kijk wat voor jou tekening nodig is. Probeer zo weinig mogelijk oneffenheden te hebben. Het kost wel wat tijd maar dan heb je wel iets 😉

Zoom goed in op de tekening en haal alle vlekjes en vage stukken weg:

Als je tevreden bent over je resultaat toets je CTRL + L in. Schuif met de schuifjes totdat je tekening mooi scherp en zwart is. Hieronder mijn instellingen maar je kunt daar zelf mee experimenteren. Dit is een kwestie van smaak 🙂

Als je tevreden bent met je contrast ga je naar het tabblad kanalen in je lagenpalet. We gaan een alfa kanaal maken om ons te helpen om de tekening te kleuren.

Klik onderaan in het palet op het nieuw kanaal icoontje . Je ziet dat de anderen nu automatisch uitgaan en je scherm wordt zwart:

Noem het kanaal tekening door de naam te veranderen zoals je dat ook bij een laag doet, of meteen bij het aanmaken van het kanaal.  Net wat je handig vindt.

Dubbelklik in het kanaal en vul dan  bij het venster kanaalopties als kleur zwart in en 100% (standaard kanaal instelling is  Rood 50%)

Terwijl je in het kanaal in je kanalen palet staat toets je  ALT-BACKSPACE, zorg dat je voorgrondkleur op wit staat. Je kanaal wordt hiermee automatisch gevuld met de voorgrondkleur.

Nu moeten we nog even een selectie maken van de tekening. Hiervoor klik je op de thumbnail (miniatuurweergave) van het blauwe kanaal terwijl je de CTRL toets indrukt. Je ziet dan je tekening met de bekende selectie stippeltjes:

Zet de voorgrondkleur op zwart, toets CTRL + SHIFT +I om de selectie om te keren en toets dan weer ALT + BACKSPACE zodat je de selectie met zwart gevuld wordt in het kanaal:

Nu we een alfa kanaal hebben gemaakt van de tekening kunnen we de originele tekening wegdoen. Dit doe je door in het RGB kanaal te gaan staan en dit te vullen met wit. Zorg dat je je voorgrondkleur op wit hebt staan en toets ALT + BACKSPACE. Zet hierna de RGB, rood, groen en blauw kanalen uit:

OK, we gaan kleuren 🙂

Zet je voorgrondkleur op een donkere kleur blauw #124fa2 maar je mag ook wat anders nemen als je wilt. Vul daarmee het RGB kanaal, je kanalen palet ziet er nu zo uit en je tekening zie je nog steeds:

De kleurgebieden maak je ook in met gebruik van de alfa kanalen. Voor het selecteren van de gebieden gebruik je de veelhoeklasso of de pen, het toverstafje raad ik af omdat het erg belangrijk is dat het maken van de kleurgebieden zorgvuldig gedaan moet worden.  Als je de veelhoeklasso gebruikt stel dan de doezelaar in op 0 px en zorg dat je anti- alias uitvinkt in de opties balk.

Als je de pen gebruikt stel je dit in nadat je de selectie gemaakt hebt en zorg je dat je de pen in de paden modus hebt staan boven in de opties balk.

Als je de selectie gemaakt hebt vul je de selectie met je vulemmertje met de gewenste kleur Voor het jasje van Erica heb ik een fris oranje gekozen #f27e0c

Op deze manier kleur je alle vlakken in. De kleiner vlakken zoals nagels kun je ook met je penseel inkleuren als je dat fijner vindt. Hieronder de kleurnummers die ik gebruikt heb naast het oranje wat ik al noemde:  licht zalm voor de blouse #f5dfc9  ,#f8d1ab voor de huid,  # f5e108 voor het haar, nagels #f9e4dd, randjes nagels en oogwit #f9f9f9, ogen #906148 en voor de ringen #f7e40b, #077f12, #075fb1, #000000 en #f20707. Voor de speld op het jasje #f2c307, wenkbrauwen #9e4d22 en lippen #f6af8a.

Voor de kleuren maak je ook een kanaal aan, net zoals voor de tekening. Dit doe je zodat je later de selecties van de vlakken die je nu gemaakt hebt later kunt gebruiken bij  het aanbrengen van accenten.  Deze keer selecteer je een van de kanalen Rood, Groen of  Blauw dus NIET het RGB kanaal en toets je CTRL +A en CTRL+C zodat je de inhoud van dat kanaal (ik heb het blauwe genomen) naar het geheugen kopieert. Hierna klik je op het nieuwe kanaal icoontje en toets je terwijl je in je nieuwe kanaal staat CTRL +V waardoor de gegevens uit het geheugen in  je nieuwe kanaal  gezet worden. Noem je nieuwe kanaal kleuren:

Zet je RGB kanaal en je tekening kanaal weer aan zodat je alles weer in beeld hebt, kleuren zet je uit.  Als je wilt kun je nu nog aanpassingen maken in de kleurenvlakken door terwijl je in het RGB kanaal staat een kleur aan te klikken en dan in menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEURTOON/VERZADIGING (CTRL + U)  te kiezen. Dit hoeft alleen als je niet tevreden bent over de kleuren. Ik pas in het onderstaande voorbeeld de bloes van Erica even aan omdat ik een ander  kleurtje wil. Klik hiervoor op het bloesje met je toverstafje en stel in met de schuifjes in het menu totdat je tevreden bent met de kleur:

We gaan nu de tekening belichten. Dat is een van de moeilijkste dingen in tekenwereld. Als je een bal neemt en deze beschijnt met een zaklamp krijg je een beetje een idee van hoe belichting werkt. Behoorlijk ingewikkeld maar wel mooi als je het een beetje door krijgt en er aardigheid in krijgt. Ik begin met de arm en het gezicht.  Selecteer eerst het gezicht met je lasso gereedschap, maak een nieuwe laag aan trek in de nieuwe laag een radiaal verloop met je  verloopgereedschap van transparant naar voorgrond. Zet de voorgrondkleur op een lichtere kleur als je voor je huid hebt gebruikt.

Het effect is dat je dan een heel mooi gloedje over de hand krijgt. Het is even oefenen en gelukkig kun je stapjes terug en stapjes vooruit doen in Photoshop zodat je kunt uitproberen totdat je het helemaal naar je zin is. Oefening baart in deze ook kunst 🙂

Selecteer de gebieden die je wilt highlighten en vul deze met een lichtere kleur als de kleuren die je hebt gebruikt voor het inkleuren van de vlakken. Tip: als je nog een zachtere kleurovergang wilt realiseren kun je de doezelaar 3-5 px gebruiken. Probeer uit naar hartenlust! Maak verschillende lagen aan en speel met de dekking tot dat je tevreden bent met je highlights. Dit is echt iets waarmee je je helemaal uit kunt leven 🙂

Hierna kun je nog wat extra diepte aanbrengen door nog wat donkere kleuren aan te brengen op de plaatsen waar meer schaduw valt. Dit kun je ook doen door selecties te maken en deze met een verloop te vullen met een donkerdere kleur. Je kunt ook met je penseel zacht (0% ) en rond veegjes zetten als je dat fijner vindt. Gewoon uitproberen. Gebruik het vervagen gereedschap en de natte vinger om de boel mooi uit te smeren over je tekening. Speel met de instellingen in de opties balk en experimenteer hiermee.

Als je de contrasten te scherp vindt kun je ook nog Gaussiaans vervagen met 5-10 px. Kijk maar wat je mooi vindt.

Als je klaar bent met het aangeven van de accenten voeg je alle lagen van de accenten en de highlights samen tot een laag.  (CTRL +E) Als je wilt kun je de achtergrond nog wat opleuken. Ik heb een radiaal verloop getrokken terwijl ik in het RGB kanaal stond. Maar je kunt ook de kleur veranderen zoals ik eerder al bij de bloes deed. Selecteer hiervoor met je toverstafje het vlak van de achtergrondkleur in je RGB kanaal en trek een radiaal verloop:



Het verloop heb ik als volgt ingesteld in de verloopbewerker:

Hierna maak je je werkstuk op maat met je uitsnijden gereedschap.

Voor de laatste accenten heb ik doordrukken en tegenhouden gebruikt. Dit is ook weer een kwestie van uitproberen maar wel erg handig om de laatste accenten aan te brengen in je  RGB kanaal. Als je klaar bent met de laatste accenten kun je de zwart wit kopie van je achtergrond verwijderen, die heb je niet meer nodig.

CTRL + klik op het kanaal van de tekening en keer de selectie om. Maak een nieuwe laag aan boven de 0 laag in je lagenpalet en vul de laag met zwart. zodat je tekening nu boven de kleurvlakken hebt. Je kunt in je kanalen palet de tekening wegdoen.

Hieronder zie je een overzicht van je lagen palet en je kanalen palet:

Je werkstuk is nu klaar om opgeslagen te worden.

Aanverwante berichten

Jumbojet

4 Reacties +REACTIE GEVEN

Reageer

Archief

Categorie